Πώς είναι να τρως στο απόλυτο σκοτάδι; Η ζωή μέσα από τα «μάτια» ενός ανθρώπου με τυφλότητα

Χθες το βράδυ είδα τη ζωή με άλλα μάτια και μπήκα για μόλις 60' στη θέση ενός ανθρώπου με τυφλότητα.

τυφλότητα τύφλωση όραση 916223818

Μια εντελώς διαφορετική εμπειρία με έκανε να σκεφτώ πολύ και να προβληματιστώ για την τυφλότητα και για το πώς κάποιοι άνθρωποι με αναπηρίες αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα. Χθες το βράδυ, βίωσα για μόλις μία ώρα μια μοναδική εμπειρία. Ένα «Δείπνο στο Σκοτάδι», μια συνδιοργάνωση της εταιρείας Novartis Hellas και της Αστικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για τους δημοσιογράφους υγείας που μας έβαλε για λίγο στη θέση των ανθρώπων με τυφλότητα.

Πώς είναι να μην βλέπεις το περιβάλλον γύρω σου; Να αναζητάς ψηλαφίζοντας το πιάτο σου και να μην ξέρεις τι φαγητό φέρνεις στο στόμα σου; Να μην είσαι σίγουρος ότι το ποτήρι σου έχει νερό και να προσπαθείς να σερβιριστείς χωρίς να βραχείς; Κι αν όλα αυτά είναι «λεπτομέρειες» και πράγματα με τα οποία που ένας άνθρωπος με τυφλότητα συμβιώνει και τα κάνει μέρος της καθημερινότητάς του, υπάρχουν κι άλλα.

«Σκεφτείτε ότι εγώ δεν μπορώ να δω την ημερομηνία λήξης των προϊόντων στο ψυγείο μου. Δεν μπορώ να δω τις τιμές στα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ. Δεν μπορώ να διαβάσω τι γεύση έχει το τσάι που επιλέγω να πιω», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Αυγουλάς, δικηγόρος, τυφλός και πρόεδρος της ΑΜΚΕ.

Δείπνο στο σκοτάδι – κοινωνία στο σκοτάδι

Η επαφή με το απόλυτο σκοτάδι, με το άγνωστο, με το να μην βλέπω τον συνομιλητή μου -και να μην τον ακούω καλά γιατί προφανώς έχω μάθει να ακούω και με τα μάτια μου, πιάνοντας τα μη λεκτικά μηνύματα- ήταν μια αποκαλυπτική εμπειρία. Κι εγώ ήξερα ότι σε μία ώρα τα φώτα θα ανοίξουν. Και θα δω τους συνδαιτυμόνες μου και θα ελέγξω εάν έχω λεκιαστεί και θα πάρω την τσάντα μου και θα γυρίσω στο σπίτι μου. Ήρθα όμως αντιμέτωπη με την πραγματικότητα που ζουν συνεχώς οι άνθρωποι με τυφλότητα. Οι οποίοι με τις δικές τους ικανότητες και δυνάμεις ανταπεξέρχονται πλήρως, σπουδάζουν, ασκούν το επάγγελμα που αγαπούν, αθλούνται και κερδίζουν διακρίσεις.

Τι κρίμα όμως που όλοι εμείς δεν μπορούμε να μπούμε έστω και για λίγο στη θέση τους, να φέρουμε στο άπλετο φως τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους και να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ζούμε όλοι με ίσες ευκαιρίες σε αυτό τον κόσμο. Από την πλευρά της η επιστήμη επιφυλάσσει μόνο καλά νέα. Νέες γονιδιακές και μη θεραπείες για σοβαρά προβλήματα όρασης βρίσκονται σε επίπεδο κλινικών δοκιμών ή έχουν ήδη πάρει έγκριση για τη χορήγησή τους και υπόσχονται ότι μπορούν να βελτιώσουν ή και να αντιστρέψουν την τυφλότητα σε ορισμένους από τους ασθενείς αυτούς.

Θέλεις να βιώσεις την εμπειρία

Έλα σε επαφή με τους ανθρώπους από την ΑΜΚΕ Με άλλα μάτια και μάθε πού διοργανώνεται το επόμενο Δείπνο στο σκοτάδι. Και ίσως θελήσεις να μάθεις πώς μπορείς να βοηθήσεις εθελοντικά μιας και είναι ημέρες αγάπης και προσφοράς.

Διάβασε επίσης: Κρίση ημικρανίας; Πώς μπορεί να σε «βοηθήσει» το σπίτι σου;

Διάβασε επίσης: Έχουν βρει το φάρμακο για την πρεσβυωπία; 3 ενδιαφέροντα facts

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i