Κρίση ημικρανίας; Πώς μπορεί να σε «βοηθήσει» το σπίτι σου;

Μια κρίση ημικρανίας μπορεί να μαλακώσει αν βρεθείς στο κατάλληλο περιβάλλον.

18.10.2019

Γράφει: Ελένη Δασκαλάκη

εχεις διαβασει

Κρίση ημικρανίας; Πώς μπορεί να σε «βοηθήσει» το σπίτι σου;

Το ήξερες πως τα χρώματα στον τοίχο και τα υφάσματα μπορούν να απαλύνουν μια κρίση ημικρανίας;

Τι είναι η ημικρανία και ποια τα συμπτώματα

Η ημικρανία είναι μια σοβαρή νευρολογική διαταραχή που στην Ελλάδα επηρεάζει περίπου 1,2 εκατομμύρια ενήλικες. Πρόκειται για μία πάθηση που θεωρείται αιτία αναπηρίας καθώς εμποδίζει τον άτομο να ζει μια φυσιολογική προσωπική και επαγγελματική ζωή.  Ποια είναι όμως τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της ημικρανίας;

  • Μπορεί να νιώθεις το πόνο σαν να σε σφίγγει στο κεφάλι ή σαν να πάλλεται
  • Ο πόνος επιδεινώνεται κατά την κίνηση
  • Μέτριος ή σοβαρής έντασης
  • Τάση για ναυτία/εμετό
  • Φωνοβοφία και φωτοφοβία
  • Στην ημικρανία με αύρα τα συμπτώματα περιλαμβάνουν οπτικές και αισθητηριακές διαταραχές καθώς και διαταραχές της ομιλίας.

Κρίση ημικρανίας: Πώς το σπίτι σου μπορεί να τη μαλακώσει

Μερικές παρεμβάσεις στο χώρο μπορούν να σε βοηθήσουν να νιώσεις λίγο καλύτερα, σύμφωνα με την αρχιτέκτονα εσωτερικού χώρου Μαρία Χατζησταύρου. «Η αυξημένη ευαισθησία στο φως και στους ήχους μπορούν να αμβλυνθούν εάν επιλέξεις έναν ήσυχο, σκοτεινό χώρο για να ξαπλώσεις. Είναι σημαντικό να νιώσεις μια αίσθηση ζεστασιάς και ασφάλειας. Αν μπορείς να έχεις ένα δωμάτιο στο σπίτι σου, όπου θα είναι το καταφύγιό σου στον πόνο, θα σε βοηθήσει πολύ. Διάλεξε για τους τοίχους ουδέτερα και γήινα χρώματα και σκουρόχρωμες κουρτίνες, ώστε να απορροφούν όσο το δυνατόν περισσότερο ηλιακό φως. Φαντάσου τα χρώματα που βλέπεις στη φύση όταν δύει ο ήλιος: μουντό πράσινο, μαλακό γκρι, γλυκό καφέ… Αυτά είναι τα χρώματα που σε ηρεμούν και σε γαληνεύουν. Πίνακες με θέματα από τη φύση μπορεί να σε βοηθήσουν επίσης να χαλαρώσεις. Ο κεντρικός φωτισμός πρέπει να είναι θερμός και όχι με λάμπες φθορισμού. Ο βοηθητικός φωτισμός με dimmer επίσης βοηθά πολύ σε μια κρίση ημικρανίας με φωτοφοβία. Τέλος, στο δωμάτιο δεν θα πρέπει υπάρχει ανοικτή τηλεόραση ή ηλεκτρονικός υπολογιστής, καθώς η ακτινοβολία της οθόνης μπορεί να επιδεινώσει την ημικρανία».

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου της εταιρείας Novartis στο πλαίσιο της Εκστρατείας ευαισθητοποίησης “ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΣΟΥ”. Μάθε περισσότερα εδώ.

Διάβασε επίσης: 4 τρόποι για να προλάβετε την ημικρανία

Διάβασε επίσης: Μάθε σε 3′ πέντε βασικά δεδομένα για την ημικρανία

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece