7 (ανησυχητικοί) αριθμοί και δεδομένα για την παχυσαρκία

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας απλά μας υπενθυμίζει κάτι που έχουμε πει πολλές φορές: Η παχυσαρκία είναι χρόνιο νόσημα και θα πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά τις συνέπειές της για την υγεία μας.

αβγά μπέικον πρωινό λιπαρά βάρος παχυσαρκία δίαιτα djgunner

Η παχυσαρκία είναι πολλά παραπάνω από την εμφάνιση. Είναι ένα πολύ σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με πολλές άλλες ασθένειες. Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας, η EASO (Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας) έδωσε στη δημοσιότητα σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση αυτή και το πώς σχετίζεται με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι αριθμοί και τα δεδομένα είναι ανησυχητικά και αποδεικνύουν πως η παχυσαρκία είναι μια σοβαρή επιδημία που μας αφορά πολύ περισσότερο απ' όσο ίσως συνειδητοποιούμε.

Αριθμοί και δεδομένα

Παγκοσμίως, τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο ως συνέπεια του γεγονότος ότι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει τριπλασιαστεί στην Ευρώπη το ποσοστό των παχύσαρκων ανθρώπων συγκριτικά με το 1980.

30-70% των ενηλίκων στις χώρες της ΕΕ είναι υπέρβαροι, ενώ 10-30% παρουσιάζουν παχυσαρκία.

Τα ανησυχητικά σημάδια υγείας ότι έχεις υπερβολικό άγχος - εργασιακό και μη!

Τα κιλά της εγκυμοσύνης και ο διαβήτης τύπου 2

Η παχυσαρκία είναι η πέμπτη κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Έως το 2030, εκτιμάται πως το 50% του πληθυσμού της Ευρώπης θα αντιμετωπίζει πρόβλημα παχυσαρκίας. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν παχύσαρκο ή υπέρβαρο πληθυσμό σε ποσοστό 89%.

Το υπερβολικό βάρος ευθύνεται για περίπου το 80% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2, για το 35% των περιστατικών ισχαιμικής καρδιοπάθειας και για το 55% της υπέρτασης στους ενήλικες στην Ευρώπη.

Η παχυσαρκία δεν σχετίζεται μόνο με χρόνια νοσήματα αλλά αναγνωρίζεται η ίδια ως χρόνια νόσος που απαιτεί μακροπρόθεσμη διαχείριση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Αμερικανική Ιατρική Ένωση (ΑΜΑ). Προς το παρόν όμως, η Ολλανδία και η Πορτογαλία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ που την αναγνωρίζουν ως νόσημα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i