Πιο υγιή νεφρά; Πώς βοηθά η φυτοφαγική διατροφή

Τώρα έχεις έναν ακόμη λόγο να ακολουθείς μια υγιεινή χορτοφαγική -κυρίως- διατροφή. Θα έχεις πιο υγιή νεφρά, αναφέρει νέα ιατρική μελέτη.

νεφρά μέση πόνος υγεία LarsZahnerPhotography

Η υγιεινή, κατά βάση χορτοφαγική, διατροφή έχει ένα ακόμη αποδεδειγμένο όφελος για τη διατροφή σου: Σου χαρίζει υγιή νεφρά. Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση the Clinical Journal of the American Society of Nephrology, οι ειδικοί κατέληξαν πως αυτού του είδους η διατροφή συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για χρόνια νεφρική νόσο. (Μπορείς να βρεις εδώ τη μελέτη στα αγγλικά.)

Υγιή νεφρά και διατροφή: Η έρευνα

Οι ερευνητές ακολούθησαν 14.686 μεσήλικες ανθρώπους για διάστημα κατά μέσο όρο 24 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, οι 4.343 παρουσίασαν χρόνια νεφρική νόσο. Συνολικά, βρέθηκε πως η φυτοφαγική διατροφή δεν σχετίζεται με κίνδυνο για τη συγκεκριμένη νόσο. Ωστόσο δεν είχε κάθε είδους διατροφή την ίδια επίδραση. Οι άνθρωποι που ακολουθούσαν γενικά μια "υγιεινή" φυτοφαγική διατροφή (πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, πλήρη σιτηρά, ξηρούς καρπούς και όσπρια) στην αρχή της μελέτης και έξι χρόνια αργότερα, ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν χρόνια νεφρική νόσο. Αντίθετα, εκείνοι που ακολουθούσαν μια "λιγότερο υγιεινή" διατροφή (πλούσια σε επεξεργασμένα σιτηρά, τροφές και ροφήματα με ζάχαρη) ήταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Δυο λόγια τη χρόνια νεφρική νόσο

Εκτιμάται πως 30 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν. Μια διατροφή που προτείνεται από τους ειδικούς για υγιή νεφρά σε ανθρώπους με την πάθηση είναι ο περιορισμός του αλατιού, της πρωτεΐνης, του φωσφόρου και του καλίου.

Διάβασε επίσης: Παγκόσμια Μέρα Νεφρού: Πόσα ξέρεις για τα νεφρά σου και πόσο νερό πίνεις

Διάβασε επίσης: Πέτρα στα νεφρά: 5 tips για να προλάβεις το πρόβλημα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i