Ποιοι ασθενείς θα πάρουν μέρος σε έρευνα για τη θεραπεία για τον κορονοϊό; Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Γιώτα Τουλούμη απαντά

Καλά νέα για μια πιθανή θεραπεία για τον κορονοϊό αποτελεί η διεθνής μελέτη για την ουσία remdesivir .

βιολογικά φάρμακα βιοπαρόμοια βιοομοειδή έρευνα ανάπτυξη φάρμακα scanrail

Η Ελλάδα θα είναι μία από τις χώρες που θα πάρουν μέρος σε μια μεγάλη κλινική μελέτη που γίνεται στην προσπάθεια να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία για τον κορονοϊό. Στη μελέτη, οι επιστήμονες από 75 κλινικές σε όλο τον κόσμο θα αξιολογήσουν το remdesivir, ένα πειραματικό φάρμακο που είχε αρχικά δοκιμαστεί για τον Embola.

To remdesivir έχει αποδειχτεί προς το παρόν ίσως η πιο πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τον κορονοϊό. Για να κατανοήσουμε καλύτερα μιλήσαμε Γιώτα Τουλούμη, καθηγήτρια Βιοστατιστικής & Επιδημιολογίας, απαντά στις απορίες μας για τη μελέτη "Adaptive COVID-19 Treatment Trial".

Τι είναι η μελέτη αυτή;

Είναι μια προσαρμοστική, τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή δοκιμή. Σκοπός της είναι να αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα καινοτόμων θεραπευτικών ουσιών σε νοσηλευόμενους ενήλικες με COVID-19. Η μελέτη είναι μία πολυκεντρική δοκιμή που θα διεξαχθεί σε 75 κλινικές παγκόσμια. Η Ελλάδα, μαζί με την Αγγλία, είναι από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης στις οποίες εγκρίνεται η διεξαγωγή της μελέτης. Ήδη η μελέτη διεξάγεται στις ΗΠΑ καθώς και σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Χρηματοδοτείται από τα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και χορηγός για την ΕΕ είναι το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Σε αυτό το στάδιο της μελέτης θα αξιολογηθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του πειραματικού αντι-ιικού φαρμάκου remdesivir στην αντιμετώπιση του COVID-19.

Τι σημαίνει «προσαρμοστική μελέτη»;

Σημαίνει ότι ο σχεδιασμός της μεταβάλλεται στη διάρκεια του χρόνου. Αυτό μπορεί να συμβεί ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα έχουμε για το remdesivir αλλά και με τυχόν καινοτόμα φάρμακα που θα υπάρχουν ως θεραπεία για τον κορονοϊό, για τα οποία θα έχουμε ενδείξεις ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Εάν υπάρξουν αυτά, θα μπουν κι άλλοι ασθενείς στη μελέτη για να μπορεί να συγκριθεί το κάθε φάρμακο με κάθε καινούργια θεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση θα αυξήσουμε κι εμείς τον αριθμό των ασθενών στη μελέτη.

Στην Ελλάδα θα πάρουν την πειραματική αυτή αντιική θεραπεία μόνο ασθενείς σε νοσοκομεία;

Ναι, στην πρώτη φάση. Θα ξεκινήσει όμως σύντομα, αν όχι στην Ελλάδα σε άλλες από τις χώρες που συμμετέχουν στη μελέτη, η θεραπεία αυτή να δίνεται σε ανθρώπους με επιβεβαιωμένο θετικό τεστ για τον κορονοϊό. Αυτοί δεν θα νοσηλεύονται. Στόχος αυτής της φάσης θα είναι να δούμε εάν μπορεί να καθυστερήσει ή να ανακόψει την εξέλιξη της νόσου.

Πώς θα επιλέξετε τους Έλληνες ασθενείς που θα πάρουν το remdesivir; 

Υπάρχουν κάποια μίνιμουμ κριτήρια, όπως η ηλικία και για τις γυναίκες να μην είναι έγκυες. Όμως δεν υπάρχει κριτήριο ως προς τη σοβαρότητα της νόσου. Μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε νοσηλευόμενο απλά θα πρέπει να γίνει ένα δεύτερο τεστ επιβεβαίωσης ότι έχουν ακόμη τον ιό. Ως προς το φύλο, δεν είναι κριτήριο, εκ των πραγμάτων όμως, αφού νοσηλεύονται περισσότεροι άντρες πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερος ο αριθμός τους στη μελέτη.

Να πούμε πως γνωρίζουμε ήδη από προηγούμενες δοκιμές που έχουν γίνει ότι είναι ασφαλής η θεραπεία. Αλλά δεν ξέρουμε αν είναι αποτελεσματική, αν θα βοηθήσει πράγματι αυτούς που θα το πάρουν. Ο μόνος τρόπος για να το διαπιστώσουμε αυτό, είναι μέσα από αυτές τις μελέτες γιατί υπάρχει τυχαιοποίηση στην επιλογή των ασθενών.

Ποια νοσοκομεία συμμετέχουν;

Στην Ελλάδα, η μελέτη συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια κ. Γιώτα Τουλούμη ενώ θα συμμετέχουν 4 κλινικές:

·         Η Δ’ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου "Αττικό".

·         Η Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ιατρική Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός".

·         Η Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος "Η Σωτηρία".

·         Η Α’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης "ΑΧΕΠΑ".

Τι μπορούμε να περιμένουμε από τη μελέτη για το remdesivir;

Αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι το πιο ελπιδοφόρο φάρμακο για τη θεραπεία του κορονοϊού, γι’ αυτό και γίνεται όλη η προσπάθεια. Οι προοπτικές θα είναι πολύ καλύτερες εάν έχουμε τουλάχιστον μια αποτελεσματική θεραπεία την οποία θα μπορούμε να δούμε σε αυτούς που νοσηλεύονται. Και αν καταφέρουμε να δούμε σε επόμενες μελέτες ότι λειτουργεί και προληπτικά, ότι καταστέλλει την αναπαραγωγή του ιού και δεν του επιτρέπει να αναπαραχθεί και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, τότε θα έχουμε μια πολύ καλύτερη κατάσταση και θα μπορεί το φάρμακο να δοθεί σε ανθρώπους που είναι θετικοί στον κορονοϊό χωρίς να έχουν σοβαρά συμπτώματα.

Μέχρι το καλοκαίρι θα καταλήξουμε εάν είναι αποτελεσματικό το remdesivir και στην περίπτωση αυτή θα αδειοδοτηθεί άμεσα από τον FDA και από όλους τους οργανισμούς φαρμάκων στην Ευρώπη. Έτσι θα μπορεί να δοθεί ως θεραπεία.

Διάβασε επίσης: Άσθμα, διαβήτης, καρδιά, ρευματικά νοσήματα: Ομάδες υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό, τι να προσέχουμε εάν ανήκουμε σε αυτές

Διάβασε επίσης: Fake news: Πώς θα ξεχωρίσoυμε τις αλήθειες από την παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό – και όχι μόνο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next