Πονάω στον ώμο! Γιατί; Τι είναι η αρθροσκόπηση;

Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στον ώμο και πώς μπορείς να γίνεις γρήγορα καλά;

ponao-ston-omo

Ο ώμος είναι η πιο κινητική άρθρωση του σώματος, αλλά η συστηματική καταπόνησή του, π.χ. με έντονη άσκηση, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στους τένοντες της περιοχής. Πιο συχνά πρόκειται για απλή αλλά ενοχλητική φλεγμονή (τενοντίτιδα) που, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μετατρέπεται σε χρόνια και αυξάνει την ταλαιπωρία σου, τη δυσκολία αντιμετώπισης αλλά και την περίοδο αποχής από δραστηριότητες.

Αν και ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε επαγγελματίες αθλητές, η αρθροσκόπηση έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να απαλλαγούν από τα προβλήματα που τους ταλαιπωρούσαν.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, όταν συμβαίνει ρήξη των τενόντων, τα συμπτώματα είναι ακόμα πιο έντονα. Εκτός από τον πόνο στον ώμο σε ηρεμία, η μείωση της δύναμης του χεριού όταν απομακρύνεται από το σώμα και ο πόνος τη νύχτα είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα αυτών των τραυματισμών. Ανατομικές παραλλαγές ή επίκτητες καταστάσεις προδιαθέτουν σε τέτοιους τραυματισμούς.

Η σωστή αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων εξαρτάται από τη βαρύτητά τους και στα αρχικά στάδια είναι συνήθως συντηρητική. Χρησιμοποιούνται παυσίπονα ή/και αντιφλεγμονώδη από το στόμα, τοπικές εγχύσεις βιολογικών παραγόντων (PRP) ή φαρμάκων και κατάλληλα προγράμματα φυσικοθεραπείας. Στις πιο σοβαρές και εμμένουσες περιπτώσεις, όταν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, τη λύση δίνει η αρθροσκόπηση.

Τι είναι η αρθροσκόπηση

Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που προσφέρει άμεση όραση και μεγέθυνση των βλαβών και αποτελεί την πιο σύγχρονη λύση στην αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου. Η επέμβαση γίνεται με τη χρήση οπτικών ινών (αρθροσκόπιο) και ειδικών εργαλείων που εισάγονται μέσα από οπές μερικών χιλιοστών χωρίς τομές στο υπερκείμενο δέρμα. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η μεγάλη αποτελεσματικότητά της σε συνδυασμό με τη μικρή «ταλαιπωρία» του ασθενούς, αλλά και η υψηλή διαγνωστική ευαισθησία, η ασφάλεια, το άψογο αισθητικό αποτέλεσμα και το πολύ μικρό ποσοστό επιπλοκών (<1%). Για την πραγματοποίησή της δεν απαιτείται συνήθως ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και ο χρόνος αποθεραπείας είναι μικρότερος σε σύγκριση με αυτόν που χρειαζόταν στις παλαιότερες «ανοιχτές» τεχνικές.

Αποκατάσταση μετά τη θεραπεία

Τόσο η συντηρητική όσο και η χειρουργική θεραπεία συμπληρώνονται με πρόγραμμα που σκοπό έχει τη λειτουργική αποκατάσταση του ώμου. Ο χρόνος της πλήρους αποκατάστασης ποικίλλει ανάλογα με τη βαρύτητα των βλαβών και τις λειτουργικές απαιτήσεις του ασθενούς. Σε κάθε περίπτωση η καθοδήγηση από τον ορθοπαιδικό με εξειδίκευση στον ώμο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ώμου.

μπριλάκης

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Εμμανουήλ Μπριλάκη, ορθοπαιδικό χειρουργό, επιμελητή του Τμήματος Αθλητικών Κακώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (Κλινική Ψυχικού), συνεργάτη του Κέντρου Αρθροσκόπησης και Χειρουργικής Ώμου του «ΙΑΣΩ General» και υπεύθυνο ορθοπαιδικό του Γυναικείου Τμήματος Μπάσκετ του Πανιωνίου Γ.Σ. (www.BrilakisOrthopaedics.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i