Q+A: «Υποφέρω από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Υπάρχει κάποια νέα θεραπεία που να προσφέρει ύφεση;»

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια νόσος που σε θυμάται και σε ξεχνά. Μια νέα θεραπεία μπορεί να βοηθήσει να... σε ξεχάσει για πολύ!

γυναίκα στεναχωρημένη σκέψεις αποβολή dragana991

Η καθημερινότητα της σύγχρονης γυναίκας είναι πολυδιάστατη και απαιτητική και δε χωράνε συμβιβασμοί. Τέτοιους συμβιβασμούς αναγκάζονται πολλές φορές να κάνουν οι γυναίκες που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Μία νόσος που αφορά τις γυναίκες

«Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις και δυσχεραίνει την ποιότητα ζωής των ασθενών. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ότι παρουσιάζεται στις γυναίκες με συχνότητα 3 προς 1 σε σχέση με τους άνδρες. Επίσης, παρότι μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, στις περισσότερες γυναίκες παρουσιάζεται ανάμεσα στα 30 και τα 40 τους χρόνια» εξηγεί η Λουκία Κουτσογεωργοπούλου, ρευματολόγος, επιμελήτρια Α' ΕΣΥ, Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας, ΓΝ «Λαϊκό».

Στόχος: Η ύφεση των συμπτωμάτων

«Αυτό που βοηθά τις γυναίκες που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα να ανακτήσουν τους εαυτούς τους είναι η κλινική ύφεση της νόσου. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι θεραπευτικές επιλογές έχουν βοηθήσει περισσότερες γυναίκες να επιτύχουν αυτόν το στόχο. Παρ’ όλ’ αυτά, για πολλές γυναίκες ακόμα και σήμερα αυτός ο στόχος φαντάζει ανέφικτος. Πρόσφατα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Upadacitinib, ένα νέο χάπι για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ενεργό ρευματοειδή αρθρίτιδα, το οποίο μπορεί να χορηγείται μόνο του ή σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη.

Η νέα αυτή θεραπεία ανήκει στην κατηγορία των JAK κινασών και αξιολογήθηκε σε σχεδόν 4.400 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ρευματοειδή αρθρίτιδα, στο πλαίσιο πέντε κλινικών μελετών. Οι μελέτες περιλάμβαναν αξιολογήσεις αποτελεσματικότητας, ασφάλειας και ανεκτικότητας σε διαφορετικά προφίλ ασθενών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν αποτύχει ή παρουσίαζαν δυσανεξία σε θεραπεία με βιολογικά τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα.

Είναι ενδιαφέρον ότι το Upadacitinib πέτυχε όλους τους πρωτεύοντες και δευτερεύοντες στόχους και των πέντε κλινικών μελετών του. Συνολικά, τα ποσοστά κλινικής ύφεσης ήταν συνεπή σε όλους τους πληθυσμούς ασθενών, με ή χωρίς μεθοτρεξάτη. Αναμένουμε σύντομα την κυκλοφορία της νέας θεραπείας και στην Ελλάδα, ώστε περισσότερες γυναίκες να είναι σε θέση να κατακτήσουν την ύφεση της νόσου τους και, κατ’ επέκταση, να ανακτήσουν τους εαυτούς τους!»

Διάβασε επίσης: #ShapePeople: Η Βίκυ Αθανασιάδου είναι yogi και RA Warrior! (τι άλλαξε στη ζωή της όταν έμαθε ότι έχει ρευματοειδή αρθρίτιδα;)

Διάβασε επίσης: Διατροφή για ρευματοειδή αρθρίτιδα: Η διατροφολόγος προτείνει

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i