Ρευματικά νοσήματα: Δεν είναι πλέον εμπόδιο για να γίνεις μαμά

Μέχρι τώρα οι γυναίκες με ρευματικά νοσήματα είχαν πολλούς περιορισμούς ως προς μια πιθανή εγκυμοσύνη. Ο καθηγητής ρευματολογίας Δημήτριος Μπούμπας μιλά για τα νέα -αισιόδοξα- δεδομένα.

έγκυος εγκυμοσύνη Sasiistock

Τα ρευματικά νοσήματα δεν πρέπει να εμποδίζουν καμία γυναίκα να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της για τη μητρότητα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, αυτό δεν ήταν πολύ εύκολο. Τα ρευματικά νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα και η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, κάνουν πιο δύσκολη τη σύλληψη ενός μωρού.

Δεν είναι όμως η σύλληψη το μοναδικό πρόβλημα. Πολύ συχνά οι θεραπείες που ακολουθούν οι γυναίκες αυτές δεν είναι συμβατές με την εγκυμοσύνη ή πρέπει να διακοπούν στο τρίτο τρίμηνο ή κατά το θηλασμό, επιβαρύνοντας σημαντικά την υγεία της γυναίκας και την ποιότητα της ζωής της.

Ένας φαύλος κύκλος σπάει

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που πάσχουν από ρευματικά νοσήματα είναι πως στην φάση έξαρσης της νόσου τους, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι πολύ χαμηλές -μόνο το 25% μένουν έγκυες μετά από ένα χρόνο συγκριτικά με το 75% στις περιπτώσεις που η νόσος είναι σε ύφεση.

Κι εδώ κάπου ξεκινά ένας φαύλος κύκλος: Για να παραμείνει όμως σε ύφεση η νόσος είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή και μέχρι πρόσφατα, η αγωγή αυτή ήταν συχνά απαγορευτική για τη συνέχιση της κύησης ή έπρεπε να διακοπεί μετά το δεύτερο τρίμηνο και στο θηλασμό.

Διατροφή για ρευματοειδή αρθρίτιδα: Η διατροφολόγος προτείνει

5 αυτοάνοσα νοσήματα που «προτιμούν» τις γυναίκες

Προορισμός μητρότητα

Το θέμα αυτό έθιξε σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της εκστρατείας ενημέρωσης «Προορισμός μητρότητα», για όλες τις γυναίκες με ρευματικά νοσήματα που επιθυμούν να μείνουν έγκυες, ο κ. Δημήτριος Μπούμπας, Καθηγητής Ρευματολογίας, Διευθυντής της Δ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν».

«Ο επαρκής έλεγχος της φλεγμονώδους ρευματικής νόσου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επίτευξης κύησης. Πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι η μόνη τους επιλογή είναι η διακοπή της θεραπείας τους κατά τη διάρκεια της κύησης, η οποία δεν αποτελεί πάντα την καλύτερη λύση. Επίσης, αρκετές γυναίκες ασθενείς μένουν έγκυες χωρίς να το προγραμματίσουν με τον γιατρό τους. Μέσω αυτής της εκστρατείας, θα ενημερωθούν και θα κατανοήσουν καλύτερα την πάθησή τους ώστε να έχουν υποστήριξη από το γιατρό τους νωρίτερα κατά το ταξίδι προς την μητρότητα».

«Μπορώ να μείνω έγκυος χωρίς να διακόψω την αγωγή μου;»

Μία από τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των φαρμάκων της ρευματολογίας, είναι πως πλέον υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που είναι συμβατές με την εγκυμοσύνη, που σημαίνει ότι μπορείς να τις παίρνεις πριν μείνεις έγκυος αλλά και σε όλη τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού.

Να θυμάσαι πως εάν πάσχεις από ρευματικά νοσήματα και θέλεις να αποκτήσεις μωρό, το πρώτο βήμα είναι να συζητήσεις την επιθυμία σου με το ρευματολόγο και τον γυναικολόγο σου. Η συνεργασία μεταξύ τους είναι πάρα πολύ σημαντική, όχι μόνο για να μείνεις έγκυος αλλά και για όλη την πορεία της εγκυμοσύνης σου μέχρι τη γέννηση ενός υγιούς μωρού.

Η εκστρατείας ενημέρωσης «Προορισμός μητρότητα» ξεκινά με πρωτοβουλία της εταιρείας UCB Α.Ε. υπό την αιγίδα της Δ’ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών και Γονέων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα "Ρευμαζην", την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) και το Σύλλογο Ασθενών «Ιησώ». Στόχος της εκστρατείας είναι να υποστηρίξει τις γυναίκες με χρόνιες φλεγμονώδεις ρευματικές νόσους στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν κατάλληλα τη νόσο, τους προβληματισμούς και τα θέματα που σχετίζονται με τον οικογενειακό προγραμματισμό, την κύηση και τον θηλασμό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i