Πυελικό έδαφος: Εδώ βρίσκονται οι μύες που πρέπει να δυναμώσεις

Εάν δεν έχεις ακούσει ξανά για το πυελικό έδαφος, τώρα είναι η ώρα να... ασχοληθείς σοβαρά μαζί του. Σε λίγα χρόνια θα μας ευγνωμονείς που σ’ το συστήσαμε!

εσώρουχα γεννητικά όργανα γυναικεία υγεία istock

Εάν είσαι έγκυος ή έχεις ήδη αποκτήσει μωρό, πιθανότατα έχεις ακούσει τα πάντα μέχρι τώρα για το πυελικό έδαφος, τους μυς που υποστηρίζουν τα πυελικά όργανα – προφανώς και για όλους τους τρόπους με τους οποίους ο τοκετός μπορεί να προκαλέσει τον όλεθρό τους, π.χ., μωρό που κατεβαίνει από τον γεννητικό σωλήνα.

Αλλά οι μαμάδες δεν είναι οι μόνες που πρέπει να νοιάζονται γι’ αυτούς τους κρίσιμους μυς. Το πυελικό έδαφος αποτελεί μια σύνθετη δομή η οποία περιλαμβάνει ομάδες μυών, συνδέσμους, συνδετικό ιστό, αγγεία και νεύρα. Συντελεί στην ανατομική στήριξη και στον έλεγχο της λειτουργίας των πυελικών οργάνων, δηλαδή τον κόλπο, τη μήτρα, την ουροδόχο κύστη, το ορθό και το περίνεο. Η εξασθένηση του πυελικού εδάφους οδηγεί σε διαταραχή της λειτουργίας των πυελικών οργάνων. Βέβαια, το να είσαι fit δε σε απαλλάσσει από αυτά τα θέματα. Ενώ τα πάντα, από την ορμονική δυσλειτουργία έως ορισμένες ασθένειες (ενδομητρίωση, για παράδειγμα) ή κάποια λοίμωξη, μπορούν να παίξουν ρόλο στις διαταραχές του πυελικού εδάφους, η άσκηση υψηλής έντασης (τρέξιμο) και η άρση βαρών (CrossFit) μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους. Τότε οι ίδιοι οι μύες είτε υπερδραστηριοποιούνται είτε υπολειτουργούν. Και αν δε χρησιμοποιείς σωστά αυτούς τους μυς, πιθανόν να διατρέχεις κίνδυνο για δυσλειτουργία, ακόμα και για εμφάνιση διαταραχής.

Τι είναι η διαταραχή του πυελικού εδάφους; 

Συνήθως πρόκειται για μια ομάδα καταστάσεων που επηρεάζουν αρνητικά τους μυς του πυελικού εδάφους και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως ακράτεια ούρων, έλλειψη ελέγχου της ουροδόχου κύστης, καταπόνηση του εντέρου, πυελικό πόνο, ακόμα και πρόπτωση πυελικών οργάνων.
Το πρόβλημα: Πολλές γυναίκες δεν ξέρουν με ποιον τρόπο θα ανακτήσουν τον έλεγχο των μυών. 

Όσα  θέλουν οι ειδικοί να γνωρίζεις γι’ αυτούς τους πολύτιμους μυς

1.Μην ντρέπεσαι για ακράτεια ή πόνους της ουροδόχου κύστης. "Η ακράτεια είναι σύνηθες φαινόμενο σε μια γυναίκα, ακόμα κι αν δεν είναι μεγάλης ηλικίας" λέει η Lauren Peterson, D.P.T., ιδιοκτήτρια του Fyzical Therapy & Balance Centers στην Οκλαχόμα. Από την άλλη, η ίδια σημειώνει ότι αποτελεί συνήθως ένα σημάδι ότι οι μύες του πυελικού εδάφους χρειάζονται προσοχή. Το ίδιο ισχύει και για τον πυελικό πόνο. "Το σεξ δεν πρέπει να είναι επώδυνο. Δεν πρέπει να είναι δύσκολο να τοποθετήσεις ένα ταμπόν" λέει η Peterson. Τι χρειάζεται; Πολλές φορές αρκεί να μάθεις πώς να ενεργοποιείς τους μυς του πυελικού εδάφους, κάτι που πιθανόν ένας κλασικός γιατρός δε θα σου αναφέρει. Μια θεραπεία για την ακράτεια ούρων πρέπει να είναι η εκπαίδευση των μυών του πυελικού εδάφους και της ουροδόχου κύστης. 
2.Κάνεις σωστά τις ασκήσεις Κegel; "Ο φυσικοθεραπευτής θα σε βοηθήσει να δουλέψεις αυτούς τους μυς, αλλά και να βεβαιωθείς ότι με τις ασκήσεις που κάνεις δυναμώνεις τους αδύναμους μυς και απελευθερώνεις εκείνους που είναι υπερβολικά σφιγμένοι" εξηγεί η Peterson.
3.Οι ασκήσεις Kegel δεν είναι για όλες. Σε κάποιες γυναίκες είναι απαραίτητη η χαλάρωση των μυών και η διάτασή τους. "Το πυελικό έδαφος μπορεί να καταπονηθεί υπερβολικά, για παράδειγμα, αν κατά την άσκησή σου σηκώνεις μεγάλα βάρη. Εάν οι μύες σου του πυελικού εδάφους είναι σφιγμένοι, μπορεί να αισθάνεσαι πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ ή να έχεις ακράτεια ούρων. Τι μπορείς να κάνεις; Σωστή διαφραγματική αναπνοή, κοιλιακή αναπνοή και διατάσεις" λέει η ειδικός.
4.Η κινητικότητα του εντέρου παίζει ρόλο. "Η δυσκοιλιότητα μπορεί να ασκήσει μεγάλη πίεση στο πυελικό έδαφος. Με τον καιρό αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία" τονίζει η Peterson. Μια υγιεινή διατροφή με άφθονες φυτικές ίνες και η καλή ενυδάτωση συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της υγείας του εντέρου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i