Εμμηνόπαυση: Όλα τα σενάρια και πώς θα τα αντιμετωπίσεις, έχοντας τις κατάλληλες οδηγίες

Η Dr Αντωνία Λαζαράκη αναλύει το κεφάλαιο της εμμηνόπαυσης, χαρίζοντάς μας τις πιο χρήσιμες συμβουλές για να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και με θάρρος.

Παρέα γυναίκες φιλες στην εμμηνόπαυση κάνουν βόλτα στον αγρό istock

Το ορμονικό προφίλ της γυναίκας κατά μέσο όρο αλλάζει στην ηλικία των 48-50 και τότε μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως μιλάμε για την εποχή που από την αναπαραγωγική ηλικία εισέρχεται στην εμμηνόπαυση, όταν δηλαδή συμπληρωθούν 12 μήνες χωρίς εμμηνορρυσία. Στο νέο αυτό κεφάλαιο οι ωοθήκες σταματούν πια να απελευθερώνουν ωάρια, δεν έρχεται πια περίοδος και δεν υπάρχει φόβος εγκυμοσύνης. Η φυσική αυτή βιολογική πορεία επέρχεται σταδιακά, καθώς η πτώση των ορμονών και τα συμπτώματα αρχίζουν μερικά χρόνια πριν, στην μεταβατική περίοδο της κλιμακτηρίου. Όσο κι αν ακούγεται για μία τρομακτική διαδικασία, τα πράγματα είναι πιο απλά απ' ό,τι νομίζαμε, με τη Dr Αντωνία Λαζαράκη να μας δίνει όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματά μας.

Η στέρηση αυτή των ορμονών αποδιοργανώνει το σώμα και προκαλεί:

  • Ακανόνιστες περιόδους: αρχικά η περίοδος μπορεί να έρχεται πιο συχνά και μετά αραιώνει. Μπορεί να παρατηρηθεί διαφορά και στην ποσότητα του αίματος. Σε περίπτωση μητρορραγιών χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος.
  • Εξάψεις- φουντώματα: απότομο αίσθημα θερμότητας στο πρόσωπο και τον λαιμό αρχικά, με επέκταση και σε όλο το σώμα. Ακολουθούν εφίδρωση και ρίγη – κρυάδες.
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις που διαταράσσουν τον ύπνο
  • Αϋπνία
  • Διαταραχές στην διάθεση, μελαγχολία και άγχος
  • Μείωση της συγκέντρωσης και της μνήμης
  • Μείωση της libido, κολπική ξηρότητα, πόνο στην σεξουαλική επαφή
  • Ακράτεια ούρων, συχνουρία
  • Αφυδατώνεται το δέρμα, λεπταίνουν τα μαλλιά, σπάνε τα νύχια
  • Αύξηση βάρους, φούσκωμα, πρήξιμο, αποθήκευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς
  • Μείωση της οστικής πυκνότητας , οστεοπόρωση και αύξηση του κινδύνου καταγμάτων
  • Ο κίνδυνος των καρδιαγγειακών ασθενειών αυξάνεται επίσης

Και μπορεί όλα τα παραπάνω να ακούγονται τρομακτικά, ωστόσο τα περισσότερα δυσάρεστα συμπτώματα υποχωρούν, τα οποία μάλιστα έχουμε τη γνώση να τα διαχειριστούμε και να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Γι' αυτό μην ξεχνάς και τα θετικά σενάρια που συνοδεύονται από αυτή, θυμίζοντας στον εαυτό σου πως: 

* Η περίοδος δεν μας λείπει ιδιαίτερα. Ησυχάζουμε από το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τα νευράκια, τις λιγούρες, τα πρηξίματα, τον πόνο στο στήθος, τις κράμπες, τους πονοκεφάλους,...και επιτέλους δεν χρειάζεται να αλλάξουμε το πρόγραμμά μας και τις διακοπές μας λόγω περιόδου.

* Οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις μειώνονται και αραιώνουν σταδιακά και σπανίως συνεχίζονται πέρα από την 5ετία! Ντυνόμαστε με ρούχα σε layers που μπορούμε να αφαιρέσουμε εύκολα, έχουμε μαζί μας κρύο νερό, κατεβάζουμε την θερμοκρασία στο δωμάτιο. Δημιουργούμε ένα ατομικό ημερολόγιο με πράγματα που πυροδοτούν τις εξάψεις όπως καφεΐνη ,καυτερά, αλκοόλ, ζεστά ροφήματα, άγχος... και τα αποφεύγουμε.

*Υιοθετούμε υγιεινή διατροφή σε συνεργασία με τον διαιτολόγο μας, ενδεικτικά πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Πίνουμε άφθονο νερό, μειώνουμε αναψυκτικά, καφέδες και αλκοόλ. Σταματάμε το κάπνισμα.

*Εντάσσουμε την άσκηση στην καθημερινότητα μας που βοηθά στην αντιμετώπιση όλων των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

* Κοιμόμαστε επαρκώς σε ήρεμο περιβάλλον.

* Μένουμε σεξουαλικά ενεργές καθώς αυξάνεται η αιμάτωση της περιοχής με ευεργετικά αποτελέσματα. Οι ασκήσεις Kegel, κολπικές κρέμες, θεραπείες με laser, prp, υαλουρονικο βοηθούν το ουρογεννητικό σύστημα.

* Σε συνεννόηση με τον γιατρό μας χρησιμοποιούμε ανάλογα με τις ανάγκες μας, το ατομικό και οικογενειακό μας ιατρικό ιστορικό, συμπληρώματα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτοοιστρογόνα, συνθετικές ή βιομημητικές ορμόνες και άλλη φαρμακευτική αγωγή να απαλύνουν ό,τι μας ταλαιπωρεί.

* Συζητάμε με τις φίλες μας που βιώνουν τις ίδιες αλλαγές, μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας και οργανώνουμε μαζί ένα πρόγραμμα αυτοφροντίδας. Είναι καιρός να πια να αναθεωρήσουμε και να δώσουμε χρόνο στις δικές μας ανάγκες.

Μετά το αρχικό σοκ, το σώμα βρίσκει την νέα του ισορροπία με την οποία θα πορευτεί τα υπόλοιπα 50 χρόνια. Ας μην μας πιάνει πανικός. Τίποτα δεν τελείωσε. Ένα νέο κεφάλαιο αρχίζει!

Ευχαριστούμε θερμά τη Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο, Αντωνία Λαζαράκη, για τις πολύτιμες πληροφορίες / https://lazaraki.gr/

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i