Βοηθάει η μετφορμίνη στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών;

Πώς το φάρμακο κατά του διαβήτη μπορεί να βελτιώσει την ορμονική διαταραχή που συνδέεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

μετφορμίνη φάρμακο iStock

Οι περισσότερες από εμάς γνωρίζουμε για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ), καθώς είτε το έχουμε, είτε το έχει εμφανίσει κάποια γνωστή μας ή μας έχει ενημερώσει σχετικά ο γυναικολόγος μας. Όπως ορίζει και το Mayo Clinic πρόκειται για ένα σύνδρομο, μία ορμονική διαταραχή που επηρεάζει τις γυναίκες που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία μέσω διάφορων συμπτωμάτων. Αν και υπάρχει μία θεωρία σχετικά με την ανισορροπία στις ορμόνες, που οφείλεται για παράδειγμα στα αυξημένα ανδρογόνα, δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος παράγοντας για το ΣΠΩ

Πιο αναλυτικά, ενδέχεται να οφείλεται στην αντίσταση της ινσουλίνης, μία κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται το ίδιο στην επίδραση της ινσουλίνης. Όταν αυτό συμβαίνει, τότε το πάγκρεας παράγει περισσότερη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα των ανδρογόνων. Από την άλλη, και οι γενετικοί παράγοντες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετοί λόγοι εμφάνισης του συνδρόμου.

Διαβάστε Επίσης

Συμπτώματα πολυκυστικών ωοθηκών

Με μία επίσκεψη στον γυναικολόγο σου θα σου λυθεί η απορία αν αντιμετωπίζεις το εν λόγω σύνδρομο, το οποίο επηρεάζει σύμφωνα με τον CDC το 12% των γυναικών. Ωστόσο, μπορεί να έχεις μία υποψία χάρη στα συμπτώματα που συνοδεύονται από αυτό, όπως ανωμαλία στην περίοδο, ωοθηκικές κύστες, ακμή, υπερβολική τριχοφυΐα, αύξηση βάρους και υπογονιμότητα. Αν θες, όμως, να σιγουρευτείς ο γιατρός σου θα σου δώσει την απάντηση, εξετάζοντας αν έχεις 2 από τα 3 συνήθη συμπτώματα, τα οποία σύμφωνα με μία έρευνα του 2018 αποτελούν τα: ανωοθυλακιορρηξία (δηλαδή να μην ωριμάζει και να απελευθερώνεται το ωάριο), οι πολυκυστικές ωοθήκες ή αυξημένα ανδρογόνα.

Αντιμετώπιση του συνδρόμου

Ανάλογα τα συμπτώματα και το πώς το σύνδρομο επηρεάζει τη ζωή σου, ο γυναικολόγος σου θα σε κατευθύνει για το τι πρέπει να κάνεις για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση. Ανάμεσα στις λύσεις που θα σου δώσει, σίγουρα θα βρίσκονται η αλλαγή του τρόπου ζωής και των διατροφικών σου συνηθειών, ακόμα και η λήψη αντισυλληπτικών. Παράλληλα, μπορεί ο εκάστοτε γυναικολόγος στη "θεραπεία" να εντάξει το φάρμακο της μετφορμίνης, που αν και πρόκειται για έναν τρόπος αντιμετώπισης κατά του διαβήτη τύπου 2, ενδέχεται να βοηθήσει και τη δική σου περίπτωση. 

Τι είναι η μετφορμίνη;

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η μετφορμίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται "διγουανίδια", τα οποία δρουν μειώνοντας την ποσότητα της γλυκόζης που παράγεται από το ήπαρ και βελτιώνοντας την ανταπόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη, πράγμα που επιβεβαιώθηκε από μία μελέτη του 2006. Συνήθως, το εν λόγω φάρμακο λαμβάνεται από το στόμα σε μορφή δισκίων άμεσης ή παρατεταμένης αποδέσμευσης.

Τα οφέλη της μετφορμίνης στις πολυκυστικές ωοθήκες

Δεδομένου ότι οι πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να οφείλονται στην κατάσταση της αντίστασης της ινσουλίνης, εξηγείται το γιατί η μετμορφίνη έχει αποτελεσματική δράση, αντιστρέφοντας την εν λόγω κατάσταση, όπως έδειξε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2020. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής, η μετφορμίνη έχει τη δυνατότητα να μειώσει την παραγωγή των ανδρογόνων. Ωστόσο, μία ακόμη έρευνα η οποία υπάρχει από το 2014, απέδειξε πως η μετφορμίνη αντί να βελτιώνει την ευαισθησία της ινσουλίνης, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της γλυκόζης. Από την άλλη, μέσα από μία μελέτη του 2020 προέκυψε πως η μετφορμίνη μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών να χάσουν βάρος. Αυτό, όμως, που πρέπει να σημειωθεί είναι πως η μετφορμίνη δεν αποτελεί θεραπεία, αλλά ένας τρόπος να βελτιωθεί η ολική υγεία του ατόμου. 

Πιθανές παρενέργειες

Όσο κι η μετφορμίνη θεωρείται ένα ασφαλές φάρμακο για τον διαβήτη Τύπου 2 και για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, όπως κάθε σκεύασμα εμφανίζει πιθανές παρενέργειες. Ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται λοιπόν να βιώσουν ναυτία, διάρροια, καούρα, έλλειψη όρεξης, πονοκέφαλο και μεταλλική γεύση στο στόμα. Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν με τον καιρό, ενώ οι διαφορετικοί τρόποι λήψης (έπειτα ή κατά τη διάρκεια του φαγητού) μπορούν να μειώσουν εντελώς τις δυσάρεστες ενδείξεις. Μία από τις πιο σπάνιες και σοβαρές παρενέργειες του εν λόγω φαρμάκου αποτελεί η γαλακτική οξέωση, που μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει συσσώρευση γαλακτικού οξέος στην κυκλοφορία του αίματός σας, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. 

Για κάθε νέα θεραπεία και όποια απορία έχεις, οφείλεις να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να σε κατευθύνει αναλόγως και να σου προτείνει σκευάσματα ανάλογα με την κατάστασή σου. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i