Κόλλησε το ταμπόν; Τι να κάνεις

Όχι, δεν χάθηκε για πάντα το ταμπόν σου. Αλλά σίγουρα θέλεις να το βγάλεις. Να πώς.

tampon istock

Όταν ακούς ιστορίες για κολλημένα ταμπόν μέσα στο σώμα, είναι εύκολο να υποθέσεις ότι δεν θα σου συμβεί ποτέ. Εξάλλου, τα χρησιμοποιείς εδώ και πολύ καιρό χωρίς κανένα πρόβλημα. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αποτελείς εξαίρεση από την πιθανότητα να κολλήσει το ταμπόν σου.

Ωστόσο, μην άγχεσαι: Υπάρχει τρόπος για να το αφαιρέσεις στο σπίτι και σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει, ο γιατρός σου μετά έχει τον λόγο. Και αν τελικά χρειαστεί να τηλεφωνήσεις σε έναν ειδικό για βοήθεια, δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεσαι, το αντιμετωπίζουν πολύ συχνά.

Είτε θέλεις να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου (κυριολεκτικά) πριν καλέσεις ενισχύσεις είτε να πας κατευθείαν στο γιατρό, εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις το κολλημένο ταμπόν.

Πώς ένα ταμπόν μπορεί να κολλήσει στον κόλπο σου;

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους είναι όταν βάζεις ταμπόν στο τέλος της περιόδου σου και ξεχνάς την ύπαρξή του. Ή μπορεί να είσαι στη μέση της περιόδου, να ξεχάσεις ότι είχες ταμπόν και να βάλεις ένα άλλο αργότερα.

Η σεξουαλική επαφή με τοποθετημένο ταμπόν θα μπορούσε επίσης να το κάνει να κολλήσει, καθώς σπρώχνεται το ταμπόν πιο πίσω στον κόλπο. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, το κορδονάκι του ταμπόν μπορεί να σπάσει ή να μετακινηθεί προς τα πάνω στον κόλπο, κάνοντας ακόμα πιο εύκολο να ξεχάσετε ότι φορούσατε ταμπόν.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που το ταμπόν κόλλησε στον κόλπο σου, να ξέρεις το εξής: Δεν έχει φύγει για πάντα και, όχι, δεν μπορεί να χαθεί μέσα σου. 

Πώς να αφαιρέσεις ένα κολλημένο ταμπόν

Εάν συνειδητοποιήσεις ότι έχει κολλήσει το ταμπόν στον κόλπο σου, μην πανικοβληθείς. 

  • Κατευθύνσου στο μπάνιο και πλύνε καλά τα χέρια σου.
  • Κάθισε στην τουαλέτα και σήκωσε τα πόδια σου, στηρίζοντας τα πάνω σε κάτι όπως ένα σκαμπό.
  • Προσπάθησε να πιέσεις την ευαίσθητη περιοχή προς τα κάτω σαν να πρόκειται για κένωση.
  • Στη συνέχεια, τοποθέτησε ένα ή δύο δάχτυλα μέσα στον κόλπο σου και δες αν νιώθεις το ταμπόν ή ψηλαφείς το κορδόνι.
  • Εάν νιώθεις άβολα, όταν τοποθετείς τα δάχτυλά σου εκεί μέσα, χρησιμοποίησε λιπαντικό. Μόλις νιώσεις το κολλημένο ταμπόν, βάλε τα δάχτυλά σου γύρω από αυτό και τράβηξέ το προς τα κάτω. Εννέα φορές στις 10, πετυχαίνει.

Καμία τύχη; Εάν δεν νιώθεις τίποτα ή δεν είσαι 100% σίγουρη ότι έχει κολλήσει το ταμπόν μέσα σου, ήρθε η ώρα να καλέσεις το γιατρό σου.

Τι να κάνεις μετά την αφαίρεση του ταμπόν

Κάνε ντους και πλύσου προσεκτικά εκεί κάτω γιατί αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων του ταμπόν, εάν διαλύθηκε από την υγρασία.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i