Ενδομητρίωση: Ερευνητές βρήκαν τι την καταπολεμά

Η κατανάλωση φλαβονοειδών βοηθά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης, διαπιστώνουν οι ερευνητές

endometriosi istock

Ερευνητές στη Σχολή Κτηνιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τέξας A&M (VMBS) βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ μιας ένωσης που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά και της μείωσης των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης.

Τι έδειξε η μελέτη για την ενδομητρίωση και τα φλαβονοειδή

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Endocrinology, οι ερευνητές περιγράφουν πώς τα φλαβονοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή των συμπτωμάτων φλεγμονωδών ασθενειών όπως η ενδομητρίωση. Στην ενδομητρίωση, κύτταρα παρόμοια με αυτά στην επένδυση της μήτρας αρχίζουν να αναπτύσσονται σε άλλα σημεία του σώματος, προκαλώντας φλεγμονή. Η επώδυνη κατάσταση επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες και δεν υπάρχει θεραπεία.

Διάβασε σε 3' 6 facts για την ενδομητρίωση

Τα φλαβονοειδή έχουν συσχετιστεί με αντικαρκινικά, αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και αντιικά ιατρικά οφέλη, αλλά οι λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας τους παρέμειναν μυστήριο.

"Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά τείνουν να ζουν περισσότερο και έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για πολλούς τύπους ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ", δήλωσε ο δρ Stephen Safe, καθηγητής στο Τμήμα Κτηνιατρικής Φυσιολογίας και Φαρμακολογία στο VMBS.

"Καταφέραμε να δείξουμε ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ των φλαβονοειδών και της ενδομητρίωσης", είπε. "Με την κατανάλωση περισσότερων τροφών που περιέχουν φλαβονοειδή, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μειώσουν τις πιθανότητές τους για ενδομητρίωση ή να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της".

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 20 φλαβονοειδή και πολλά από αυτά έδειξαν αλληλεπίδραση με τους NR4A1 και NR4A2, που είναι δύο από τους υποδοχείς που μελετούν. Και οι δύο αυτοί υποδοχείς εμπλέκονται στη ρύθμιση της φλεγμονής, γι' αυτό και οι επιστήμονες στοχεύουν σε αυτούς, προκειμένου να ανακαλύψουν τη θεραπεία της ενδομητρίωσης.

Τα δύο φλαβονοειδή που έδειξαν τη μεγαλύτερη επιρροή στα NR4A1 και NR4A2 ήταν η κερσετίνη και η καμπφερόλη, τα οποία βρίσκονται συνήθως στα μήλα, το μπρόκολο, τα μούρα, το τσάι, τα κρεμμύδια και το κόκκινο κρασί.

Η δύναμη των φλαβονοειδών

Αν και αυτή η ανακάλυψη είναι ενθαρρυντική για την ανάπτυξη επιλογών θεραπείας για την ενδομητρίωση, υπάρχουν ακόμα περισσότερα να ανακαλύψουν οι επιστήμονες για τα φλαβονοειδή πριν τα συστήσουν σε ασθενείς.

Ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθείς από τα φλαβονοειδή φαίνεται να είναι η κατανάλωση περισσότερων τροφών που τα περιέχουν.

Για παράδειγμα, θα μπορούσες να πάρεις διάφορα συμπληρώματα φλαβονοειδών, αλλά το σώμα σου θα απορροφούσε μόνο μια ορισμένη ποσότητα. Προς το παρόν, είναι καλύτερα να ενσωματώνεις τροφές με φλαβονοειδή στην κανονική σου διατροφή σε αντίθεση με το να παίρνεις συμπληρώματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i