Ανεξηγήτη φαγούρα στο στήθος | 5 αιτίες που την προκαλούν

Σε πιάνει μια ακόρεστη επιθυμία να ξύσεις το στήθος σου; Δες εάν αυτή η ανεξήγητη φαγούρα στο στήθος πρέπει να σε ανησυχεί ή όχι.

breast istock

Δεν είσαι η μόνη που αντιμετωπίζεις αυτήν την ανεξήγητη φαγούρα. Περίπου 81.000.000 άλλοι άνθρωποι έψαξαν πρόσφατα τη λέξη "φαγούρα στο στήθος" στο Google.

Υπάρχουν πέντε πιθανοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό - ευτυχώς, σχεδόν κανένας από αυτούς δεν είναι πολύ σοβαρός. Αλλά αυτή η φαγούρα στο στήθος μπορεί να είναι κάποιο προειδοποιητικό σημάδι που δεν πρέπει να παραβλέψεις.

4 γρήγορες ασκήσεις για στητό στήθος

Τι κρύβει η φαγούρα στο στήθος;

Αυτές είναι οι πέντε αιτίες που μπορεί να έχεις φαγούρα στο στήθος.

1. Το σουτιέν σου θέλει πλύσιμο ή δεν εφαρμόζει σωστά

Όλοι έχουμε ένα σούπερ άνετο σουτιέν που ίσως το πλένουμε λιγότερο συχνά από όσο θα έπρεπε - μπορεί ακόμη και να το βγάζουμε από το καλάθι των ρούχων, εάν το έχουμε ανάγκη. Αλλά αν σε πιάνει φαγούρα στο στήθος σου όταν το φοράς, αυτό σημαίνει ότι το σουτιέν σου θέλει πλύσιμο. Τα βακτήρια που αναπαράγει το δέρμα σου και όλα νεκρά κύτταρα του δέρματος, η λιπαρότητα και ο ιδρώτας παγιδεύονται στο ύφασμα του σουτιέν, καθιστώντας το έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια. Αυτό μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, προκαλώντας φαγούρα και κάποιες δυσάρεστες οσμές.
Όσον αφορά την εφαρμογή, είναι πολύ σημαντικό να μετράς το μέγεθος του σουτιέν με ακρίβεια για να εφαρμόζει σωστά, διαφορετικά οι ανάγλυφες υφές του υφάσματος ή η τριβή να σου προκαλέσει φαγούρα και ερεθισμό.

2. Ο καιρός άλλαξε

Το δέρμα σου αντιδρά διαφορετικά σε κάθε εποχή, οπότε καθώς είμαστε (θεωρητικά) στον χειμώνα, ο πιο κρύος καιρός μπορεί να ευθύνεται για τη φαγούρα στο στήθος σου.

Όταν κάνει κρύο, το δέρμα είναι πιο ξηρό. Αλλά όταν είναι ζεστός ο καιρός, μπορεί να διαπιστώσεις ότι συσσωρεύεται παγιδευμένη θερμότητα σώματος γύρω από το στήθος, έτσι στις περιοχές μεταξύ και κάτω από το στήθος μπορεί να ιδρώνεις και να νιώθεις φαγούρα και ή και τράβηγμα του δέρματος.

3. Είσαι σε προ-εμμηνόπαυση

Γνώριζες ότι μπορεί να εμφανίσεις τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ήδη από τα 30; Στα δέκα περίπου χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση το σώμα σου περνά από πολλές αλλαγές, όπως ορμονικές αλλαγές που προκαλούν κνησμό. Η μείωση των οιστρογόνων και του κολλαγόνου στο σώμα κάνει το δέρμα πιο ξηρό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στις περιοχές που συγκρατούν τη θερμότητα του σώματος, όπως το στήθος και τα γεννητικά όργανα.

Δεύτερον, η αλλαγή στα επίπεδα ορμονών μπορεί να προκαλέσει ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός σου. Αυτό είναι συνήθως γνωστό ως εξάψεις, και πάλι ο ιδρώτας μπορεί να προκαλέσει σε φαγούρα.

4. Έκανες δίαιτα εξπρές

Το τέντωμα του δέρματος συνδέεται συνήθως με ταχεία ανάπτυξη, κυρίως κατά την εφηβεία, την αύξηση βάρους και την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, μπορεί επίσης να συμβεί μετά από επεμβάσεις μαστού, κυρίως αυξητική.

Καθώς μεγαλώνεις το δέρμα σου τεντώνει σταδιακά. Αλλά όταν παίρνεις βάρος γρήγορα ή μένεις έγκυος, το δέρμα τεντώνεται πιο γρήγορα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και φλεγμονή του δέρματος. Βέβαια, το δέρμα μπορεί να τεντωθεί και στη συνέχεια να επιστρέψει στο φυσιολογικό όταν είναι υγιές και ενυδατωμένο.

5. Είσαι έγκυος

Εκτός από το ότι το δέρμα αρχίζει να τεντώνεται για να φιλοξενήσει μια νέα ζωή, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι διαταραχές στις ορμόνες προκαλούν τσούξιμο και ίσως πόνο. Κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, το στήθος σου αρχίζει να προετοιμάζεται για την παραγωγή γάλακτος. Φυσικά, η ορμόνη προγεστερόνη αυξάνεται και ο ιστός αλλάζει, προκαλώντας φαγούρα στο στήθος.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσεις ότι το στήθος σου αρχίζει να αυξάνεται σε μέγεθος και να γίνεται λίγο πιο τραχύ στην αφή.

Μερικές φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί επίσης να εμφανίσεις κάποια εξογκώματα γύρω από το στήθος. Αυτά είναι συνήθως καλοήθη και έχουν να κάνουν με ορμονικές αλλαγές.

Ωστόσο, εάν παρατηρήσεις οποιαδήποτε εξογκώματα ή οτιδήποτε ασυνήθιστο στο στήθος, πρέπει να τα ελέγξεις στον γιατρό σου.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i