Έχεις πολυκυστικές ωοθήκες; Κάνε αυτό που προτείνει ελληνική έρευνα

Αν ανήκεις στο 30% των γυναικών που πάσχουν από πολυκυστικές ωοθήκες, ελληνική έρευνα προτείνει να κάνεις ένα πράγμα.

pcos istock

Οι πολυκυστικές ωοθήκες περιέχουν πολλές μικρές κύστες, οι οποίες συνήθως δεν ξεπερνούν τα 8 χιλιοστά και εντοπίζονται κάτω από την επιφάνεια της ωοθήκης. Οι μικρές αυτές κύστεις είναι ωοθυλάκια που περιέχουν ωάρια, λόγω όμως ορμονικών διαταραχών και τα ωοθυλάκια αυτά δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως.

Διάβασε: Πολυκυστικές ωοθήκες: Αυτά είναι τα "ύποπτα" συμπτώματα

Πολυκυστικές ωοθήκες και πλαστικά

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες είναι πιο ευάλωτες στις επιδράσεις ενός χημικού που ονομάζεται δισφαινόλη Α (BPA), το οποίο διαταράσσει τις ορμόνες και βρίσκεται σε κάποια πλαστικά, σύμφωνα με ελληνική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, παρουσιάστηκε στο 92ο Ετήσιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στο Σαν Ντιέγκο και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).

Που βρίσκεται το BPA;

Βρίσκεται σε μπουκάλια νερού, συσκευασίες τροφίμων και στην επένδυση σε κονσέρβες τροφών και ροφημάτων. Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, τα επίπεδα BPA στο αίμα ήταν 30-60% υψηλότερα στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. 

Είναι ένας φαύλος κύκλος. "Η υψηλή τεστοστερόνη, ένα από τα συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών, εμποδίζει την αποτοξίνωση του BPA μέσω του ήπατος" αναφέρει η καθηγήτρια Ευανθία Διαμαντή-Κανδαράκη, μία από τους συγγραφείς της μελέτης. Επιπλέον, καθώς το BPA συσσωρεύεται στο αίμα, οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά τεστοστερόνης.

Σε μελέτη στην Αργεντινή, που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα, τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα BPA ανέπτυξαν συμπτώματα παρόμοια με τις πολυκυστικές ωοθήκες, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ωορρηξίας.

Επίσης, σε  δημοσίευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δηλώνεται ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τις επιδράσεις του σε καθημερινές δόσεις. "Κανείς δεν έχει αποδείξει ότι η μείωση των επιπέδων BPA στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες θα έχει θετικά αποτελέσματα", σημειώνει η Ευανθία Διαμαντή-Κανδαράκη και προσθέτει ότι "αν μπορείς, μείωσε την ποσότητα τροφών και ροφημάτων που συσκευάζονται σε πλαστικό".

Η έξυπνη κίνηση

  • Περιόρισε την κατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων, έτοιμων γευμάτων και τροφίμων σε κονσέρβα.
  • Μην επαναχρησιμοποιείς τα πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού.
  • Μη βάζεις πλαστικά σκεύη στο φούρνο μικροκυμάτων.
  • Μην αποθηκεύεις τις λιπαρές τροφές, όπως το τυρί, σε πλαστική μεμβράνη.
  • Και, τέλος, αναζήτησε δοχεία με την ένδειξη "χωρίς BPA".

Διάβασε ακόμη: Βοηθάει η μετφορμίνη στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i