Η επίδραση του jet lag στην περίοδο: Πώς οι αλλαγές ώρας διαταράζουν την εμμηνορροϊκή σου ρουτίνα

Δες πού οφείλονται οι αλλαγές στον εμμηνορροϊκό σου κύκλο!

period istock

Τα ταξίδια σε διαφορετικές ζώνες ώρας μπορούν να διαταράξουν τις ορμόνες σου καθώς και τον εμμηνορροϊκό σου κύκλο. Όσο πιο μακριά πηγαίνεις, τόσο πιο πιθανό είναι να επηρεαστείς. Μαθαίνοντας λοιπόν, πώς το ταξίδι μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο σου, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι συμβαίνει στο σώμα σου.

Πώς επηρεάζουν τα ταξίδια τις ορμόνες σου;

Ο εμμηνορροϊκός σου κύκλος επηρεάζεται από τα ταξίδια λόγω της ορμονικής σχέσης του με τους κιρκάδιους ρυθμούς σου. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι οι ημερήσιοι κύκλοι του σώματός σου. Ενώ ο έμμηνος κύκλος σου λειτουργεί σε μεγαλύτερη χρονική κλίμακα, πιο κοντά στον μήνα, πολλές άλλες λειτουργίες του σώματος συμβαίνουν σε κύκλους περίπου 24 ωρών. Οι αλλαγές στην όρεξη, τον ύπνο, την ανοσία, την επούλωση, τη θερμοκρασία του σώματος και τον καρδιακό ρυθμό προκαλούνται από ορμόνες που αυξομειώνονται προς τα πάνω ή προς τα κάτω σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και της νύχτας. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί λένε σε αυτές τις διαδικασίες πότε να επιβραδύνουν, να επιταχύνουν ή να κάνουν ένα "διάλειμμα".

Πόνοι περιόδου: 5 σοβαρές αιτίες που απαιτούν γιατρό!

Όταν ταξιδεύεις σε διαφορετικές χρονικές ζώνες, ξαφνικά βρίσκεσαι εκτεθειμένη στο φως σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Αυτό πάνω απ' όλα ανατρέπει τους κιρκάδιους ρυθμούς σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και μια μικρή ποσότητα αμυδρού, τεχνητού φωτός προκαλεί ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό.

Πέρα από τις εμμηνορροϊκές αλλαγές, τα ταξίδια προκαλούν ένα σύνολο συμπτωμάτων που ονομάζονται jet lag, τα οποία περιλαμβάνουν δυσκολία στον ύπνο, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, απώλεια συγκέντρωσης, κόπωση, αποπροσανατολισμό, μειωμένη εγρήγορση και πεπτικά προβλήματα. Τα συμπτώματα είναι συνήθως εντονότερα όταν ταξιδεύεις από τη δύση προς την ανατολή και μπορεί να διαρκέσουν πάνω από το διπλάσιο χρονικό διάστημα.

Τα 5 συμπτώματα του εμμηνορροϊκού σου κύκλου

  • Ένας κύκλος που είναι μεγαλύτερος από το συνηθισμένο (όταν η περίοδός σου αργεί)
  • Ένας κύκλος που είναι μικρότερος από το συνηθισμένο (όταν η περίοδός σου έρχεται νωρίς)
  • Όταν η περίοδός σου δεν έρχεται καθόλου
  • Περίοδος που είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη σε διάρκεια
  • Περίοδος που είναι πιο επίπονη ή όχι

Τι πρέπει να κάνεις

  • Περιμένεις αλλαγές: Μην πανικοβληθείς για εγκυμοσύνη ή για κάποια ασθένεια. Οι εμμηνορροϊκές αλλαγές, εντός λογικών ορίων, είναι φυσιολογικές για έναν ή δύο κύκλους. Αν τα συμπτώματά σου δεν είναι σοβαρά ή επίμονα, μάλλον είσαι μια χαρά.
  • Επανεξέτασε το γονιμότητά σου: Να γνωρίζεις ότι η ωορρηξία σου είναι πιθανό να είναι εκτός. Εάν χρησιμοποιείς κάποια συγκεκριμένη μέθοδο για τη γονιμότητά σου (παρακολούθηση της βασικής θερμοκρασίας, του τραχηλικού υγρού, της θέσης του τραχήλου της μήτρας) για να μείνεις ή για να αποφύγεις να μείνεις έγκυος, να περιμένεις ότι οι γόνιμες μέρες σου θα είναι σίγουρα διαφορετικές.
  • Προετοιμάσου: Να έχεις μαζί σου προϊόντα περιόδου, ακόμη και αν δεν περιμένεις περίοδο. Λάβε υπόψιν σου ότι σε ορισμένες χώρες ενδέχεται να μην υπάρχουν τα προϊόντα της επιλογής σου. Επίσης, ορισμένα ταμπόν δεν είναι διαθέσιμα σε πολλά μέρη, οπότε φρόντισε να έχεις εφοδιαστεί και με αυτά, όπως και με τα συνηθισμένα παυσίπονά σου ή φάρμακα που παίρνεις.
  • Εντόπισε τα συμπτώματα: Η παρακολούθηση μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατάς αρχείο των συμπτωμάτων του τζετ λαγκ σου. 

Να θυμάσαι! Χρειάζεται χρόνος για να επανέλθουν οι ορμόνες σου σε ισορροπία όταν μετακινείσαι σε διαφορετικές ζώνες ώρας. 

Mήπως η "βαριά" περίοδος κάνει τη ζωή σου πιο δύσκολη;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i