"Πώς με άλλαξε η μητρότητα" - μια δημόσια εξομολόγηση

Πώς με άλλαξε η μητρότητα; Αν είσαι μαμά πιστεύω θα ταυτιστείς μαζί μου ή μπορεί να με πεις και χαζομαμά. Κι αυτό επιτρέπεται!

μαμά παιδιά οικογένεια εγωκεντρικό παιδί PeopleImages

Γράφω συχνά για τα παιδιά μου, εδώ, σε σημειωματάρια όπου κρατάω σκέψεις, στο blog μου... Κυρίως γράφω επειδή εξακολουθώ να εκπλήσσομαι, τόοοοσα χρόνια μετά, από τα συναισθήματα που γεννάει μέσα μου η μητρότητα, και είναι τόσα πολλά και τόσο έντονα που κάπου πρέπει να τα διοχετεύσω. Σαν βαλβίδα ασφαλείας στη χύτρα ένα πράγμα, γιατί αλλιώς θα σκάσω από χαρά, από αγάπη, από ανησυχία, από άγχος, από ό,τι μπορείς να σκεφτείς. Δεν ξέρω πώς νιώθουν οι άνθρωποι που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά, από επιλογή ή επειδή έτυχε. Υποθέτω ότι θα νιώθουν αντίστοιχα έντονα συναισθήματα από άλλες πηγές. Επειδή όμως τα δικά μου συναισθήματα προέρχονται από αυτούς τους δύο ανθρώπους που συγκατοικούν μαζί μας πλέον –εντάξει, ας μην είμαι υπερβολική, ελληνίδα μάνα είμαι άλλωστε, τα παιδιά θα είναι πάντα παιδιά και δεν με πειράζει να μείνουν μαζί μας αρκετά χρόνια ακόμη- τους είμαι ευγνώμων. Που τους έχω στη ζωή μου, που με κάνουν να σκέφτομαι, να προσπαθώ να είμαι πάντα ένα βήμα μπροστά, να ακούω, να βλέπω, να είμαι παρούσα στις στιγμές, να τους αγαπώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Μόνο η μητρότητα μπορεί να σε αλλάξει τόσο

Να κάνει την καρδιά σου να φουσκώνει σαν ζύμη για ψωμάκι. Να σου φέρνει δάκρυα χαράς στα μάτια τόσο συχνά. Να λες "είναι το παιδί μου" και να μην μπορείς να το συνειδητοποιήσεις.

"Ξέρεις πόσος καιρός χωρίζει το "μαμά, κούνιες" από το "μαμά, θα πάω στη Γαλλία"; ΣΤΙΓΜΕΣ."

Αγιασμός στο σχολείο: Τα κλάματα, τα μαύρα γυαλιά και η μαμά-κατάσκοπος. (Όλα βγαλμένα από τη ζωή είναι!)

Μόνο η μητρότητα σου πετάει τόσες ευθύνες στα πόδια σου

Να μεγαλώνεις έναν καινούργιο άνθρωπο, να διαμορφώνεις την προσωπικότητά του από την ώρα μηδέν. Να είσαι συνέχεια σε εγρήγορση να βρεις πού κάνεις το λάθος –γιατί θα το κάνεις, δεν υπάρχει περίπτωση, όλοι μας το κάνουμε- και πώς θα το διορθώσεις στην πορεία. Και όπως καταλαβαίνεις αυτή δεν είναι καθόλου απλή ή εύκολη διαδικασία. Τη βγάζεις όμως εις πέρας με αξιοπρέπεια - αφού είσαι μαμά, μπορείς να κάνεις τα πάντα, άλλωστε!

Μόνο η μητρότητα σε φέρνει αντιμέτωπη με το παρελθόν σου με τόσο ύπουλο τρόπο

Ναι, ύπουλο, γιατί εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις όλα ταχτοποιημένα σε κουτάκια και πως έχεις κλείσει εκκρεμότητες με το παρελθόν, όταν κάνεις παιδί, το παρελθόν πετάγεται μπροστά σου εκεί που το περιμένεις λιγότερο – jack in the box!

Μόνο η μητρότητα σε κάνει να νιώθεις αήττητη και αθάνατη

Ηρακλής και Highlander σε ένα. Μπορείς να νικήσεις τα πάντα για τα παιδιά σου. Να μη διστάσεις, να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και τους φόβους σου. Μπορείς να γίνεις τα πάντα για τα παιδιά σου, για να είσαι το καλύτερο δυνατό πρότυπο για εκείνα. Μπορείς να έρθεις αντιμέτωπη με τους πάντες για να προστατέψεις τα παιδιά σου. Ακόμη κι όταν εκείνα είναι πια πιο ψηλά από εσένα, πιο δυνατά και πιο έξυπνα επίσης. Εσύ όμως πάντα θα κάνεις ό,τι μπορείς.

Ξέρω ότι υπάρχουν πολλές σχολές για την ανατροφή των παιδιών

Εμένα ως μαμά με κυνηγάει το παρελθόν μου. Η πολλή αγάπη δεν έκανε ποτέ κακό, λέει η μαμά μου. Κι όσο κι αν ως μαμά εφάρμοσα όρια, είπα τα όχι μου, έβαλα τις φωνές, απείλησα, πέταξα παιχνίδια στα σκουπίδια (outing σου κάνω τώρα!), στο τέλος όλα τα έβαζε στη θέση τους η αγάπη. Γιατί, φίλη μου, η αγάπη είναι το μοναδικό συναίσθημα που είναι τέλειο όσο ένας κύκλος. Δεν γίνεται να τον τετραγωνίσεις. Έτσι και η αγάπη. Δεν γίνεται να την εκλογικεύσεις και να της βάλεις όρια. Κι αυτή η αγάπη είναι το καλύτερο δώρο που μου έκαναν ποτέ τα παιδιά μου. Βαλέριε, Εύη, είστε ό,τι καλύτερο έχει συμβεί και θα συμβεί ποτέ στη ζωή μου.

Υ.Γ. Επιφυλάσσομαι γιατί δεν ξέρω πώς θα νιώσω αν και εφόσον αποκτήσω κάποτε εγγόνι!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i