Τι είναι η ψηφιακή μαστογραφία, πότε να την κάνεις, είναι επικίνδυνη;

Η μαστογραφία είναι μία από τις SOS προληπτικές εξετάσεις για την υγεία του μαστού.

Ημερολόγιο με ραντεβού για μαστογραφία fstop123

Συνεργάστηκε η Φλώρα Σταυρίδη, MD, MSc, MRCP, διευθύντρια Δ' Ογκολογικής Κλινικής Ομίλου Υγεία, διευθύντρια Care and Cure Oncology Center (careandcure.gr)

Κοντεύεις τα 40 ή είσαι λίγο μετά. Οι ειδικοί σού μιλούν πλέον για ετήσιο προληπτικό έλεγχο στήθους. Και, φυσικά, έφτασε η στιγμή να εντάξεις στην ιατρική προληπτική ρουτίνα σου την ψηφιακή μαστογραφία.

Η μαστογραφία

Είναι η καταλληλότερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Η μαστογραφία είναι ακτινοδιαγνωστική μέθοδος με την οποία ο μαστολόγος μπορεί να δει τη μορφολογία και τη δομή των ανατομικών στοιχείων του μαστού και τυχόν παθολογικών στοιχείων. Σήμερα η αναλογική μαστογραφία έχει δώσει τη θέση της στην ψηφιακή ως τεχνολογικά αρτιότερη μέθοδος.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την πρώτη μαστογραφία και κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Σύμφωνα με τη διεθνή ιατρική κοινότητα, η πρώτη μαστογραφία καλό είναι να γίνεται ανάμεσα στην ηλικία των 35-40 ετών, αν δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Aπό τα 40 έως τα 49 χρόνια, ο επανέλεγχος θα πρέπει να γίνεται κάθε 1-2 χρόνια, πάντα μετά από συμβουλή του γιατρού. Από τα 50 μας χρόνια και μετά ο προληπτικός έλεγχος επανέρχεται στον 1 χρόνο, καθώς τα δύο τρίτα των καρκίνων του μαστού εμφανίζονται σε γυναίκες αυτής της ηλικίας. Επιπλέον, λόγω της αυξημένης συχνότητας του καρκίνου σε προχωρημένη ηλικία, προτείνεται να συνεχίζεται η μαστογραφία κάθε 2 χρόνια σε γυναίκες μετά το 72ο έτος της ηλικίας. Shape tip: Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να θυμάσαι είναι να έχεις μαζί σου σε κάθε επίσκεψη προηγούμενες μαστογραφίες προς σύγκριση.

Ποια είναι η καλύτερη χρονική στιγμή στη διάρκεια του κύκλου για να γίνει η μαστογραφία;

Αυτή είναι στο πρώτο μισό του κύκλου σου, καλύτερα από την 1η έως τη 10η μέρα του κύκλου. Οι μαστοί τότε δεν είναι τόσο πυκνοί και δεν πονάνε, ενώ αυτή τη χρονική περίοδο έχουν παρατηρηθεί λιγότερα εσφαλμένα αποτελέσματα.

Τι δεν πρέπει να κάνω πριν από τη μαστογραφία;

Απόφυγε τη χρήση σπρέι, ταλκ, λοσιόν, μέικαπ στην περιοχή του μαστού πριν από την ψηφιακή μαστογραφία, γιατί μπορεί να γίνουν εμπόδιο στο να γίνει σωστή απεικόνιση.

Είναι επικίνδυνη η ακτινοβολία κατά τη μαστογραφία;

Όχι, αφού οι σημερινοί, νέου τύπου ψηφιακοί μαστογράφοι εκπέμπουν πολύ μικρή δόση ακτινοβολίας.

Τι πληροφορίες θα δώσει στο γιατρό μου;

Ανιχνεύει την κακοήθεια μαστού κατά το χρονικό διάστημα που η βλάβη είναι ασυμπτωματική. Βοηθά έτσι ώστε με τη σωστή αντιμετώπιση να μειωθούν οι όποιοι κίνδυνοι για τον οργανισμό σου.

Τι μειονεκτήματα έχει;

Ένα ποσοστό 8-12% των καρκίνων δεν απεικονίζεται στη μαστογραφία, π.χ. σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ψηλάφηση από το μαστολόγο. Επίσης, η διαγνωστική αξία της είναι σχετικά μικρή σε περίπτωση πλαστικής, ιδιαίτερα σε γυναίκες με τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης.

Διάβασε επίσης: HPV και καρκίνος του τραχήλου: 5 ερωτήσεις και απαντήσεις Διάβασε επίσης: 3ος συχνότερος στις γυναίκες ο καρκίνος του πνεύμονα. Plus: Το βασικό σύμπτωμα στις γυναίκες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i