Απρόσμενη ή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη; Κάποιες σκέψεις που θα σε βοηθήσουν

Απρόσμενη ή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Μάθε τι πρέπει να κάνεις αν αυτή που βιώνεις είναι μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

τεστ εγκυμοσύνης πιπίλα wragg

Έμεινες έγκυος χωρίς να το περιμένεις; Μην ξεχνάς πως δεν είσαι μόνη σου.

Περίπου οι μισές από το σύνολο των κυήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο είναι απροσχεδίαστες και, μέχρι την ηλικία των 45 ετών, περισσότερες από τις μισές Αμερικανίδες θα έχουν βιώσει μία απρόσμενη εγκυμοσύνη.

Δεν είναι όλες αυτές οι κυήσεις ανεπιθύμητες – είναι όμως μια έκπληξη. Ως αποτέλεσμα, συνοδεύονται και εκδηλώνονται από ένα μεγάλο φάσμα συναισθημάτων όπως δυσπιστία, θυμό, φόβο, πανικό, ενθουσιασμό, ντροπή και πικρία.

Αυτά τα ανάμικτα συναισθήματα είναι φυσιολογικά. "Δεν σημαίνει ότι είσαι κακός άνθρωπος ή ότι θα γίνεις κακή μητέρα αν έχεις συγκρουόμενα συναισθήματα”, λέει η Lara Honos-Webb, Ph.D. A.D.H.D., ψυχολόγος στην Καλιφόρνια, που ειδικεύεται στην εγκυμοσύνη και τη μητρότητα. "Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο πολλές έγκυες να νιώθουν πως δεν δένονται συναισθηματικά με το μωρό τους και να ανησυχούν ταυτόχρονα πως δεν θα δεθούν μετά τη γέννησή του”. 

1. Αναζήτησε υποστήριξη

Η αντιμετώπιση μιας απρογραμμάτιστης εγκυμοσύνης απαιτεί χρόνο, χώρο και ένα δίκτυο υποστήριξης. "Δεν είναι κάτι που μπορείς να το συνειδητοποιήσεις αμέσως”, λέει η Ann Douglas, συγγραφέας του The mother of all pregnancy books. "Πρέπει να δουλέψεις τα συναισθήματά σου. Μίλησε με άλλα ζευγάρια που έχουν βιώσει μία εγκυμοσύνη έκπληξη για να μάθεις πώς ξεπέρασαν εκείνοι τις δύσκολες στιγμές”.

Η αντίδραση του συντρόφου σου είναι πιθανό να περιλαμβάνει εξίσου πολλά συναισθήματα όπως και η δική σου, αλλά εκείνος μπορεί να δυσκολεύεται περισσότερο να τα εκφράσει, λέει ο Brad Imler, Ph.D. διευθυντής του οργανισμού American Pregnancy Association. Κάποιοι άντρες μπορεί να νιώσουν έντονο ξάφνιασμα και μούδιασμα, λέει ο Imler, που συμβουλεύει τις γυναίκες να μην θεωρούν πως αυτή η αντίδραση σημαίνει έλλειψη υποστήριξης. Οι άντρες ανησυχούν περισσότερο για την οικονομική στήριξη της οικογένειάς τους και μήπως χάσουν τη σύντροφό τους εξαιτίας των δεσμεύσεων της μητρότητας. Για να τον καθησυχάσεις, συμβουλεύει η Honos-Webb, υπενθύμισέ του ότι μετά από περίπου τρεις μήνες, ο έντονος σύνδεσμος ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό γίνεται λίγο πιο χαλαρός και θα μπορείς να στρέψεις μεγαλύτερο μέρος της προσοχής σου σε εκείνον. Όταν έχει να κάνει με τα χρήματα, συστήνει να του πεις, "Μην στεναχωριέσαι, θα τα καταφέρουμε”. 

2. Άλλαξε τη θεώρηση των πραγμάτων

Η Honos-Webb υποδεικνύει πως ο τρόπος για να αλλάξεις τη στάση σου απέναντι στην εγκυμοσύνη είναι να αλλάξεις τις ερωτήσεις που κάνεις στον εαυτό σου. "Σταμάτα να αναρωτιέσαι ποιος φταίει, τι έκανες για να το αξίζεις όλο αυτό αυτό και τι συμβαίνει πάλι λάθος με σένα”. Αντίθετα, ρώτησε τον εαυτό σου τι πραγματικά θέλει να κάνει και πως θα είναι ευτυχισμένος. Με άλλα λόγια, κάνε ερωτήσεις που σε βοηθούν να βρεις λύσεις και να προχωρήσεις μπροστά, όχι ερωτήσεις που εστιάζονται στο φταίξιμο και στο λάθος. 

3. Ζήτα βοήθεια από τους ειδικούς

Αν διαπιστώσεις ότι δεν μπορείς να συμβιβαστείς με την εγκυμοσύνη, ή αν αρχίσεις να κατηγορείς το μωρό, θα πρέπει να ζητήσεις από το γιατρό σου να σε παραπέμψει σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη σοβαρής κατάθλιψης, λέει η Honos–Webb. Και αμέσως μετά και όσο πιο γρήγορα γίνεται αποφάσισε τι πραγματικά θέλεις να κάνεις με την εξέλιξη αυτής της εγκυμοσύνης. 

Food for thought: Η μέση γυναίκα περνά περίπου 5 χρόνια έγκυος, λεχώνα ή προσπαθώντας να μείνει έγκυος, και τρεις δεκαετίες -περισσότερα από τα τρία τέταρτα της αναπαραγωγικής της ζωής- προσπαθώντας να αποφύγει μία απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη. (Πηγή: Guttmacher Institute)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i