Απουσία περιόδου: 3 λόγοι υγείας που μπορεί να σχετίζονται με την καθυστέρηση

Η απουσία περιόδου δεν σημαίνει πάντα εγκυμοσύνη. Για την ακρίβεια, μπορεί να είναι ένα «καμπανάκι» για να κάνεις ένα τσεκ απ στο γιατρό σου.

04.07.2018

εχεις διαβασει

έμμηνος κύκλος καθυστέρηση απουσία περιόδου περίοδος

Η απουσία περιόδου μπορεί να σημαίνει προφανώς ότι είσαι έγκυος! Αν ωστόσο δεν είναι αυτός ο λόγος, η απουσία περιόδου -ειδικά αν η καθυστέρηση συμβαίνει σε περισσότερους από έναν κύκλους- μπορεί να σχετίζεται με κάποιος θέμα υγείας. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι πως είναι ένα σύμπτωμα που θα πρέπει να μάθει ο γυναικολόγος σου.

Σε τι μπορεί να οφείλεται η απουσία περιόδου

Σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου, ωριμάζει ένα ωάριο μέσα στην ωοθήκη το οποίο αν δεν γονιμοποιηθεί θα αποβληθεί μαζί με το ενδομήτριο στην περίοδό σου. Στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών η διαδικασία δεν συμβαίνει ακριβώς έτσι, αφού αρκετά ωοθηλάκια δεν φτάνουν στην πλήρη ωρίμανση και «παγιδεύονται» μέσα στις ωοθήκες. Η συνέπεια είναι η απουσία περιόδου στη γυναίκα.
Αν εκτός από την καθυστέρηση έχεις παρατηρήσει αύξηση του βάρους σου, έξαρση ακμής και αυξημένη τριχοφυία, τότε ίσως να είναι αυτή η απάντηση για την απουσία περιόδου. «Υπάρχουν γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που δεν έχουν θέμα βάρους ούτε υπερβολική τριχοφυία. Αν ωστόσο έχεις ακανόνιστο έμμηνο κύκλο, συζήτησέ το με το γυναικολόγο σου. Ένα υπερηχογράφημα συνήθως βοηθά να ξεκαθαρίσει το τοπίο» εξηγεί η γυναικολόγος μαιευτήρας Anuja Vyas, M.D., FACOG.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Όσα πρέπει να ξέρουν όλες οι γυναίκες

Τροφές με φυτοοιστρογόνα: Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές, πώς βοηθούν στην εμμηνόπαυση και τι να προσέχεις

Προεμμηνόπαυση

Η μέση ηλικία που ξεκινά η εμμηνόπαυση είναι τα 51 χρόνια, πολλές γυναίκες όμως αρχίζουν να έχουν ακατάστατο έμμηνο κύκλο από τα 40 τους και μετά. Εάν η απουσία περιόδου οφείλεται στην προεμμηνόπαυση, τότε μπορεί να έχεις μεγαλύτερα διαστήματα ανάμεσα σε κάθε περίοδο. Αν είσαι κάτω από 40 ετών και έχεις διαταραχές κύκλου, συζήτησε με το γιατρό σου καθώς μπορεί να είναι πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.

Διαβήτης και θυρεοειδικές διαταραχές

Ο Jay M. Berman, M.D., FACOG, καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Wayne εξηγεί πως θέματα υγείας όπως ο διαβήτης και οι θυρεοειδικές διαταραχές μπορεί να σχετίζονται με απουσία περιόδου. «Σε πολλές γυναίκες, ο διαβήτης και οι θυρεοειδικές διατραχές προκαλούν προβλήματα στον κύκλο τους. για διαφορετικούς λόγους, θα χάνουν ωορρηξίες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απουσία περιόδου ή καθυστέρηση». Εάν γγνωρίζεις πως έχεις μία από τις παραπάνω διαταραχές και παρατηρήσεις αυτό το σύμπτωμα, καλό είναι να ενημερώσεις τον ενδοκρινολόγο που σε παρακολουθεί.

+1 Μήπως φταίει το αντισυλληπτικό χάπι;

Ανάλογα με τον τύπο του αντισυλληπτικού χαπιού μπορεί να έχεις «περίοδο» κάθε 28 ημέρες ή να έχεις πιο αραιό κύκλο. Το ίδιο ισχύει και αν χρησιμοποιείς άλλους τρόπου αντισύλληψης, όπως για παράδειγμα σπιράλ εξηγεί ο γυναικολόγος και ειδικός γονιμότητας George Patounakis, M.D., Ph.D., FACOG.

Περισσότερα από Υγεία

ζευγάρι σεξ κρεβάτι
Πόνος στη διάρκεια του σεξ; Να τι μπορείς να κάνεις

Ο πόνος στη διάρκεια του σεξ δεν σου χαλάει μόνο την ερωτική διάθεση, μπορεί και να σχετίζεται με ενδομητρίωση, μία κατάσταση που χρειάζεται ιατρική παρέμβαση. 

Πρέπει να κάνεις εξέταση για ηπατίτιδα C; Κάνε το online τεστ και σε 5′ θα έχεις την απάντηση

Γνωρίζεις ότι υπάρχουν εμβόλια για την ηπατίτιδα και πως ακόμη κι αν η εξέταση για ηπατίτιδα βγει θετική υπάρχει αποτελεσματική και εύκολη θεραπεία;

πόνος στη μέση
Πόνος στη μέση; Έτσι θα περάσει ΧΩΡΙΣ φάρμακα!

Υπάρχουν πολλές θεραπείες που στοχεύουν στην ανακούφιση στον πόνο στη μέση. Μάθε τις πιο απατελεσματικές εναλλακτικές μεθόδους.

Σε ποια ηλικία άντρες και γυναίκες φτάνουν στο σεξουαλικό τους peak
Σε ποια ηλικία άντρες και γυναίκες φτάνουν στο σεξουαλικό τους peak

Νέα μελέτη έρχεται να καταρρίψει διαδεδομένους μύθους για το σεξ.

Σε ποια σημεία ΔΕΝ πρέπει να κάνεις piercing; Γιατί πρέπει να γίνεται μόνο με βελόνα;

Κάθε piercing που παρεμβαίνει στις λειτουργίες του σώματος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να προκαλέσει προβλήματα.

Τα πάντα για τη μύτη: Πώς λειτουργεί, τι κάνουν τα ιγμόρεια, γιατί είσαι μπουκωμένη;

Μύτη: τη φυσάμε, την πιάνουμε με τα χέρια μας, την τρυπάμε ή τη βάζουμε κάτω από το νυστέρι. Πόσο καλά γνωρίζουμε τη μύτη μας;

#shapegreece