Έρευνα: Η αυτοκτονία 2η αιτία θανάτου στους έφηβους Αμερικανούς!

Στους εφήβους, η κατάθλιψη δεν εκδηλώνεται απαραίτητα με θλίψη αλλά μπορεί τα πρώτα συμπτώματα να είναι η νευρικότητα ή ακόμη και η ευερεθιστότητα, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

έφηβοι

Σε μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Medical Association's JAMA Psychiatry, ανακάλυψαν πως τα παιδιά γονιών, που οι ίδιοι πάσχουν από σοβαρή κατάθλιψη, η κατάσταση αυτή συχνά εκδηλώνεται όχι μόνο με τη μορφή του άγχους, αλλά επίσης με θυμό και απορριπτική συμπεριφορά.

Αυτά τα πρώτα συμπτώματα είναι σημαντικά για τους γονείς, τους δασκάλους και τους ειδικούς που μπορούν να διακρίνουν και να αξιολογήσουν στη συμπεριφορά των παιδιών αυτά τα χαρακτηριστικά που δρουν ως “κόκκινη σημαία” για σοβαρή κατάθλιψη, η οποία μπορεί να κρατήσει πίσω τους εφήβους ακριβώς την περίοδο που ξεκινούν τη ζωή τους. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, καθώς η σοβαρή κατάθλιψη αποτελεί βασική αιτία αυτοκτονιών στην εφηβεία.

“Οι σοβαρές καταθλιπτικές διαταραχές είναι μια βασική αιτία μακροχρόνιας ανικανότητας σε όλο τον κόσμο. Τα περιστατικά αυξάνονται σημαντικά περίπου στη μέση της εφηβείας” επισημαίνει ο Frances Rice, από το Πανεπιστήμιο Cardiff στη Βρετανία. “Ακόμη και αν η έναρξη της κατάθλιψης εμφανιστεί  στην ενήλικη ζωή, πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου ξεκινούν κατά την παιδική ηλικία. Γι' αυτό και είναι τόσο σημαντική η κατανόηση της αιτιολογίας των αρχικών συμπτωμάτων μιας καταθλιπτικής διαταραχής” προσθέτουν οι ειδικοί στην αναφορά τους. “Ο πιο συνηθισμένος παράγοντας κινδύνου για κατάθλιψη στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι να πάσχει από κατάθλιψη ένας από τους γονείς”.

Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να μελετήσει κανείς την επίπτωση της κατάθλιψης μέσα στην οικογένεια. Η ίδια η διαταραχή δυσκολεύει τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν ή να απαντήσουν σε έρευνες.

Έρευνα: Η αυτοκτονία 2η αιτία θανάτου στους έφηβους Αμερικανούς! - εικόνα 1

Η ομάδα χρησιμοποίησε τυποποιημένους προσδιορισμούς για την κατάθλιψη, όπου απαιτείται από τους ασθενείς να έχουν τουλάχιστον πέντε συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων επίμονα κακής διάθεσης, ευερεθιστότητα και απώλεια ενδιαφέροντος για τις συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες “Παρότι το άγχος και η κατάθλιψη πολλές φορές συνδέονται μεταξύ τους με τον καιρό, τυπικά το άγχος και η νευρικότητα παρουσιάζονται νωρίτερα. Η ευερεθιστότητα και ο φόβος και/ή το άγχος προηγούνταν σημαντικά χρονικά και ανεξάρτητα της κατάθλιψης στους εφήβους με σοβαρή διαταραχή, ενώ η παραβατική συμπεριφορά και η μειωμένη διάθεση δεν ανήκαν στα προειδοποιητικά συμπτώματα” συμπληρώνουν οι ερευνητές.

Τα νούμερα είναι εξαιρετικά “ανησυχητικά”

  • Η σοβαρή κατάθλιψη παρουσιάζεται περίπου στο 3% των παιδιών ηλικίας 6-12 ετών και περίπου στο 6% των εφήβων ηλικίας 13-18 ετών.
  • Η αυτοκτονία είναι σήμερα στις ΗΠΑ η δεύτερη αιτία θανάτου στους εφήβους ηλικίας 15-19 ετών.
  • Το 2015, εκτιμάται πως 3 εκατομμύρια έφηβοι ηλικίας 12-17 στις ΗΠΑ είχαν τουλάχιστον ένα επεισόδιο σοβαρής κατάθλιψης μέσα στην προηγούμενη χρονιά, εκτιμάται από τον αμερικανικό οργανισμό National Institute on Mental Health. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 12,5% των Αμερικανών αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

ΥΓΕΙΑ Παρ, 05 Απρ 2024

Ο κόλπος μου μυρίζει | Τι φταίει; Και πότε πρέπει να πάω στον γιατρό;

Η μυρωδιά στον κόλπο σου μπορεί να αλλάζει κατά περιόδους και αυτό είναι φυσιολογικό. Πότε όμως είναι ανησυχητικό;

ΓΡΑΦΕΙ: ΦΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΜΑΡΑ

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i