Παιδική παχυσαρκία: 8 καλές συνήθειες για να την προλάβεις και να τρώει σωστά το παιδί

Πώς μπορείς να προλάβεις την παιδική παχυσαρκία; Η Δήμητρα Γλυνού, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος μας βοηθά με 8 συμβουλές.

μαμά κόρη φαγητό υγιεινή διατροφή iladendron

Αυτές είναι οι 8 καλές διατροφικές συνήθειες που μας συστήνει η Δήμητρα Γλυνού, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος για να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε την παιδική παχυσαρκία.

Από τη Δήμητρα Γλυνού, Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο

Η παιδική παχυσαρκία και πώς θα την προλάβεις

Ξεκίνα από νωρίς. Η προτίμηση του παιδιού σε κάποιες τροφές ξεκινά ακόμα και πριν από τη γέννηση και συνεχίζουν να διαμορφώνονται κατά τη βρεφική ηλικία. Και ο λόγος για να τρέφεσαι πιο υγιεινά στην εγκυμοσύνη είναι διπλός: Οι μητέρες χρειάζονται θρεπτική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα βρέφη επωφελούνται από ένα διαιτολόγιο με ποικιλία φρούτων, λαχανικών και μη επεξεργασμένων τροφίμων.

Απόφυγε να γίνεται το φαγητό ζήτημα πίεσης. Είναι έργο των γονιών να προσφέρουν στα παιδιά ποικιλία από υγιεινά τρόφιμα. Είναι η ευθύνη του παιδιού να επιλέξει τι να φάει και πόσο. Η χρήση της τροφής ως ανταμοιβή ή η πίεση των παιδιών για να καθαρίσουν τα πιάτα τους διακόπτει την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τα μηνύματα που στέλνει το σώμα τους και αυξάνει τον κίνδυνο της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού.

Οδηγός διατροφής: Οι 22 τροφές που χρειάζεσαι στην εγκυµοσύνη και τι προσφέρουν ακριβώς στο μωρό

Να γράψω το παιδί στον παιδικό σταθμό;

Γίνε το μοντέλο υγιεινής διατροφής της οικογένειας

Μιλάς άσχημα για το σώμα σου ή δεν είσαι ικανοποιημένη από τις δικές σου  διατροφικές συνήθειες; Τρως επιδόρπιο κάθε βράδυ, ενώ προσπαθείς να πείσεις τα παιδιά σου ότι δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο; Αντί να προσπαθείς να ελέγχεις τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού, είναι σημαντικό να γίνεις εσύ το πρότυπο τους. Τρώτε με μέτρο επιδόρπια και επεξεργασμένα τρόφιμα και καταναλώνετε στο σπίτι περισσότερα φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεϊνη και μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Απολαύστε τα γεύματα ως οικογένεια

Οι γονείς που μοιράζονται τα γεύματα με τα παιδιά τους έχουν περισσότερες ευκαιρίες να διαμορφώσουν υγιεινή διατροφή. Προσπάθησε να μην προετοιμάζεις ξεχωριστά γεύματα για τα παιδιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε τα ίδια τρόφιμα με τους γονείς τους τείνουν να έχουν πιο υγιεινή διατροφή.

Εστίαζε τις συμβουλές σου στην υγεία

Όταν μιλάς στα παιδιά σχετικά με τα τρόφιμα, επικεντρώσου στο πόσο καλό θα κάνουν στον οργανισμό τους οι υγιεινές επιλογές αντί να εστιάζεις στην παιδική παχυαρκία.

Περιόρισε τα αναψυκτικά και τους χυμούς

Η κατανάλωση αναψυκτικών από παιδιά μειώθηκε την τελευταία δεκαετία, αλλά παραμένει απαράδεκτα υψηλή. Για να αποφύγεις την παιδική παχυσαρκία τα αναψυκτκά θα πρέπει να είναι μια περιστασιακή απόλαυση. Αακόμη και ο χυμός φρούτων θα πρέπει να περιορίζεται για τα παιδιά ηλικίας 1 έως 6. Η μείωση των γλυκών ποτών μπορεί να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο για παιδική παχυσαρκία και άλλα σχετικά με αυτήν προβλήματα υγείας.

Προσπάθησε να μην υπάρχουν γλυκά στο σπίτι

Με λιγότερα γλυκά στο σπίτι, τα παιδιά μπορούν φυσικά να βρεθούν προς τα υγιή σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι μια αλλαγή που είναι απολύτως απαραίτητη.

+1 συμβουλή: Απόκτησε την καλή συνήθεια να διαβάζεις τις ετικέτες των συσκευασμέων τροφίμων ώστε να μπορείς να έχεις καλύτερη εικόνα για τη διατροφή του παιδιού και όλης της οικογένειας.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i