Πώς αντιμετωπίζεται η κολπική ξηρότητα; Ο ειδικός απαντά

Η κολπική ξηρότητα δεν αφορά μόνο γυναίκες στην εμμηνόπαυση αλλά και πολύ νεότερες.

Η κολπική ξηρότητα δεν αφορά μόνο γυναίκες στην εμμηνόπαυση αλλά και πολύ νεότερες.

ζευγάρι χαρά ευτυχία υγεία PeopleImages

Συνεργάστηκε ο Κωνσταντίνος Μυρίλλας, MD, MRCOG1, μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος (www.kmyrillas.gr, www.lvriathens.com, www.foreverlaser.gr). Σήμερα όχι μόνο δεν είναι ταμπού μια συζήτηση για την κολπική ξηρότητα, αλλά υπάρχουν πλέον πολλές λύσεις και επιλογές σε αυτό το πρόβλημα που απασχολεί πολλές γυναίκες. Αξίζει δε να επισημάνουμε πως η υγεία του κόλπου είναι συνυφασμένη με τη γυναικεία υπόσταση και τη σεξουαλικότητα της κάθε γυναίκας, σε οποιαδήποτε ηλικία.

Μία στις έξι υποφέρει από κολπική ξηρότητα

Υπολογίζεται πως μία στις έξι γυναίκες υποφέρει από κολπική ξηρότητα, ένα πρόβλημα υγείας που επηρεάζει άμεσα τόσο την ποιότητα της καθημερινότητάς της όσο και την ερωτική της ζωή και τη σχέση με το σύντροφό της. Ένας συχνός μύθος είναι πως πρόκειται για πρόβλημα που αφορά γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, η αιδοιοκολπική ατροφία, δηλαδή η ξηρότητα, μπορεί να επηρεάσει τη γυναίκα σε οποιαδήποτε περίοδο της ηλικίας της, καθώς μπορεί να οφείλεται σε φαρμακευτική αγωγή (ισοτρετινοΐνη, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά κ.λπ.) που ακολουθεί.

Διάβασε επίσης: Η διατροφή στην προεμμηνόπαυση – οι βιταμίνες και τα συστατικά που χρειάζεσαι Διάβασε επίσης: Άσκηση στην εμμηνόπαυση: Ποια είναι η καλύτερη προπόνηση;

Κυρίως βέβαια η κολπική ξηρότητα συνδέεται με την εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα όταν απουσιάζει η ορμονική θεραπεία. Κατά την εμμηνόπαυση παρατηρείται μειωμένη έκκριση οιστρογόνων, η οποία επηρεάζει τους ινοβλάστες προκαλώντας προοδευτική ξηρότητα και ατροφία. Η κολπική περιοχή αφυδατώνεται, υπάρχει κνησμός, το επιθήλιο γίνεται λεπτότερο, τα αδενοκύτταρα ατροφούν και υπολειτουργούν. Το δέρμα στην περιοχή χάνει την ελαστικότητα και το κολλαγόνο και οι ίνες ελαστίνης αποδομούνται και μειώνονται σε αριθμό. Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε αιδοιοκολπική ατροφία (VulvoVaginal Atrophy) και λιποατροφία των μεγάλων εξωτερικών χειλέων (Labia Majora LipoAtrophy).

Υπάρχει λύση για την κολπική ατροφία

Μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση περιοριζόταν σε κρέμες και τζελ τοπικής εφαρμογής καθώς και θεραπείες με χάπια, που όμως δεν ικανοποιούσαν τις γυναίκες που τα χρησιμοποιούσαν. Ένα καινοτόμο σκεύασμα υαλουρονικού οξέος, το Desirial, που εφαρμόζεται μόνο από έμπειρους γυναικολόγους που ασχολούνται με την πλαστική του κόλπου, δείχνει να αποτελεί τη λύση στα παραπάνω προβλήματα. Υπάρχουν διαθέσιμα δύο σκευάσματα, το Desirial και το Desirial Plus, που αντιμετωπίζουν διαφορετικά το κάθε πρόβλημα. Το Desirial είναι ένα υαλουρονικό οξύ μικρού μοριακού βάρους. Εγχέεται στην είσοδο του κόλπου, ενυδατώνει την περιοχή και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το θέμα του πόνου κατά την επαφή. Το Desirial Plus είναι υαλουρονικό οξύ μεγάλου μοριακού βάρους, που εγχέεται κατά μήκος των μεγάλων χειλέων του αιδοίου, ενυδατώνει την περιοχή και βοηθά στην αισθητική αποκατάσταση με την αύξηση του όγκου των χειλέων. Η διαδικασία γίνεται σε περιβάλλον ιατρείου, εύκολα, ανώδυνα, με ασφάλεια και χωρίς περιορισμό πριν ή μετά τη θεραπεία, ενώ τα αποτελέσματα διαρκούν τουλάχιστον 10-12 μήνες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i