Μόλις έγινα μαμά: Γιατί δεν είμαι χαρούμενη; (Είναι επιλόχειος κατάθλιψη; Η ψυχολόγος απαντά)

Μήπως δεν νιώθεις ο εαυτός σου;

12. Πήγαινε στο κρεβάτι μία ώρα νωρίτερα:

Κρατάς αγκαλιά το νεογέννητο μωρό σου και ξέρεις ότι είναι ό,τι πιο πολύτιμο είχες ποτέ. Τότε, από πού πηγάζουν όλες αυτές οι αρνητικές σκέψεις, η νευρικότητα και η μόνιμη διάθεσή σου να βάλεις τα κλάματα;

Η κ. Αθανασία Σκαρβελάκη, ψυχολόγος MSc, σου δίνει τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των γυναικών (περίπου 80%), που ύστερα από τον τοκετό παρουσιάζουν έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις και συμπτώματα που παραπέμπουν σε κατάθλιψη. Έτσι, δεν είναι περίεργο μία γυναίκα που μόλις γέννησε, να παρουσιάζει μεταπτώσεις στη διάθεσή της, να αισθάνεται μοναξιά, φόβο και να μην μπορεί να αντλήσει χαρά από πουθενά.

Θλίψη ή κατάθλιψη;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παραπάνω συμπτώματα αφενός δεν είναι πολύ έντονα και αφετέρου δεν διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα. Συνήθως μάλιστα, αποδίδονται στις ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης και του τοκετού, γι’ αυτό και δεν δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό των νέων μαμάδων αναπτύσσουν πιο έντονα τα συναισθήματα αυτά, τα οποία και επιμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τότε, πρόκειται για καταθλιπτική διαταραχή με επιλόχεια έναρξη, όπως την ονομάζουν οι ειδικοί.

Τα συμπτώματα που επιβάλλεται να τα προσέξουμε είναι:

  • * η καταθλιπτική διάθεση
  • * το άγχος
  • * η έλλειψη ικανοποίησης από πράγματα που παλιότερα ευχαριστούσαν τη γυναίκα
  • * οι διαταραχές στον ύπνο και στην όρεξη
  • * η εύκολη κόπωση
  • * η έλλειψη ενεργητικότητας
  • * η αδιαφορία για το σύντροφο,
  • * η σκέψη ότι είναι ανίκανη να φροντίσει το μωρό της
  • * ο αυτοκτονικός ιδεασμός
  • * ο φόβος μήπως κάνει κακό στο μωρό της

Μήπως είμαι πιο ευάλωτη;

Το ποσοστό των γυναικών που τελικά θα παρουσιάσουν επιλόχειο κατάθλιψη είναι πολύ μικρό σε σχέση με τον αριθμό αυτών που εμφανίζουν τα συμπτώματα κατά τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό και σε μικρότερη ένταση, οπότε και θεωρούνται φυσιολογική συνέπεια των ορμονικών διαταραχών. Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της κατάθλιψης, μπορεί να είναι το υπάρχον ιστορικό επεισοδίων κατάθλιψης πριν από την εγκυμοσύνη, ένα προηγούμενο επεισόδιο επιλόχειας κατάθλιψης, το ελλιπές ή μη υποστηρικτικό περιβάλλον, κάποια στρεσογόνα γεγονότα (όπως η απώλεια της εργασίας ή προβλήματα στο γάμο) και ένα προγενέστερο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.

Χρειάζομαι βοήθεια από ειδικό;

Τα όρια ανάμεσα στην αναμενόμενη συναισθηματική σύγχυση, που προκαλεί η ανάληψη ενός νέου και ιδιαίτερα υπεύθυνου και απαιτητικού ρόλου όπως είναι αυτός της μητέρας, καθώς και η προσαρμογή σε ένα νέο τρόπο ζωής, και στη διαταραχή της κατάθλιψης είναι μερικές φορές δυσδιάκριτα. Για το λόγο αυτό, καλό είναι όταν η ίδια η γυναίκα ή το περιβάλλον της διαπιστώσουν ότι δυσκολεύονται να διαχειριστούν την κατάσταση, να μη διστάσουν να ζητήσουν τη βοήθεια ενός ειδικού, χωρίς να χάσουν χρόνο που είναι πολύτιμος για τη μητέρα, το παιδί, τη σχέση τους, αλλά και για την υπόλοιπη οικογένεια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i