Τεστ Παπανικολάου: 3 πράγματα που δεν γνωρίζεις για τη σωτήρια αυτή εξέταση

Το τεστ Παπανικολάου, είναι μια κυτταρολογική εξέταση, με απλή, εύκολη και ανώδυνη διαδικασία, με χαμηλό κόστος, που όμως σώζει ζωές.

Woman body Credit:Eziutka

Το τεστ Παπανικολάου, ή τεστ Παπ, είναι μια βασική εξέταση που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, με στόχο την πρόληψη ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για μια προληπτική εξέταση, επομένως πολλές φορές οι γυναίκες καταλήγουν να την αναβάλλουν ξανά και ξανά, κάτι που είναι εντελώς λάθος. Αυτό όμως δεν θα συνέβαινε στον ίδιο βαθμό, αν όλες οι γυναίκες γνώριζαν, το πόσο μεγάλη συμβολή έχει το τεστ Παπ στην πρόληψη του καρκίνου της μήτρας. Είναι γνωστό ότι με το τεστ Παπανικολάου, μπορείς να προλάβεις και να αντιμετωπίσεις έγκαιρα την εκδήλωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, όμως ξέρεις γιατί και πως; Απευθυνθήκαμε στον Γυναικολόγο - Μαιευτήρα Τζώνη Παναγιώτη, επιστημονικό συνεργάτη της Facemed Clinic, και μας αναφέρει 3 πράγματα που οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν σε σχέση με το Τεστ Παπανικολάου.

#1 Το τεστ Παπανικολάου, δεν είναι μια απλή προληπτική εξέταση, αλλά μια εξέταση που σώζει ζωές

Με την εξέταση αυτή, γίνεται έγκαιρη διάγνωση της λοίμωξης του τραχήλου και του κόλπου, από τα στελέχη του ιού HPV. Ο HPV, γνωστός και ως ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, μπορεί να προκαλέσει προκαρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις στον κόλπο και στον τράχηλο της μήτρας, κάτι που δεν "φαίνεται” με την απλή γυναικολογική εξέταση. Αντίθετα, με κατά την διαδικασία του Τεστ Παπανικολάου, γίνεται λήψη δείγματος από τον κόλπο και τον τράχηλο. Τα κονδυλώματα και γενικά ο ιός HPV, αποτελούν σήμερα ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, επομένως αφορούν και εσένα.

#2 Εκτός από το συμβατικό τεστ Παπ, υπάρχει και το Thin Prep Pap test

Η διαφορά τους, δεν είναι στον τρόπο λήψης, ο οποίος παραμένει εύκολος και ανώδυνος, αλλά στον τρόπο διατήρησης του δείγματος. Με το συμβατικό τεστ Παπ, το δείγμα τοποθετείται σε ένα πλακίδιο και αποστέλλονται στο κυτταρολογικό εργαστήριο για ανάλυση. Αντίθετα, με το Thin Prep Pap test, το δείγμα μεταφέρεται σε ένα φιαλίδιο με με μονιμοποιητικό υγρό και στην συνέχεια αποστέλλεται για επεξεργασία. Με την μέθοδο αυτή, δεν υπάρχει απώλεια κυττάρων όπως με τον συμβατικό τεστ Παπ και έτσι ο κυτταρολόγος έχει μια πιο καθαρή εικόνα. Επιπλέον, λόγω του ότι δεν υπάρχει απώλεια κυττάρων, μπορούν να γίνουν και άλλες εξετάσεις χωρίς να χρειαστεί να δώσεις και άλλο δείγμα.

#3 Η πρόληψη, είναι πιο σημαντική από την ίδια την θεραπεία

Υπάρχει εμβόλιο, κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που γίνεται δωρεάν σε γυναίκες έως 18 ετών. Προστατεύει από κάποια από τα στελέχη υψηλού κινδύνου του ιού HPV, που είναι υπεύθυνα για την εκδήλωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, ακόμα και οι γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο την εξέταση του τεστ Παπανικολάου. Ο φόβος των αποτελεσμάτων στις περισσότερες γυναίκες, λειτουργεί ανασταλτικά για την πραγματοποίηση του τεστ Παπ, όπως και άλλων προληπτικών εξετάσεων. Πρέπει όμως να καταλάβεις, ότι η αναβολή τους δεν οδηγεί πουθενά. Όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί ένα θέμα υγείας, τόσο πιο εύκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Διάβασε επίσης: Q+A "Είμαι 37 χρονών, μπορώ να κάνω το εμβόλιο για τον HPV; Έχει νόημα και είναι όντως ασφαλές;"

Διάβασε επίσης: HPV: 9 ερωτήσεις και απαντήσεις για το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i