Το παιδί πιπιλάει το δάχτυλό του ακόμα; Μάθε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από το χέρι στο στόμα

Το μικρό σου πιπιλάει το δάχτυλό του; Τα πιθανά προβλήματα από αυτή την κακή συνήθεια.

beautiful-funny-playful-blonde-baby-child-girl-smiling-touching-her-picture-id1152834684 Olga Ignatova

Σύμφωνα με την μη κερδοσκοπική οργάνωση Palo Alto Medical Foundation for Health Care, Research and Education, το πιπίλισμα του αντίχειρα αποτελεί κάτι το φυσιολογικό και ηρεμιστικό για τα μωρά και τα νήπια, καθώς μπορεί να είναι αποτέλεσμα της πείνας, του εκνευρισμού ή της κούρασης.

Τα περισσότερα παιδιά σταματούν να το κάνουν στις ηλικίες από 3 μέχρι 6 ετών. Για τα παιδιά όμως που συνεχίζουν αυτή τη συνήθεια, καθώς τα μόνιμα δόντια ξεκινούν να κατεβαίνουν, υπάρχουν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις.

Οδοντικά προβλήματα

Τα προβλήματα στα δόντια μπορεί να προκληθούν από παρατεταμένο πιπίλισμα του αντίχειρα. Τα δόντια ενός παιδιού δεν μπορούν να ευθυγραμμιστούν σωστά ή τα δόντια μπορεί να ωθούνται προς τα έξω. Έτσι, ανάλογα με την σοβαρότητα των προβλημάτων, μάλλον θα χρειαστεί και η κατάλληλη αγωγή από κάποιο ορθοδοντικό.

Δυσκολίες στην ομιλία

Οι δυσκολίες αυτές αποτελούν πιθανό αποτέλεσμα του πιπιλίσματος του αντίχειρα που συνεχίζεται αφού εμφανιστούν και τα μόνιμα δόντια. Τα προβλήματα ευθυγράμμισης στα δόντια τότε προκαλούν ορισμένες στρεβλώσεις στην παραγωγή των ήχων, σύμφωνα με το SpeechPathology.com.

Επιπλέον, το μακροχρόνιο πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να επιβραδύνει την αντικατάσταση της ώθησης της γλώσσας, ένα φυσιολογικό μοτίβο κατάποσης της πρώιμης παιδικής ηλικίας, με την ώριμη κατάποση. Αυτό μπορεί να έχει μία αρνητική επίδραση στην άρθρωση ορισμένων γραμμάτων. Αλλά και το τραύλισμα μπορεί να αποτελεί συνέπεια ενός πιπιλίσματος που συνεχίζει στα σχολικά χρόνια.

Διάβασε επίσης: Σοκολατένια cupcakes με παντζάρι: Έτσι θα τρώνε τα παιδιά σου περισσότερα λαχανικά

Διάβασε επίσης: 15 φρέσκες ιδέες για το απογευματινό σνακ των παιδιών

Εξάπλωση μικροβίων

Τα μικρόβια εξαπλώνονται με το πιπίλισμα του αντίχειρα, καθώς τα παιδιά το συνεχίζουν στα σχολικά τους χρόνια και γεμίζουν με μικρόβια το στόμα τους.

Μολυσμένοι αντίχειρες

Τα παιδιά που πιπιλίζουν δυνατά τον αντίχειρά τους μπορεί να του προκαλέσουν πληγές και μολύνσεις.

Πειράγματα από τους συνομηλίκους

Τα παιδιά που συνεχίζουν την κακή συνήθεια και στα σχολικά χρόνια, από το νηπιαγωγείο αλλά και πολύ μετά, είναι πολύ πιθανό να γίνονται αντικείμενο εμπαιγμού από τους συμμαθητές τους. Το πιπίλισμα του αντίχειρα θεωρείται δραστηριότητα των μωρών και των νηπίων, οπότε τα παιδιά που το κάνουν μετά από αυτές τις ηλικίες μπορεί να υποστούν σχόλια και κοροϊδίες από άτομα της ηλικίας τους.

The Mamagers Update

Στοιχεία για την διατροφή των παιδιών στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς

Η συγκέντρωση πολύτιμων στοιχείων στο μητρικό γάλα μετά το έτος δεν μειώνεται αλλά αντίθετα αυξάνεται

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i