Αυξημένη τριχοφυΐα: Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνεις

Τα 3 βασικά tips που πρέπει να ξέρεις εάν παρατήρησες αυξημένη τριχοφυία.

τριχοφυΐα iStock

Συνεργάστηκαν οι Σπύρος Γράψας, χειρουργός γυναικολόγος-μαιευτήρας, επιστημονικός συνεργάτης της Γ' Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου "Αττικόν", Θεώνη Κουτσούμπα, ενδοκρινολόγος και Δέσποινα Μαρσέλου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στο ανοσοποιητικό σύστημα, ΜSc, BSc

Διαπίστωσες ότι έχεις αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα αλλά και στο πρόσωπο; Ίσως σχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Θα το καταλάβεις από τον ακανόνιστο έμμηνο κύκλο και πιθανώς την αύξηση του βάρους σου. Επίσης, οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) παράγουν περίσσεια ανδρογόνων που οδηγούν στην εμφάνιση ανδρικών χαρακτηριστικών, όπως η τριχοφυΐα στο πρόσωπο. Το ΣΠΩ είναι βασική αιτία υπογονιμότητας και έχει συσχετιστεί με το διαβήτη και τις παθήσεις της καρδιάς.

Αυτές είναι οι εξετάσεις που πρέπει να κάνεις για την αυξημένη τριχοφυΐα

Υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας και αιματολογικές εξετάσεις

Η αναλογία της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και της ωχρινοποιητικής ορμόνης (LH) είναι υψηλή στις γυναίκες με ΣΠΩ. Σε αυτά τα μη φυσιολογικά ορμονικά επίπεδα, τα ωοθυλάκια που περιέχουν τα ωάρια δεν ωριμάζουν κανονικά. Ο υπέρηχος μπορεί να δείξει αν οι ωοθήκες είναι μεγενθυμένες και να εντοπίσει την παρουσία κύστεων, ενώ οι εξετάσεις αίματος θα δείξουν αν υπάρχουν ορμονικές διαταραχές.

Η πιθανή θεραπεία

Ο γυναικολόγος, σε συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο, θα καταλήξουν στη θεραπευτική αγωγή, εφόσον είναι απαραίτητη. Μπορεί ο γιατρός να συνταγογραφήσει κυκλικές ορμόνες, όπως η προγεστερόνη, ή χάπια για τη ρύθμιση της εμμηνορρυσίας. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να γίνει λαπαροσκοπική διάτρηση, μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία γίνονται μικροσκοπικές τομές στην ωοθήκη και η οποία αποκαθιστά την ωορρηξία.

Πρόσεχε το βάρος σου

Η καλύτερη προστασία από το ΣΠΩ είναι να διατηρείς υγιές βάρος. Ο υγιής δείκτης μάζας σώματος σχετίζεται με τον κανονικό εμμηνορροϊκό κύκλο. Έχει επίσης βρεθεί ότι η μείωση της κατανάλωσης της ζάχαρης βοηθά επίσης στην ορμονική ισορροπία. Αλλά και η τακτική άσκηση, περίπου 20 με 30 λεπτά τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, βοηθά στη διατήρησή του υγιούς βάρους.

Διάβασε επίσης: 6 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις πολυκυστικές ωοθήκες 

Διάβασε επίσης: Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Μπορεί να βοηθήσει συγκεκριμένη διατροφή;  

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i