Υπέρηχος μαστού: Τα μειονεκτήματα και τα οφέλη

Τι είναι ο υπέρηχος μαστού και τι δείχνει στο γιατρό σου;

καρκίνος του μαστού

Συνεργάστηκε η Φλώρα Σταυρίδη, MD, MSc, MRCP, διευθύντρια Δ' Ογκολογικής Κλινικής Ομίλου Υγεία, διευθύντρια Care and Cure Oncology Center (careandcure.gr) Κοντεύεις τα 40 ή είσαι λίγο μετά. Οι ειδικοί σού μιλούν πλέον για ετήσιο προληπτικό έλεγχο στήθους. Και μέσα στο πλαίσιο των εξετάσεων, μπορεί ο γιατρός να σου συστήσει να κάνεις υπέρηχο μαστού.

Υπέρηχος μαστού

Είναι διαγνωστική εξέταση, γρήγορη, προσιτή (δε χρειάζεται προετοιμασία), ακίνδυνη (δεν υπάρχει κανενός είδους ακτινοβολία), η οποία μπορεί να επαναλαμβάνεται όσο συχνά χρειάζεται. Είναι ανώδυνη, χαμηλού κόστους και δίνει άμεσα αποτελέσματα. Μπορεί να αποτελέσει μέθοδο πρώτης επιλογής, όταν η αυτοψηλάφηση παρουσιάζει προβλήματα κυρίως λόγω του μεγέθους των μαστών. Το υπερηχογράφημα αποτελεί την κύρια εξέταση σε γυναίκες κάτω των 35 ετών. Εάν ανιχνευθούν ύποπτα ή αμφίβολα ευρήματα, συνεχίζεται ο έλεγχος με μαστογραφία.

Τι μειονεκτήματα έχει;

Μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί αξιόπιστη εξέταση για την ανίχνευση των μικροαποτιτανώσεων, οι οποίες είναι και η συχνότερη μορφή εμφάνισης του αρχόμενου καρκίνου.

Πότε συνδυάζεται ο υπέρηχος μαστού με μαστογραφία;

Πέρα από την περίπτωση ύποπτων ευρημάτων, σε κάθε γυναίκα άνω των 40 ετών το υπερηχογράφημα έχει συμπληρωματικό ρόλο και ακολουθεί τη μαστογραφία. Στόχος είναι η πληρέστερη εκτίμηση ενός κλινικού ευρήματος και ο επαρκής έλεγχος γυναικών που έχουν πυκνούς μαστούς. Ο έλεγχος με μαστογραφία και υπερηχογράφημα συγχρόνως έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη συχνότητα ανίχνευσης καρκίνου του μαστού κατά 7,4%.

Ποιος είναι ο ρόλος του ακτινολόγου γιατρού και του χειριστή;

Η διαγνωστική ακρίβεια της μαστογραφίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλή εκπαίδευση και εργασία του τεχνικού που θα κάνει τη μαστογραφία και του ακτινολόγου γιατρού που θα τη "διαβάσει". Ένας πολύ καλός χειριστής και γνώστης της μεθόδου και των παθήσεων του μαστού μπορεί να διακρίνει τα συμπαγή μορφώματα σε καλοήθη και να τα ξεχωρίσει από εκείνα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση για την εξακρίβωση ή όχι κακοήθειας.

Αν με στείλει ο γιατρός για μαγνητική μαστού, σημαίνει ότι έχω καρκίνο;

Όχι βέβαια, απλά έχει φτάσει σε κάποια ύποπτα ή αμφίβολης εκτίμησης ευρήματα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση. Όπως και να έχει, ο έμπειρος μαστολόγος θα προτείνει για κάθε γυναίκα ένα σωστό, ολοκληρωμένο και εξατομικευμένο έλεγχο. Μην ξεχνάς ότι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του µαστού εξασφαλίζει συχνά την πλήρη ίαση και επιτρέπει τη διατήρηση του στήθους της γυναίκας. Σύµφωνα µε τις πιο πρόσφατες συστάσεις (American College of Obstetricians and Gynecologists, Ιούνιος 2017), η εξατοµίκευση του κινδύνου για καρκίνο του µαστού και ο σχεδιασµός προσωπικού screening για κάθε γυναίκα είναι ο πιο αποτελεσµατικός τρόπος προσυµπτωµατικού ελέγχο. Διάβασε επίσης: HPV και καρκίνος του τραχήλου: 5 ερωτήσεις και απαντήσεις Διάβασε επίσης: 3ος συχνότερος στις γυναίκες ο καρκίνος του πνεύμονα. Plus: Το βασικό σύμπτωμα στις γυναίκες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i