Τι σχέση έχει η πρώτη περίοδος με την υγεία σου;

Η ηλικία στην οποία μια γυναίκα είχε την πρώτη της περίοδο μπορεί να συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου αργότερα στη ζωή της, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τι σχέση έχει η πρώτη περίοδος με την υγεία σου;

Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες και διαπίστωσαν ότι όσες είχαν για πρώτη φορά περίοδο στη ζωή τους σε ηλικία μικρότερη των 10 ετών ή μεγαλύτερη των 17 αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό και υπέρταση.


Συγκεκριμένα, όσες είχαν την πρώτη περίοδο στην ηλικία των 10 ετών ή νωρίτερα είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν ή και να χάσουν τη ζωή τους από καρδιακή νόσο. Όσες αδιαθέτησαν για πρώτη φορά στα 17 ή μεγαλύτερες είχαν 23% πιθανότητες να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους προβλήματα. Παρόμοια, αλλά με ελαφρώς μικρότερα ποσοστά, ήταν η σχέση που βρέθηκε ανάμεσα στην ηλικία πρώτης περιόδου και τον κίνδυνο εγκεφαλικού και υπέρτασης. 


«Διαπιστώνουμε ότι η ηλικία στην οποία εμφανίζεται η πρώτη περίοδος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία της γυναίκας μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Dexter Canoy, καρδιαγγειακός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Καθώς όμως ο συγκεκριμένος παράγοντας είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει, ο ίδιος συμβουλεύει τις γυναίκες να προσπαθήσουν να περιορίσουν όσους κινδύνους επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς τους και εξαρτώνται από τις ίδιες, όπως το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη και η αυξημένη αρτηριακή πίεση.


Επίσης, όπως έχει φανεί από άλλες μελέτες, η παιδική παχυσαρκία φαίνεται να συνδέεται με την πρόωρη έναρξης της έμμηνου ρύσης, γι’ αυτό η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους κατά την παιδική ηλικία μπορεί επίσης να προφυλάξει από σοβαρές ασθένειες στο μέλλον.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2014 στην επιθεώρηση Circulation.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i