Ανεπάρκεια βιταμίνης D, πόση χρειαζόμαστε και τι να προσέχουμε στην υπερβολική δόση

Η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη αναλύει την πιο σημαντική ίσως βιταμίνη για την υγεία μας, τη βιταμίνη D.

βιταμίνη D pepifoto

Από την Αναστασία Μοσχοβάκη, ειδική παθολόγο

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι ένα συχνό πρόβλημα υγείας στο Δυτικό κόσμο. Τα σύγχρονα επαγγέλματα χαρακτηρίζονται από πολύωρη παραμονή σε κλειστούς χώρους και συνακόλουθη μειωμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Η κατασκευή των δρόμων και των σπιτιών στον ελληνικό αστικό ιστό δεν ευνοούν την απρόσκοπτη δίοδο του ηλιακού φωτός. Σε αυτά τα δεδομένα πρέπει να συνυπολογίσουμε και ορισμένες ασθένειες ή παράγοντες που μπορεί να επιδεινώνουν το πρόβλημα όπως κακή απορρόφηση ουσιών σε ηλικιωμένους, νεφρική ανεπάρκεια, χρήση αντηλιακών και φαρμάκων. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα ελαττωμένα επίπεδα βιταμίνης D είναι κάτι που συναντάμε με αυξημένη συχνότητα κατά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ιδιαίτερα κατά τον χειμώνα. Η χορήγηση βιταμίνης D με τη μορφή συμπληρώματος είναι πολλές φορές απαραίτητη, πρέπει ωστόσο να μην γίνεται κατάχρηση γιατί τότε υπάρχει ο κίνδυνος της υπερβιταμίνωσης. Επίσης πρέπει να γίνεται με προσοχή σε ανθρώπους που λαμβάνουν φάρμακα λόγω κινδύνου δυσμενών αλληλεπιδράσεων.

Πόση βιταμίνη D είναι επαρκής;

Η συγκέντρωση της 25 (OH) D στον ορό είναι ο καλύτερος δείκτης των επιπέδων της βιταμίνης D. Ο αριθμός «στόχος» για να έχει ο οργανισμός σου όλα τα οφέλη από τη σημαντική αυτή βιταμίνη είναι μια μέτρηση πάνω από 30 nmol/L ή 12 ng/mL. Ωστόσο επίπεδα 30–50 nmol/L (12–20 ng/mL) μπορεί να είναι ανεπαρκή για ορισμένους ανθρώπους. Επίπεδα άνω του >125 nmol/L (>50 ng/mL) αποτελούν ένδειξη υπερβιταμίνωσης και τοξικής άθροισης της βιταμίνης συνήθως από υπερβολική χρήση βιταμινικών χαπιών.

Συνιστώμενες δοσολογίες της βιταμίνης D

Οι συνιστώμενες «ασφαλείς» δοσολογίες της βιταμίνης σε υγιείς είναι:

400 IU (10 mcg) έως την ηλικία των 12 μηνών

600 IU (15 mcg) έως την ηλικία των 70 ετών και

800 IU (20 mcg) σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ανάλογα με τα ατομικά δεδομένα υγείας του ασθενούς, οι δοσολογίες αυτές ενδέχεται να τροποποιηθούν.

Παρενέργειες από τη βιταμίνη D

Η υπερβολική πρόσληψη της βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει μη ειδικά συμπτώματα όπως ανορεξία, απώλεια βάρους, πολυουρία και καρδιακές αρρυθμίες. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ασβεστοποίηση αγγείων και ιστών, με επακόλουθη βλάβη στην καρδιά, στα αιμοφόρα αγγεία και στα νεφρά, να προδιαθέσει σε λίθους του ουροποιητικού συστήματος. Σε έρευνες ακόμη και υποτοξικά επίπεδα ορού (περίπου 75-120 nmol / L ή 30-48 ng / mL) σχετίζονται με αύξηση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, κυρίως λόγω αύξησης του κινδύνου καρκινωμάτων καταγμάτων και καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με διάφορους τύπους φαρμάκων όπως είναι τα κορτικοειδή, η ορλιστάτη, η χολεστυραμίνη, η φαινοβαρβιτάλη, η φαινυτοίνη. Τα κορτικοειδή ενδέχεται να μειώσουν την δράση της βιταμίνης, η ορλιστάτη και η χολεστυραμίνη να μειώσουν την απορρόφηση της βιταμίνης, η φαινοβαρβιτάλη και η φαινυτοΐνη να αυξήσουν τον ηπατικό μεταβολισμό της βιταμίνης D σε ανενεργές ενώσεις.

Διάβασε επίσης: 5 συμπτώματα ότι έχεις έλλειψη βιταμινών: Τα σημάδια που σου δείχνει το σώμα σου

Διάβασε επίσης: Εμποδίζει τελικά το αντηλιακό τη βιταμίνη D;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i