Τι είναι η γιόγκα γονιμότητας; Έχει αποτέλεσμα; Η εκπαιδεύτρια της fertility yoga Rosanna Kalliabetsos μιλά αποκλειστικά στο Shape.gr

Λίγο πριν το 2ήμερο εκπαιδευτικό της σεμινάριο στην Ελλάδα, η Rosanna Kalliabetsos μιλά αποκλειστικά στο Shape.gr για τη fertility yoga.

IMG_9847

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έρχεται από τον καταξιωμένο οργανισμό Birthlight η επαγγελματική εκπαίδευση στη fertility yoga (γιόγκα γονιμότητας), στις 28 και 29 Απριλίου 2018 στην Αθήνα, με την Rosanna Kalliabetsos.

Εμείς κάναμε μια σύντομη κουβέντα μαζί της και μάθαμε περισσότερα για τη fertility yoga (μτφρ. γιόγκα γονιμότητας).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εκπαιδευτικό σεμινάριο μπες εδώ

Γιατί διάλεξες το συγκεκριμένο είδος γιόγκα;

Διδάσκω γιόγκα σε κάθε στάδιο της ζωής και εστιάζω στη γυναικεία γιόγκα συνεργαζόμενη με τον οργανισμό Birthlight, μέσω του οποίου εκπαιδεύω δασκάλους γιόγκα. Το μεγάλο μου πάθος για τη fertility yoga προέκυψε εξαιτίας της μεγάλης επίδρασης που ασκεί η κάθε γενιά στην επόμενη. Όσο πιο υγιής και χαλαρή είναι μια γυναίκα ΠΡΙΝ μείνει έγκυος, τόσο πιο πιθανό είναι να μείνει έγκυος εύκολα, να έχει μια καλή εγκυμοσύνη, να την απολαύσει με λιγότερο άγχος και το παιδί να είναι ακόμα πιο ήρεμο και χαρούμενο, όταν γεννηθεί. Ο κόσμος στον οποίο "προετοιμάζεται" το παιδί να γεννηθεί, επηρεάζεται ιδιαίτερα από την οπτική της μητέρας για τη ζωή.

Το νευρικό σύστημα, το καρδιαγγειακό σύστημα και το πεπτικό σύστημα ξεκινούν να σχηματίζονται τις πρώτες εβδομάδες της κύησης και θέτουν τα θεμέλια για τη μακρόχρονη σωματική και συναισθηματική υγεία του μωρού που μεγαλώνει. Οπότε, αυτές οι πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης είναι σούπερ σημαντικές. Δεν έχει σημασία αν οι γυναίκες δυσκολεύουν να μείνουν έγκυες ή θέλουν να προετοιμάσουν κατάλληλα το σώμα τους για την εγκυμοσύνη - η fertility yoga θα τις ωφελήσει.

Τι είναι η fertility yoga;

H fertility yoga που διδάσκω επινοήθηκε από τη Dr Francoise Freedman, την ιδρύτρια του Birthlight και έναν γιατρό της Ιατρικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge. Η προσέγγιση που προσφέρουμε είναι ολιστική.

Οι θέσεις γιόγκα είναι μαλακές, αναζωογονητικές και έχουν ροή, συνδυάζοντας συνειδητές αναπνοές, stretching και πρακτικές με ήχο και εικόνα. Έτσι δημιουργείται μια σύνδεση μεταξύ των σκέψεων, των συναισθημάτων και του σώματος μας. Αν μια γυναίκα δυσκολεύεται να μείνει έγκυος, αυτό ενδεχομένως δημιουργεί πίεση σε εκείνη και τη σχέση της. Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που δημιουργούν το πρόβλημα, αλλά μερικές φορές υπάρχουν και ψυχολογικοί. Η fertility yoga μπορεί να συνδυαστεί με φαρμακευτική αγωγή, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

Η fertility yoga προετοιμάζει το πνεύμα, το σώμα και το μυαλό για το "ταξίδι" της μητρότητας.

Τι είναι η γιόγκα γονιμότητας; Έχει αποτέλεσμα; Η εκπαιδεύτρια της fertility yoga Rosanna Kalliabetsos μιλά αποκλειστικά στο Shape.gr - εικόνα 1

Είναι η fertility yoga κατάλληλη για μενα;

Η fertility yoga μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε σώμα, είτε είναι πολύ γυμνασμένο είτε υπάρχουν κινητικοί περιορισμοί. Οι γυναίκες μαθαίνουν να είναι συνειδητές με τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους χωρίς αυτοκριτική. Επιπλέον, μαθαίνουν να κουβαλούν το σώμα τους διαφορετικά, πιο ανάλαφρα, μέσα στην καθημερινότητα τους.

Αν μια γυναίκα ασκείται λίγο και είναι υπέρβαρη, θα αναπτύξει τη δύναμη της, θα τονώσεις τους μυς της και θα βελτιώσει το μεταβολισμό της.

Η fertility yoga υποστηρίζεται από επιστημονική έρευνα;

Ναι. Yπάρχουν ήδη έρευνες που διεξάγονται, αν και κέντρα γονιμότητας σε όλο τον κόσμο ήδη έχουν εισάγει την γιόγκα γονιμότητας για τη μείωση του στρες σε ζευγά;ρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί. Η πρωτοποριακή δουλειά του Δρ Bruce Lipton στην επιγενετική είναι και η βάση της προσέγγισης Birthlight.

Τι είναι η γιόγκα γονιμότητας; Έχει αποτέλεσμα; Η εκπαιδεύτρια της fertility yoga Rosanna Kalliabetsos μιλά αποκλειστικά στο Shape.gr - εικόνα 2

Γιατί η fertility yoga είναι καλύτερο είδος άσκησης από άλλα, όταν κάποια γυναίκα αντιμετωπίζει ζήτημα με τη γονιμότητα;

Η πιο απλή απάντηση είναι πως ενώ άλλα είδη άσκησης απελευθερώνουν ενδορφίνες και επιβαρύνουν το σώμα αρκετά, η γιόγκα γονιμότητας εξισορροπεί όλα τα συστήματα. Προωθεί την κυριαρχία του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα να παράγεται περισσότερο η ορμόνη της αγάπης, οξυτοκίνη.

Σου δίνει πολλά οφέλη χωρίς καμία πιθανή παρενέργεια, εφόσον γίνεται σωστά. Αναφέρω ενδεικτικά μερικά οφέλη της fertility yoga:

  • Βελτιωμένη ροή του αίματος
  • Εξισορρόπηση του ορμονικού συστήματος
  • Δύναμη, τόνωση και ελαστικότητα των μυών
  • Μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη
  • Διορθώνει τη στάση σώματος και ανακουφίζει από καθημερινούς πόνους, όπως στην πλάτη και τους ώμους
  • Σου δείχνει πως να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα σου
  • Φροντίζει το χώρο μέσα στον οποίο θα μεγαλώσει ένα μωρό
  • Προετοιμάζει τη γυναίκα για τη μητρότητα - όχι μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό και την καρδιά
Τι είναι η γιόγκα γονιμότητας; Έχει αποτέλεσμα; Η εκπαιδεύτρια της fertility yoga Rosanna Kalliabetsos μιλά αποκλειστικά στο Shape.gr - εικόνα 3

Αν και δεν είναι εύκολο να το μετρήσουμε, έχεις εμπειρία με επιτυχημένες προσπάθειες μετά το πρόγραμμα;

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και έρχεται στο μάθημα με τη δική της ιστορία, οπότε δε μπορούμε να καθορίσουμε ακριβώς πόσος χρόνος θα χρειαστεί. Αν και είναι αλήθεια πως κάποιες γυναίκες δε θα μείνουν έγκυες, οι περισσότερες θα το καταφέρουν, εφόσον προσεγγίσουν το θέμα ολιστικά και είναι υπομονετικές με τη διαδικασία.

Σύμφωνα με την εμπειρία μου, όταν οι γυναίκες βλέπουν την πρακτική της fertility yoga σαν ένα μέρος μιας συνολικής, ενωτικής προσπάθειας να μείνουν έγκυες, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της ψυχοθεραπείας, τότε τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ακόμα και η γιόγκα μόνη της φαίνεται να είναι αρκετή για μερικές γυναίκες. Εξαρτάται από τα ζητήματα που υπάρχουν αρχικά.

Οι Ελληνίδες έχουν δείξει ενδιαφέρον;

Έχουν ξεκινήσει να δείχνουν! Όπως και με την prenatal yoga, χρειάστηκε λίγος χρόνος τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους γιατρούς τους να εμπιστευτούν κάτι "νέο", αν και είναι πραγματικά πολύ παλιό. Σίγουρα το γεγονός πως γίνεται "της μόδας" βοηθά, αλλά είναι τα βαθύτερα οφέλη που χαρίζει, τα οποία θα κάνουν μια γυναίκα να επιστρέψει για το επόμενο μάθημα.

Όπως λέμε στο Birthlight "γίνε η μητέρα της μητέρας, για να μπορέσει να γίνει η μητέρα του παιδιού".

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως συγκεκριμένα είδη γιόγκα ΔΕΝ είναι κατάλληλα για τη γονιμότητα - hot yoga, astanga και πρακτικές με έντονη ροή που αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και υπερτονώνουν τον κορμό.

Aν ενδιαφέρεσαι για το σεμινάριο Fertility Yoga

Πότε: 28 & 29 Απριλίου στην Αθήνα.

Κόστος: 280 ευρώ (early bird μέχρι τις 31/3) από 1/4, 330 ευρώ (λήξη προθεσμίας δήλωσης συμμετοχής στις 14/4

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με την Έλντα Λάτη στο  6946622891 και elda.seminars@gmail.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i