10 παράξενα πράγματα για τον ύπνο που δεν ήξερες!

Τα πιο απίστευτα στοιχεία που έχεις ακούσει ποτέ για τον ύπνο.

10 παράξενα πράγματα για τον ύπνο που δεν ήξερες!

Ο άνθρωπος είναι το μόνο θηλαστικό που καθυστερεί επίτηδες να πάει για ύπνο Ο σκύλος, η αγελάδα, το πρόβατο (ναι, ειρωνεία), όλα τα ζώα πηγαίνουν για ύπνο όταν τους το πει το σώμα τους. Δεν καθυστερούν τον ύπνο επειδή έχουν ένα ακόμη κόκαλο ή λίγο ακόμη χόρτο να μασουλήσουν, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που μπορεί να καθυστερήσουμε να πάει στο κρεβάτι για ένα σωρό λόγους – όπως π.χ. το καινούριο επεισόδιο του Game of Thrones.  

Ένα νεογέννητο μωρό «κοστίζει» 1.055 ώρες χαμένου ύπνου στους γονείς του Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα νεογέννητο μωρό «κοστίζει» 1.055 ώρες χαμένου ύπνου στους γονείς του κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής του. Ο χρόνος αυτός αντιστοιχεί σε σχεδόν 44 ημέρες.  

Το άγχος δημιουργεί ένα εσωτερικό ξυπνητήρι Έχεις παρατηρήσει ότι τις μέρες που έχεις ένα σημαντικό ραντεβού ή πρέπει να προλάβεις μια πρωινή πτήση ξυπνάς ακριβώς την ώρα που πρέπει, λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι σου; Αυτό συμβαίνει επειδή το άγχος που προκαλεί η ασυναίσθητη προσμονή του ξυπνήματος κινητοποιεί μια έκρηξη της ορμόνης αδρενοκορτικοτροπίνης που προκαλεί εγρήγορση.  

Δεν κοιμάσαι ποτέ συνεχόμενα μέχρι το πρωί Ο μέσος άνθρωπος ξυπνάει περίπου έξι φορές κάθε νύχτα.

Ο ήχος διακόπτει τον ύπνο σου ακόμη κι αν δεν ξυπνάς Ένας δυνατός κρότος τη νύχτα χαλάει την ποιότητα του ύπνου, ακόμη κι αν δεν ξυπνήσεις. Αλλά και άλλοι ήχοι, όπως ένα αναπάντεχο χτύπημα της πόρτας ή η κόρνα ενός αυτοκινήτου έξω στο δρόμο, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες και τελευταίες δύο ώρες του ύπνου, έχει αποδειχτεί πως επιδρούν πολύ αρνητικά στον κύκλο του ύπνου.

Η στέρηση ύπνου προκαλεί συμπεριφορά παρόμοια με τη μέθη Όταν είσαι ξύπνια για 17 συνεχόμενες ώρες η παραγωγικότητά σου μειώνεται σαν να έχεις 0,05% ποσοστό αλκοόλ στο αίμα σου. Με αυτό το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα, επηρεάζονται η κρίση, η προσοχή και οι κινητικές ικανότητες. Επίσης, μειώνεται ικανότητα οδήγησης και δεν είσαι σε θέση να πάρεις λογικές αποφάσεις. Μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι είμαστε απαίσιοι κριτές του πόσο καλά λειτουργούμε σε κατάσταση στέρησης ύπνου, έτσι ακόμη κι αν είσαι σίγουρη ότι λειτουργείς μια χαρά με τρεις ή τέσσερις ώρες ύπνου, το πιθανότερο είναι πως αυτό δεν ισχύει.

Το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου Έχεις μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσεις το αλκοόλ ως έναν τρόπο να αποκοιμηθείς; Λογικό, αφού μόλις ένα ποτήρι κρασί αρκεί για να ζαλιστείς. Ωστόσο, παρότι είναι αλήθεια ότι θα σε κάνει να αποκοιμηθείς πιο γρήγορα, το αλκοόλ εμποδίζει τον αναζωογονητικό ύπνο REM και σε κάνει να ξυπνάς περισσότερες φορές από όσες συνήθως στη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, μπορεί να επιδεινώσει προβλήματα όπως υπνική άπνοια και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Το υψόμετρο αποδιοργανώνει τον ύπνο Όσο ψηλότερα βρίσκεσαι, τόσο πιο αποδιοργανωμένος είναι ο κύκλος του ύπνου. Γενικά, η διαταραχή του ύπνου συμβαίνει σε υψόμετρα από 4.000 μέτρα και πάνω. Η διαταραχή πιστεύεται πως οφείλεται στις αλλαγές στην αναπνοή που προκύπτουν από τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσαρμόζονται στο νέο υψόμετρο σε περίπου δύο με τρεις εβδομάδες.  

Υπάρχει ψυχική διαταραχή με αντικείμενο το «φόβο του ύπνου»! Ο φόβος για τον ύπνο είναι πραγματικός. Ονομάζεται υπνοφοβία και αφορά έναν υπερβολικό, αναγνωρίσιμο φόβο για τον ύπνο που. Μπορεί να οφείλεται σε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες, τραυματικά γεγονότα ή άγχος σχετικά με τις υποχρεώσεις τους που θα μπορούσε το άτομο να ολοκληρώσει αντί να κοιμηθεί. Η αποφυγή του ύπνου συνδέεται με συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα και συνδέεται με την κατάθλιψη.

Κάποιοι άνθρωποι βλέπουν ασπρόμαυρα όνειρα Αυτό είναι αρκετά παράξενο: το 12% των ανθρώπων βλέπουν ασπρόμαυρα όνειρα. Πριν την εφεύρεση της έγχρωμης τηλεόρασης, αυτό το ποσοστό ήταν 75%!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i