Η ζωή μου με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου - Πώς βρήκα και πάλι τον εαυτό μου

Τι είναι, πώς αντιμετωπίζεται και πώς να μην το αφήσεις να παίρνει αποφάσεις για την καθημερινότητά σου.

Happy Woman iStock

Αν έχεις Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (οι "φίλοι" του μπορούν να το αποκαλούν "ΣΕΕ" ή σπαστική κολίτιδα), ξέρεις καλά τι πάει να πει απρόσκλητος επισκέπτης, αστάθμητος παράγοντας και άγνωστος εχθρός, όλα σε ένα (και καθόλου νοικοκυρεμένα). Σε εμένα χτύπησε για πρώτη φορά την πόρτα μερικά χρόνια πριν και η αλήθεια είναι πως στο άκουσμα και μόνο της λέξης "Σύνδρομο" ήμουν προϊδεασμένη πως πρόκειται για κάτι άρδην σοβαρό, κάτι που έμελλε να μου αλλάξει τη ζωή.

Πολύ σκληρή για να πεθάνω, πολύ συχνό Σύνδρομο για να νιώσω "εξέχουσα" περίπτωση.

Τα παγκόσμια στατιστικά όσον αφορά το ΣΕΕ αποτελούν από μόνα τους μια επιβεβαίωση πως όχι απλά δεν είσαι μόνη σε αυτό, αλλά θα μπορούσαν κυριολεκτικά να δημιουργηθούν χώρες ολόκληρες αποτελούμενες μόνο από κατοίκους που νοσούν με το Σύνδρομο: Σύμφωνα με το awarenessdays.com πρόκειται για μια αρκετά κοινή ασθένεια που ταλαιπωρεί το 10 - 15% του γενικού πληθυσμού.

Τι 'χες Απρίλη, τι είχα πάντα

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και η καθιέρωση ενός ειδικού μήνα αφιερωμένου στο ΣΕΕ, λέει από μόνη της πολλά για το πόσους επηρεάζει η εν λόγω ασθένεια αλλά και σε ποιον βαθμό. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 

Τι είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου;

Πρόκειται για μία χρόνια πάθηση, από την οποία όπως είπαμε υποφέρει περίπου το 10-25% του παγκόσμιου πληθυσμού. Δυστυχώς όμως, οι γυναίκες έχουν το "προνόμιο" να το παρουσιάζουν με διπλάσια συχνότητα από ό,τι οι άνδρες. (Αρκετά σεξιστικό Σύνδρομο θα έλεγε κανείς).

Πώς μας επηρεάζει;

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου είναι ως επί το πλείστον γένους θηλυκού, οπότε δεν θα μπορούσε παρά να είναι σύνθετο, πολύπλευρο, με πολλές πτυχές και προεκτάσεις. Έτσι, μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος, καθώς και μία σειρά άλλων προβλημάτων του πεπτικού συστήματος. Αν το αντιμετωπίζεις, όπως εγώ, γνωρίζεις πως τα προβλήματα αυτά εκτός από τις δυσκολίες που επιφέρουν, συνδέονται άμεσα και με την ψυχική υγεία, αλλά και την ποιότητα ζωής.

Τι λέει η επιστήμη

Παρ' όλες τις πολλές προσπάθειές μου να καταλάβω το Σύνδρομο αυτό όσο βαθύτερα μπορώ, και οι ίδιοι οι επιστήμονες παραδέχονται ότι οι αιτίες του δεν είναι 100% κατανοητές (είπαμε ότι είναι γένους θηλυκού ή χρειάζεται να το υπενθυμίσουμε;)

Οι ειδικοί λοιπόν καταλήγουν ότι μπορεί να οφείλεται σε βλάβες των τοιχωμάτων του εντέρου, στη μη ισορροπημένη χλωρίδα του εντέρου, σε φλεγμονές, σε ευαισθησίες και γενετικούς παράγοντες. Ακόμη, ενδέχεται να προκαλείται από υφιστάμενη διαταραχή επικοινωνίας μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου. 

Πώς καταλαβαίνεις ότι πάσχεις από ΣΕΕ; 

Κάπου εδώ πρέπει να αφήσουμε τα συνήθη συμπτώματα να μιλήσουν:

  • Κοιλιακός πόνος
  • Μετεωρισμός 
  • Διάρροια
  • Δυσκοιλιότητα

Η αλήθεια είναι πως ο κάθε πάσχων δεν αντιμετωπίζει τα ίδια συμπτώματα, ενώ ακριβώς επειδή δεν είναι ένα εύκολο θέμα προς συζήτηση δεδομένων αυτών των συμπτωμάτων-taboo, συχνά δύσκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχει ΣΕΕ. Ακόμη, δεν αποκλείεται να ταλαιπωρείται ο πάσχων από συνδυασμό διαφορετικών συμπτωμάτων, ενώ για άλλους είναι πιο ελαφριά και για άλλους περισσότερο επίπονα.

Τι να κάνεις αν δεν είσαι σίγουρη ότι έχεις ΣΕΕ; 

Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, το να αποτανθείς σε έναν ειδικό είναι μονόδρομος. Αν, όπως εγώ, αντιμετωπίζεις κοιλιακό άλγος σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα του πεπτικού συστήματος σε σταθερή βάση επί τρεις μήνες, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, καλό είναι να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια.

Τι να πεις στον γιατρό;

Δεδομένου ότι δεν υφίστανται εξετάσεις ρουτίνας για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, είναι σημαντικό να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση με τον γιατρό: Μη ντραπείς. Αντιμετωπίζουν παρόμοιες περιπτώσεις καθημερινά επί σειρά ετών. Το ιστορικό σου, η πιθανή κληρονομικότητα και τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα τον βοηθήσουν να κάνει την απαραίτητη διάγνωση, ενώ αν θέλεις να τον βοηθήσεις περισσότερο, υπάρχει τρόπος. Ένα διατροφικό ημερολόγιο μπορεί να είναι χρήσιμο στον γιατρό προκειμένου να κατανοήσει ποιες τροφές προκαλούν τα ανεπιθύμητα συμπτώματα και ποια είναι αυτά. 

Σημαντικό είναι να γίνει από νωρίς η σωστή διάγνωση, έχοντας αποκλείσει κάθε άλλη πιθανή ασθένεια με ανάλογη συμπτωματολογία όπως η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση. 

Τι να κάνεις μετά τη διάγνωση;

Αν και, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν υπάρχει ολική θεραπεία του Συνδρόμου, μπορεί η κατάσταση να βελτιωθεί κατά πολύ με τη σωστή διαχείριση των συμπτωμάτων. Η κατάλληλη διατροφή, η σωστή αγωγή, η γυμναστική και η ψυχολογική προσέγγιση είναι το "οπλοστάσιο" του γιατρού για να καταλαγιάσουν οι εξάρσεις των συμπτωμάτων.

Κι όμως, υπάρχουν και καλά μικρόβια

Οι έρευνες σχετικά με τον ρόλο του μικροβιώματος για το ΣΕΕ έχουν δείξει ότι η μεταβολή του εντερικού μικροβιώματος διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της πάθησης. Επομένως, η διατροφή, η άσκηση, οι δραστηριότητες και τα προϊόντα που επηρεάζουν την εντερική μικροβιοκοινότητα, είναι σε θέση να συμβάλλουν ενεργά στο σχέδιο διαχείρισης των συμπτωμάτων σου.    

Τι σημαίνει σωστός τρόπος ζωής για ένα υγιές έντερο;

Δεδομένου ότι "το έντερο είναι γυναίκα", η επίλυσή του δεν θα μπορούσε παρά να είναι πολυπαραγοντική, πολυεπίπεδη, αλλά και να αξίζει εν τέλει τον κόπο. Ας δούμε λοιπόν τι μπορείς να κάνεις από διατροφική, ψυχολογική και πρακτική άποψη.

  • Ένα σταθερό πρόγραμμα φαγητού, η αργή και ήρεμη κατανάλωση των γευμάτων, η καλή μάσηση του φαγητού και η σωστή επιλογή της ποσότητας είναι must have για ένα έντερο που χαίρει άκρας υγείας (και μια γυναίκα που πλέει σε πελάγη ευτυχίας).
  • Προσοχή στις φυτικές ίνες: Ένας διατροφολόγος θα σου πει ακριβώς την ποσότητα που αντιστοιχεί στις ανάγκες του δικού σου οργανισμού.
  • Διατροφικό ημερολόγιο: "Αγαπητό μου ημερολόγιο, σήμερα έφαγα...". Σου θυμίζει τα εφηβικά σου χρόνια; Καιρός να πιάσεις και πάλι το μολύβι και να καταγράψεις ακριβώς τι τρως αλλά και πώς νιώθεις μετά από αυτό, προκειμένου να εντοπίσεις πιθανές δυσανεξίες. 
  • Το νερό να ρέει άφθονο: Είναι γεγονός ότι πρέπει να πίνεις πολλά υγρά ΑΛΛΑ σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται το αλκοόλ, οι καφέδες, τα αναψυκτικά και τα τεχνητά γλυκαντικά, που καλό είναι να περιορίζονται.
  • Προσοχή στα FODMAPs: Πρόκειται για ορισμένους δύσπεπτους τύπους υδατανθράκων που συνδέονται με την έξαρση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ. Αν και όλοι αγαπάμε τους υδατάνθρακες, είναι γεγονός ότι το έντερό μας δεν τρέφει τα ίδια συναισθήματα και θα εκτιμούσε ιδιαίτερα τη μείωσή τους. 
  • Αναζήτησε βοήθεια από έναν επαγγελματία υγείας: Αν και τα DIY είναι σε άνθηση τα τελευταία χρόνια, καλό θα ήταν σε ό,τι έχει να κάνει με την υγεία σου να απευθύνεσαι στον ανάλογο ειδικό. Αυτός θα σε παραπέμψει στην κατάλληλη αγωγή, φέρνοντας και πάλι ευημερία στο έντερό σου.
  • Δοκίμασε Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT): Μπορεί να σου ακούγεται εκ πρώτης όψεως άσχετο, αλλά να είσαι σίγουρη ότι άσχετος θα είναι μόνος όποιος προσπαθήσει να σε πείσει για το αντίθετο. Η ψυχολογία σχετίζεται άμεσα με την υγεία του εντέρου και ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως η CBT,  μπορεί αποδεδειγμένα να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ.
  • Πες "αντίο" στο άγχος (και "χαίρεται για τη γνωριμία" στο λειτουργικό σου έντερο): Η διαχείριση του στρες είναι προσωπική υπόθεση, αλλά η yoga, ο διαλογισμός, οι σωστές αναπνοές, η επαφή με τη φύση και η απομάκρυνση από οτιδήποτε τοξικό έχουν μαζικά αποτελέσματα στη διαχείριση του ΣΕΕ.
  • Εξειδικευμένη θεραπευτική αγωγή: Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, το κατάλληλο για εσένα προϊόν θα σε βοηθήσει να κερδίσεις πίσω την ποιότητα ζωής που είχες. Αυτό που δούλεψε για εμένα είναι το SYMBIOSYS Alflorex® για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, ένα πιστοποιημένο Ιατροτεχνολογικό Προϊόν  που ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ,  συμπεριλαμβανομένων του κοιλιακού πόνου, του μετεωρισμού, των αερίων, της διάρροιας και της δυσκοιλιότητας.

Alforex

Ξανασυστήσου με το έντερό σου

Αυτό χάρη στο προβιοτικό στέλεχος Bifidobacterium longum 35624® που περιέχει, το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας συστήνει ως το στέλεχος με την καλύτερη τεκμηρίωση στην αντιμετώπιση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου. Με 1 καψάκιο την ημέρα για έναν μήνα, είδα όλα τα συμπτώματα που με ταλαιπωρούσαν να μειώνονται και θυμήθηκα τι σημαίνει να είσαι πραγματικά ξέγνοιαστη και ανέμελη.

Χωρίς να περιέχει γλουτένη, λακτόζη, σόγια ή συντηρητικά, το SYMBIOSYS Alflorex® είναι κατάλληλο για χορτοφάγους και για άτομα που ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε FODMAP, ενώ πρόκειται για το μοναδικό προϊόν στην Ευρώπη που περιέχει το στέλεχος 35624 και μπορείς να το βρεις εδώ.

Γυναικεία υπόθεση σημαίνει αίσιο τέλος

Εν κατακλείδι, και αφού είμαστε πια όλοι σίγουροι ότι το έντερο είναι γυναίκα, τολμώ με αυτοπεποίθηση να πω ότι με συμμάχου όλα όσα ανέφερα, βρήκα τον τρόπο να κάνω το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου "φεμινιστικό". Το σίγουρο είναι ότι με την κατάλληλη εξειδικευμένη βοήθεια θα απολαμβάνεις την ποιότητα ζωής που αξίζεις: Μπορείς και εσύ, μπορούμε όλες.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i