Προετοιμασία χημειοθεραπείας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Γιατί είναι τόσο σημαντική η προετοιμασία; Οι απαντήσεις αναφορικά με τη γονιμότητα, η βοήθεια από το φιλικό-οικογενειακό περιβάλλον, οι παρενέργειες και όλα όσα πρέπει να ξέρουμε.

chemo iStock

Η χημειοθεραπεία καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, αλλά σκοτώνει επίσης και υγιή κύτταρα, προκαλώντας παρενέργειες όπως τριχόπτωση και ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα. Η προετοιμασία για χημειοθεραπεία με τον σωστό τρόπο μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να διαχειριστεί αυτή τη θεραπεία και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα άτομο δεν χρειάζεται να κάνει ιατρικές προετοιμασίες για τη χημειοθεραπεία. Ωστόσο, η κατανόηση των παρενεργειών και η ανάπτυξη ενός σχεδίου υποστήριξης μπορεί να διευκολύνει τη διαχείριση αυτής της θεραπείας.

Προετοιμασία για χημειοθεραπεία

Ένα άτομο μπορεί να προετοιμαστεί για χημειοθεραπεία κάνοντας τα ακόλουθα βήματα:

Ενημέρωση για τη θεραπεία. Κάθε χημειοθεραπεία λειτουργεί ελαφρώς διαφορετικά, οπότε είναι σημαντικό να κάνει ερωτήσεις σχετικά με το συγκεκριμένο πλάνο που συνιστά ο γιατρός του. Παραδείγματα ερωτήσεων που πρέπει να κάνει περιλαμβάνουν:

  • Ποιοι είναι οι στόχοι της θεραπείας;
  • Μπορεί η χημειοθεραπεία να θεραπεύσει τον καρκίνο μου; Αν όχι, πόσο πιθανό είναι να παρατείνω τη ζωή μου;
  • Πού θα υποβληθώ σε θεραπεία;
  • Τι ώρα πρέπει να είμαι εκεί;
  • Ποιο είναι το όνομα των φαρμάκων που θα πάρω;
  • Υπάρχουν φάρμακα, τρόφιμα ή δραστηριότητες που πρέπει να αποφύγω κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας;
  • Υπάρχει αριθμός έκτακτης ανάγκης για επιπλοκές της χημειοθεραπείας;
  • Πότε πρέπει να καλέσω για τις παρενέργειες της θεραπείας;
  • Πόσο καιρό είναι πιθανό να διαρκέσουν οι παρενέργειες;

Ερωτήσεις για τη γονιμότητα

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία σημειώνει ότι η χημειοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και να βλάψει ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ικανότητα ενός ατόμου να μείνει έγκυος ή να γονιμοποιήσει μια σύντροφο. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να αποκτήσουν μωρό πρέπει να μιλήσουν με έναν ειδικό γονιμότητας για να συζητήσουν τις επιλογές τους, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν την κατάψυξη των ωαρίων ή του σπέρματος.

Είναι σημαντικό μια γυναίκα να σταματά να προσπαθεί να μείνει έγκυος πριν από τη χημειοθεραπεία.

Στοματική υγεία

Πολλοί άνθρωποι που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία βιώνουν παρενέργειες στη στοματική υγεία, όπως στοματικές πληγές. Καθώς η χημειοθεραπεία αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα προϋπάρχοντα ζητήματα στοματικής υγείας. Σοβαρά προβλήματα στοματικής υγείας μπορεί ακόμη και να σημαίνουν ότι ένα άτομο πρέπει να καθυστερήσει τη χημειοθεραπεία.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να γίνεται επίσκεψη σε έναν οδοντίατρο για τη θεραπεία κοιλοτήτων, αποστημάτων, ασθένειας των ούλων ή άλλων ζητημάτων πριν ξεκινήσει η χημειοθεραπεία.

Διαβάστε Επίσης

Αποτροπή παρενεργειών

Ένα άτομο μπορεί να λάβει ορισμένα μέτρα για να μειώσει τον κίνδυνο παρενεργειών, οπότε συνίσταται να συζητήσει τις παρενέργειες με τον ογκολόγο πριν ξεκινήσει τη θεραπεία. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα φάρμακα για τη διάρροια και τη ναυτία, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση σοβαρών παρενεργειών.

Αποφυγή πολυάσχολων προγραμμάτων

Οι αντιδράσεις στη χημειοθεραπεία ποικίλλουν πολύ από άτομο σε άτομο. Μερικοί αισθάνονται καλά γρήγορα, ενώ άλλοι χρειάζονται ημέρες για να ανακάμψουν. Λόγω αυτού του εύρους ανταποκρίσεων, είναι καλύτερο ένα άτομο να φροντίσει να μην έχει βεβαρυμένο πρόγραμμα τις ημέρες εκείνες. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να εξετάσει την πιθανότητα να πάρει λίγες ημέρες άδεια από την εργασία του ή να αποφύγει να κλείσει ραντεβού ή να σχεδιάσει σημαντικές δραστηριότητες για λίγες ημέρες μετά τη χημειοθεραπεία.

Βοήθεια από το φιλικό-οικογενειακό περιβάλλον

Είναι σημαντικό να υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που μπορούν να βοηθήσουν στην καθημερινή ζωή το άτομο που κάνει χημειοθεραπείες, είτε αυτό αποτελείται από μέλη της οικογένειας είτε από άτομα αμειβόμενης υποστήριξης, όπως έναν καθαριστή σπιτιού ή έναν πάροχο φροντίδας παιδιών.

Προετοιμασία γευμάτων

Η καλή διατροφή είναι σημαντική για να βοηθήσει το σώμα να αναρρώσει, αλλά η προετοιμασία γευμάτων μπορεί να είναι δύσκολη μετά τη χημειοθεραπεία. Για αυτό μπορεί κανείς να:

  • Προετοιμάσει κατεψυγμένα γεύματα πριν από τη θεραπεία και στη συνέχεια απλά να τα αποψύξει
  • Να ζητήσει από έναν φίλο να του μαγειρέψει
  • Αρχείο καταγραφής χημειοθεραπείας

Είναι χρήσιμο να καταγράφει κανείς τις συνεδρίες χημειοθεραπείας έτσι ώστε όλα τα ιατρικά αρχεία να βρίσκονται σε ένα μέρος. Η καταχώριση θεραπειών παράλληλα με οποιεσδήποτε παρενέργειες, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να προβλέψουν τις παρενέργειες και να βρουν τακτικές - όπως η κατανάλωση περισσότερου νερού ή η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων - που τις μειώνουν.

Προετοιμασία μιας ειδικής τσάντας για συνεδρίες θεραπείας

Η χημειοθεραπεία μπορεί να διαρκέσει πολύ και δεν υπάρχουν πολλά να κάνει κανείς κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Οι άνθρωποι μπορούν να ετοιμάσουν μια τσάντα με αντικείμενα που τους βοηθούν να αισθάνονται άνετα και να γεμίζουν τον χρόνο τους, όπως ένα άνετο μαξιλάρι, ακουστικά για ακρόαση μουσικής ή podcast, ωτοασπίδες σε περίπτωση που ο θόρυβος του περιβάλλοντος είναι ενοχλητικός, μάσκα ματιών εάν ένα άτομο θέλει να κοιμηθεί, ένα βιβλίο ή σταυρόλεξο, τηλέφωνο ή φορητό υπολογιστή, σνακ και νερό.

Γιατί η προετοιμασία είναι σημαντική

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα άτομο δεν χρειάζεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να καταστήσει τη χημειοθεραπεία ασφαλή. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η προετοιμασία είναι ασήμαντη. Η προετοιμασία μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αισθάνεται λιγότερο αγχωμένο πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των παρενεργειών.

Ο σχεδιασμός για τις ημέρες μετά τη χημειοθεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η αντιμετώπιση των αγχωμένων παιδιών, ενός αποδιοργανωμένου σπιτιού και ενός άδειου ψυγείου μπορεί να κάνει τις προκλήσεις της χημειοθεραπείας να φαίνονται μεγαλύτερες. Η λήψη υποστήριξης για τη μείωση αυτών των προκλήσεων μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σώματος και του νου.

Μετά τη χημειοθεραπεία

Οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν ένα άτομο μετά από τη χημειοθεραπεία:

Να πίνει πολλά υγρά, ώστε να αποτρέψει την αφυδάτωση και να βοηθήσει το σώμα να μεταβολίσει τα φάρμακα της χημειοθεραπείας.

Να φροντίζει για την απομάκρυνση των αποβλήτων χημειοθεραπείας. Τα ούρα, τα κόπρανα, ο εμετός και άλλα σωματικά υγρά μπορεί να είναι μολυσμένα με φάρμακα χημειοθεραπείας, θέτοντας σε κίνδυνο το περιβάλλον και ενδεχομένως και άλλα μέλη του νοικοκυριού.

Διατήρηση απόστασης από άτομα που είναι άρρωστα. Καθώς η χημειοθεραπεία αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Για τον λόγο αυτό, ένα άτομο θα πρέπει να αποφεύγει την επαφή με άρρωστους ανθρώπους μετά τη χημειοθεραπεία και να φροντίζει να μένει μακριά από μεγάλα πλήθη ή να φοράει μάσκα σε δημόσιους χώρους. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ασθένειας.

Βοήθεια με τις παρενέργειες

Είναι καλή ιδέα να καταγράφει κανείς όλες τις παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητάς τους, πόσο διαρκούν και αν κάτι φαίνεται να τις κάνει καλύτερες. Ένα άτομο μπορεί στη συνέχεια να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με τον γιατρό του.

Άλλες χρήσιμες συμβουλές

Αυτές οι συμβουλές μπορούν επίσης να βοηθήσουν ένα άτομο που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία:

Λήψη υποστήριξης. Ο καθένας αισθάνεται διαφορετικά για τη θεραπεία και είναι σημαντικό να επικοινωνεί αυτά τα συναισθήματα και σε ένα υποστηρικτικό δίκτυο ανθρώπων που μπορούν να βοηθήσουν. Τα άτομα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αγαπημένα πρόσωπα που είχαν καρκίνο
  • Μια ομάδα υποστήριξης για τον καρκίνο
  • Μέλη της οικογένειας και φίλους που μπορούν να ακούσουν χωρίς να κρίνουν
  • Έναν θεραπευτή που ειδικεύεται στη θεραπεία ατόμων με καρκίνο

Να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Είναι σημαντικό να έχουν ακριβείς πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να αναθέσει τις αποφάσεις φροντίδας του καρκίνου σε οποιονδήποτε άλλο. Αν και οι γιατροί κάνουν ιατρικές συστάσεις, το άτομο παίρνει αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία του. Εάν ο καρκίνος είναι τελικός και η θεραπεία δεν βοηθά, είναι λογικό να σταματήσει η χημειοθεραπεία.

Ακόμη και όταν ο καρκίνος δεν είναι τελικός, είναι λογικό να αναζητήσει μια εναλλακτική θεραπεία, ένα διάλειμμα από τη θεραπεία ή έναν διαφορετικό γιατρό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i