Παγκόσμια Ημέρα για την Αρθρίτιδα - το νόσημα που "προτιμά" τις γυναίκες

Η ημέρα αυτή έχει στόχο να μας ενημερώσει για τη νόσο και άρα να κάνει πιο πιθανή την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματικότερη θεραπεία.

ρευματοειδής αρθρίτιδα istock

Τα ρευματικά νοσήματα, ανάμεσά τους και η αρθρίτιδα, περιλαμβάνουν τις εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης (οστεοαρθρίτιδα), τις φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα) και τα συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σκληρόδερμα, Σύνδρομο Sjögren, αγγειίτιδες, μυοσίτιδες κ.λπ.).

Διαβάστε Επίσης

Η αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας, αν και είναι συχνότερη σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, με τις γυναίκες να παρουσιάζουν συνήθως πιο ισχυρά συμπτώματα.

Περίπου το 4% των γυναικών θα παρουσιάσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Arthritis and Rheumatism. Η ασθένεια προκαλεί συμπτώματα φλεγμονής στις αρθρώσεις σε όλο το σώμα, κυρίως στα χέρια, τα δάχτυλα, τους αγκώνες, τα γόνατα και τα ισχία. Η ΡΑ διαφοροποιείται από την οστεοαρθρίτιδα, μια συχνή εκφυλιστική κατάσταση που σχετίζεται με τη φθορά των αρθρώσεων. Τα συμπτώματα της ΡΑ όπως η κόπωση, ο πυρετός, η απώλεια βάρους και η απώλεια όρεξης, τείνουν να παρουσιάζονται γρήγορα και να επιδεινώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες, αντί να εξελίσσονται αργά με τον καιρό. Η ΡΑ προκαλεί επίσης συμμετρικά συμπτώματα, που σημαίνει ότι επηρεάζονται και οι δύο πλευρές του σώματος. Η θεραπεία για τη ΡΑ συμπεριλαμβάνει μη στεροειδή συντογραφούμενα φάρμακα για τη μείωση του πρηξίματος και του πόνου, συνταγογραφούμενα φάρμακα και βιολογικές θεραπείες που σταματούν τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, άσκηση και φυσιοθεραπεία για τη βελτίωση της κινητικότητας. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η άσκηση, η διαχείριση του βάρους και η γενική φροντίδα της υγείας παίζουν όλα σημαντικό ρόλο.

Διαβάστε Επίσης

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας

Από το 1996, κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, με στόχο να ενισχυθεί η δυνατότητα αντίληψης των ρευματικών-μυοσκελετικών νοσημάτων και να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ενημέρωση, τόσο των ασθενών όσο και του ευρύτερου κοινού σχετικά με την καθοριστική σημασία της έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης.

Επιδιώκοντας την επίτευξη των παραπάνω στόχων και επιπλέον την ευαισθητοποίηση της πολιτείας για τη θωράκιση των δικαιωμάτων των ασθενών, οι Σύλλογοι Ασθενών παγκοσμίως πραγματοποιούν δράσεις ενημέρωσης και ενδυνάμωσης των ασθενών, τονίζοντας τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ρευματικών νοσημάτων που ταλαιπωρούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού σε παγκόσμιο αλλά και εγχώριο επίπεδο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν δίνει και φέτος το παρών, οργανώνοντας πανελλαδικά μια σειρά από δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα. Όπως τονίζεται από τους την ΡευΜΑζήν, η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας μπορεί να γίνει μια αφορμή για επικαιροποίηση των γνώσεών μας, για συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων μας, για ενίσχυση της "φωνής" μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i