Project: Κινήσεις καλής υγείας για το 2022

Σκέφτεσαι ότι οι μικρές διαφοροποιήσεις στην καθημερινότητά σου δε θα δείξουν κάποια σημαντική αλλαγή στη ζωή σου; Με αφορμή την καινούργια χρονιά δεσμεύσου ότι θα κάνεις κάτι καλό για την υγεία σου κάθε μέρα.

2022 istock

Αλήθεια, έχεις κάποια ιδέα για το πώς θέλεις να φαίνεσαι και να νιώθεις τέτοια εποχή σε έναν χρόνο; Εάν ο στόχος σου είναι να είσαι πιο ευτυχισμένη και υγιής, μπορείς να τον πετύχεις σταδιακά (και εκπληκτικά εύκολα) κάνοντας μικρές βιώσιμες προσαρμογές στον μέχρι σήμερα τρόπο ζωής σου. Κατά τη διάρκεια ενός έτους με φαινομενικά αδιάφορες αλλαγές, όπως το να καθιερώσεις και να τηρήσεις το ανεβοκατέβασμα της σκάλας αντί της χρήσης του ασανσέρ ή να επιλέγεις υγιεινά σνακ στη διατροφή σου, μπορεί να έχουν απροσδόκητα σημαντικό αντίκτυπο μέσα σου, αλλά και στην εξωτερική σου εμφάνιση, χωρίς σε καμία περίπτωση να αισθανθείς ότι υπερβάλλεις. Προχώρα, λοιπόν, σε μικρές αλλαγές στην καθημερινή σου ρουτίνα και ετοιμάσου να δεχτείς τις υγιείς ανταμοιβές που αυτές θα φέρουν.

Κινήσου περισσότερο 

Το να ανεβαίνεις και να κατεβαίνεις από τις σκάλες για έναν ολόκληρο χρόνο ακούγεται σαν μια κουραστική αλλαγή τρόπου ζωής, αλλά δώσε προσοχή: Μέχρι το επόμενο έτος το σώμα σου θα έχει δουλέψει σχεδόν δύο φορές πιο σκληρά (με την καλή έννοια) αν πάρεις αυτή τη σημαντική απόφαση. Πέρα από την αύξηση του καρδιακού σου παλμού, την απρόσκοπτη ροή του αίματος και την επιτάχυνση του μεταβολισμού, θα βοηθήσεις μέσω αυτής της επιλογής σου επίσης στην καταπολέμηση της αυθόρμητης τάσης για καθιστική ζωή, που όλοι λίγο πολύ έχουμε. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology επιβεβαιώνεται ότι ο ολοένα και πιο καθιστικός τρόπος ζωής μας (κάτι που επιδεινώθηκε με τα lockdowns) σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας μεταξύ των ενηλίκων που ασκούν ελάχιστη έως καθόλου φυσική δραστηριότητα. Μικρές αλλαγές, όπως το να ανεβαίνεις τις σκάλες μεταξύ των ορόφων στο γραφείο ή το να πηγαίνεις από το σούπερ μάρκετ στο σπίτι με τα πόδια αντί με το αυτοκίνητο, είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσεις λίγη άσκηση χαμηλής έντασης στην καθημερινότητά σου.

Διαβάστε Επίσης

Αναθεώρησε τις επιλογές για σνακ

Χρειάζεσαι σνακ, φυσικά, αλλά αυτό το σακουλάκι με τα πατατάκια στο ντουλάπι έχει γίνει εμμονή εκεί γύρω στις 5 το απόγευμα. Όμως, αυτό που χρειάζεται πραγματικά το σώμα σου είναι διατροφή με ισορροπημένα σνακ (δυστυχώς, τα πατατάκια και τα μπισκότα δεν ταιριάζουν εδώ). Οι "βουτιές" ενέργειας σε ό,τι ανθυγιεινό βρεθεί μπροστά σου και οι λιγούρες μεταξύ των γευμάτων είναι ένα μήνυμα ότι χρειάζεσαι φαγητά γεμάτα πρωτεΐνη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Δοκίμασε να εντάξεις στα σνακ σου μια μικρή χούφτα αμύγδαλα, γιαούρτι με φρούτα, μια μπανάνα με φιστικοβούτυρο ή ένα πιάτο με τραγανά λαχανικά και χούμους. Σου είναι δύσκολο να έχεις στο τραπέζι σου όλες τις υγιεινές ομάδες τροφίμων, βιταμίνες και μέταλλα κάθε μέρα; Θα το πετύχεις με μικρές ανταλλαγές, όπως, για παράδειγμα, να αντικαταστήσεις με κάτι πιο υγιεινό μια ανθυγιεινή επιλογή τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Βγες με μια φίλη μία φορά τον μήνα

Μέχρι την επόμενη χρονιά θα έχεις αναζωπυρώσει ή θα έχεις ενισχύσει μια φιλία με 12 άτομα. Γιατί αυτό είναι σημαντικό για την υγεία σου; Σε έρευνες διαπιστώνεται ότι τα άτομα με ισχυρότερους προσωπικούς δεσμούς έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από εκείνους που είναι λιγότερο κοινωνικοί. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας μαγικός αριθμός τηλεφωνικών κλήσεων, e-mail ή ραντεβού για καφέ που μπορεί να σε προστατέψει, οπότε, αν θέλεις να κάνεις check-in με έναν φίλο (νέο ή παλιό) κάθε εβδομάδα –ή ακόμα και κάθε μέρα–, ναι, προχώρα... Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν δεν είναι μια συνήθεια που θα σε κάνει να ζήσεις πιο πολλά χρόνια, το να έχεις κοντά σου θετικούς ανθρώπους και φίλους είναι μια συνήθεια που θα οδηγήσει σε καλύτερη ζωή!

Ξάπλωσε για ύπνο 1 λεπτό νωρίτερα

Αν πηγαίνεις για ύπνο 1 λεπτό νωρίτερα κάθε βράδυ για μόλις 2 μήνες, θα έχεις μία επιπλέον ώρα ύπνου και μάλιστα αρκετά ανώδυνα. Σκέψου πως το να κοιμάσαι 1 λεπτό νωρίτερα τη μέρα για 1 χρόνο θα σου εξοικονομήσει επιπλέον 6 ώρες ύπνου ένα βράδυ! Εντάξει, προφανώς δε χρειάζεσαι τόσο περισσότερο ύπνο, εκτός κι αν είσαι τύπος που λόγω των πολλών υποχρεώσεων και του άγχους κοιμάσαι ελάχιστα. Σε κάθε περίπτωση η κεντρική ιδέα αυτής της συμβουλής είναι ότι η στέρηση ύπνου σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, Αlzheimer και καρδιακών προβλημάτων, μειωμένη ικανότητα προσοχής, αυξημένη πιθανότητα τροχαίων ατυχημάτων και μειωμένη ικανότητα μνήμης. 

Σήκω από την καρέκλα και περπάτα κάθε 20 λεπτά

Το να κάθεσαι για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να συντομεύσει τη ζωή σου. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology το 2018 βρέθηκε ότι οι γυναίκες που κάθονταν περίπου 6 ώρες κατά τη διάρκεια των μη εργάσιμων ωρών τους είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα από συνομήλικες που κάθονταν για μόλις 3 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας (εκτός εργασίας). Εν τω μεταξύ, οι άνδρες που είχαν καθιστικές συνήθειες είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα από τους πιο δραστήριους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι είναι πιθανό το "καθισιό" να καταστείλει τα ένζυμα που εμπλέκονται στον μεταβολισμό των λιπών ή να επηρεάζει έμμεσα τη χοληστερόλη, τη γλυκόζη, την αρτηριακή πίεση και άλλους δείκτες υγείας. Το να πηγαίνεις καθημερινά στο γυμναστήριο δεν αρκεί για να αλλάξεις τα στατιστικά: Το "κλειδί" είναι να βρεις τρόπους για να κινείσαι περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μερικοί ειδικοί συνιστούν να σηκώνεσαι από την καρέκλα σου κάθε 30 λεπτά ή λιγότερο.

Κλείσε ραντεβού για γενικό τσεκάπ

Δεν πιστεύουμε ότι αυτό θέλει εξήγηση! Αν δεν έχεις κάνει μέσα στο 2021 το τεστ ΠΑΠ, μαστογραφία, αιματολογικό και καρδιακό έλεγχο, εφόσον γυμνάζεσαι έντονα, τότε φρόντισε να επισκεφθείς τον γιατρό σου. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i