Νιώθεις φουσκωμένη; Να πώς θα το καταπολεμήσεις χωρίς φάρμακα

Κάποιες φορές όλοι νιώθουμε φουσκωμένοι. Εάν όμως το συναίσθημα αυτό σε ταλαιπωρεί, τότε οι παρακάτω συμβουλές και λύσεις θα σε βοηθήσουν.

μπαλόνι κατακράτηση υγρών φούσκωμα ImageGap

Είναι αυτή η αίσθηση ότι έχεις φάει πάρα πολύ. Ή μπορεί να νιώθεις ότι δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Ή κάτι πιο απλό, αλλά ενοχλητικό: Ξυπνάς το πρωί και δεν σου κλείνει το παντελόνι. Τις περισσότερες φορές αυτό το φούσκωμα που νιώθουμε είναι παροδικό και μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι έφαγες περισσότερο απ' όσο χωράει το στομάχι σου, ή ότι έφαγες πολύ αλάτι, πολλά λιπαρά ή γλυκά, τα οποία όλα τους προκαλούν αέρια, αύξηση βάρους, κατακράτηση υγρών ή δυσκοιλιότητα. Τα καλά νέα είναι ότι όλα τα παραπάνω είναι διαχειρίσιμα και οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις το φούσκωμα στο στομάχι.

Προσοχή: Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις όπως η κοιλιοκάκη, η νόσος Κρον, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να προκαλούν συμπτώματα όπως το φούσκωμα, τα αέρια στο έντερο και οι διαταραχές στις κενώσεις. Εάν υποψιάζεσαι ότι μπορεί να υπάρχει κάτι τέτοιο στο προσκήνιο, καλό είναι να το αποκλείσεις με τη συνεργασία του γιατρού σου.

Διαβάστε Επίσης

Νιώθεις φουσκωμένη; Να τι μπορείς να κάνεις

Δοκίμασε τη δίαιτα FODMAPs

Η διατροφή αυτή αναφέρεται σε μια ομάδα υδατανθράκων που είναι δύσπεπτοι σε κάποιους οργανισμούς. Εάν ανήκεις σε αυτούς, όταν τους καταναλώνεις μπορεί να νιώθεις φούσκωμα, να έχεις κατακράτηση υγρών και αέρια στο έντερο. Στα FODMAPs περιλαμβάνονται η λακτόζη των γαλακτοκομικών, η φρουκτόζη σε ορισμένα φρούτα και στο μέλι, οι φυτικές ίνες και οι ανθεκτικοί υδατάνθρακες στα όσπρια και σε ορισμένα λαχανικά. Εάν το φούσκωμα και τα αέρια στο έντερο σε ταλαιπωρούν συχνά και επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σου, συμβουλέψου τον γαστρεντερολόγο ή το διαιτολόγο σου για μια διατροφή αποκλεισμού ώστε να εντοπίσεις τι μπορεί να σε πειράζει και να επιδεινώνει το πρόβλημα.

Διαβάστε Επίσης

Τρώγε πιο αργά

Όσο πιο γρήγορα τρώμε, τόσο περισσότερο αέρα καταπίνουμε. Στην περίπτωση αυτή παγιδεύεται αέρας στο στομάχι ο οποίος προχωρά στο έντερο. Επιπλέον, όταν τρώμε γρήγορα καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής που οδηγεί όχι μόνο σε παροδικό φούσκωμα αλλά σε μόνιμη αύξηση βάρους. Ένας τρόπος για να μειώσεις ταχύτητα, είναι να αφήνεις το πιρούνι κάτω ανάμεσα στις μπουκιές!

Περιόρισε τα αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά και αφρώδη ποτά, ακόμη και το ανθρακούχο νερό, μπορεί να δημιουργήσουν αέρια στο έντερο και φούσκωμα. Το πρόβλημα θα είναι παροδικό, εάν όμως σε ταλαιπωρεί, η λύση είναι τα περιορίσεις ή να τα κόψεις εντελώς. Στη θέση τους μπορείς να πίνεις αφέψημα από δυόσμο και από μάραθο που μειώνουν το φούσκωμα και καταπραΰνουν τις ενοχλήσεις στο πεπτικό.

Διαβάστε Επίσης

Περιόρισε το αλάτι

Το σώμα μας το χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά, παίρνει όμως όσο χρειάζεται από τις τροφές χωρίς να του είναι απαραίτητο το πρόσθετο. Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού οδηγεί σε κατακράτηση υγρών που αυξάνει την αίσθηση του φουσκώματος. Μπορεί επίσης να συμβάλει σε προβλήματα υγείας όπως η υψηλή πίεση ή προβλήματα με τα νεφρά.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i