Ξεχνάς συχνά; Έχει νόημα να πάρεις βιταμίνες για τη μνήμη;

Αν δεν θυμάσαι τι έφαγες χθες και τι ήθελες να γράψεις στο μήνυμα στην κολλητή σου, συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο!

γυναίκα μνήμη ιδέα istock

Όλοι ξεχνάμε πράγματα - και μάλιστα σε περιόδους που είμαστε επιβαρυμένοι με άγχος και πολλές έγνοιες ξεχνάμε περισσότερο. Ακόμη και ορμονικές αλλαγές, π.χ. στην προεμμηνόπαυση, μπορεί να συντελούν στο να υπάρχει μια "ομίχλη" στον εγκέφαλό μας, μια θολούρα, μια δυσκολία να θυμηθούμε τι θέλαμε να κάνουμε ένα λεπτό πριν! Ωραία, λοιπόν, συμβαίνει και συμβαίνει σε πολλούς. Αυτό είναι; Απλά θα το δεχτούμε ή μπορούμε να κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε τη μνήμη μας;

Η αλήθεια είναι πως παρότι λέγονται και γράφονται πολλά για τις βιταμίνες που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, οι επιστημονικές αποδείξεις παραμένουν ασαφείς. Οι παρακάτω επιστημονικές έρευνες μπορούν να μας δώσουν σίγουρα κάποια στοιχεία – και σε κάθε περίπτωση οι βιταμίνες που εξετάζονται είναι έτσι κι αλλιώς σημαντικές για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Ο ρόλος της βιταμίνης Β12

Η σχέση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης και την απώλεια μνήμης είναι κάτι που ερευνούν εδώ και χρόνια οι επιστήμονες. Η επάρκειά της συμβάλει στην υγεία των νευρικών κυττάρων και τα συμπληρώματα Β12 μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης ενώ κάποιες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα χαμηλά επίπεδα Β12 μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για άνοια. Μια άλλη πτυχή που ερευνάται είναι κατά πόσο η βιταμίνη Β12 μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ, αν και τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ασαφή.

Η ανεπάρκεια της Β12 είναι συχνή σε ανθρώπους με προβλήματα στο έντερο ή στο στομάχι ή σε vegans. Επίσης, ο κίνδυνος για ανεπάρκεια αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε ενώ έχει βρεθεί ότι η μετφορμίνη, ένα φάρμακο για τον έλεγχο του διαβήτη, επίσης μειώνει τα επίπεδα της Β12. Δεν είναι όμως το μοναδικό φάρμακο που το κάνει αυτό: Αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η πρεδνιζόνη και τα αντισυλληπτικά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδά της.

Διαβάστε Επίσης

Ο ρόλος της βιταμίνης Ε

Πρόκειται για μια βιταμίνη που επίσης μελετάται αναφορικά με την ωφέλειά της στη μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία σε μεγαλύτερους ενήλικες. Μελέτη του 2014 στην επιθεώρηση JAMA βρήκε ότι τα υψηλά επίπεδα της Ε μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ.

Ανεξάρτητα από την ηλικία και πιθανά θέματα υγείας, είναι σημαντικό να προσλαμβάνουμε επαρκή βιταμίνη Ε από τη διατροφή μας ή από συμπληρώματα εάν το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός μας. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Ε είναι σπάνια και μπορεί να παρουσιαστεί σε ανθρώπους που ακολουθούν διατροφή με χαμηλά λιπαρά.

Διαβάστε Επίσης

Άλλα συμπληρώματα διατροφής για μνήμη που μπορεί να βοηθήσουν

Δύο συστατικά σε συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να συμβάλουν στην καλή λειτουργία της μνήμης είναι το DHA και το ΕΡΑ. Και τα δύο ανήκουν στα ω3 λιπαρά οξέα και σύμφωνα με ανασκόπηση μελέτης, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό μπορεί να βελτιώσουν τη μνήμη.

Μεσογειακή διατροφή και μνήμη

Όπως έδειξε μελέτη ένα από τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι και στη λειτουργία της μνήμης. Οι βασικοί πυλώνες της διατροφής αυτής περιλαμβάνουν την κατανάλωση κυρίως φυτικών προϊόντων, οσπρίων και ψαριών και τον περιορισμό ή τον πλήρη αποκλεισμό του κόκκινου κρέατος, ενώ φυσικά προεξάρχοντα ρόλο παίζει το ελαιόλαδο ωμό ή μαγειρεμένο.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i