Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη βιταμίνη Ε

Πώς η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει τον ανθρώπινο οργανισμό;

BeFunky-collage (7)

Η βιταμίνη Ε είναι ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων, παίζει ρόλο στην έκφραση γονιδίων και την κυτταρική σηματοδότηση.

Υπάρχουν οκτώ μορφές φυσικής βιταμίνης Ε - η α-Τοκοφερόλη είναι αυτή που χρησιμοποιεί κυρίως το σώμα.

Πώς η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει τον ανθρώπινο οργανισμό

Η βιταμίνη Ε δρα ως αντιοξειδωτικό - βοηθά στην προστασία του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που δημιουργούνται ως ένα φυσιολογικό μέρος του μεταβολισμού. Μπορούν να προκαλέσουν βλάβη και ασθένειες, αλλά και να συμβάλλουν στη διαδικασία γήρανσης.

Επιπλέον, η βιταμίνη Ε είναι σημαντική για την ανοσολογική λειτουργία, την έκφραση γονιδίων και τη σηματοδότηση των κυττάρων. Βοηθά στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και την πρόληψη της υπερβολικής πήξης.

Οι ερευνητές έχουν μελετήσει κατά πόσον η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να συμβάλλει στην πρόληψη ή τη θεραπεία συγκεκριμένων καταστάσεων και ασθενειών. Παρά τη γενική έλλειψη ισχυρών συμπερασμάτων, έχει διαπιστωθεί ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να έχει ιδιαίτερα οφέλη για τα άτομα με:

Στεφανιαία νόσο

Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της στεφανιαίας νόσου. Αναστέλλει τον σχηματισμό της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών χοληστερόλης και μπορεί έτσι να βοηθήσει στην πρόληψη θρόμβων αίματος. Επιπλέον, αρκετές μελέτες συνδέουν τις υψηλότερες προσλήψεις βιταμίνης Ε με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων.

Ωστόσο, απαιτούνται ακόμη περισσότερες έρευνες σχετικά με την ικανότητα των συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε να βοηθήσουν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.

Διαταραχές των ματιών

Η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της σχετιζόμενης με την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Η λήψη βιταμίνης Ε με ψευδάργυρο χαλκό, και άλλα αντιοξειδωτικά μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου σε άτομα με υψηλό κίνδυνο μιας προηγμένης μορφής του προβλήματος.

Ωστόσο, είναι ακόμη περιορισμένα τα στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση της βιταμίνης Ε για τη θεραπεία ή την πρόληψη των διαταραχών των ματιών.

Καρκίνο

Οι ερευνητές έχουν μελετήσει τις αντιοξειδωτικές επιδράσεις της βιταμίνης Ε στον καρκίνο. Για παράδειγμα, μια παλαιότερη μελέτη του National Library of Medicine, από το 2002, διαπίστωσε ότι η μακροπρόθεσμη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε μπορεί να μειώσει τον θάνατο από καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επί του παρόντος αρκετά στοιχεία για την υποστήριξη της λήψης βιταμίνης Ε για τον καρκίνο.

Η ασφάλεια των συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε

Τα National Institutes of Health προειδοποιούν σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με συμπληρώματα βιταμίνης Ε, αναφέροντας έρευνα που συνδέει τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε υψηλής δόσης με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο προκύπτει από αιμορραγία στον εγκέφαλο. Ακόμη, έχουν συνδεθεί με καρκίνο του προστάτη.

Αναφέρουν επίσης ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα όπως η βαρφαρίνη.

Επιπλέον, προειδοποιούν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ένα συνδυασμό σιμβαστατίνης και νιασίνης, καθώς και με χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Οι ερευνητές δεν συνιστούν τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ουσία αυτή δεν βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων εγκυμοσύνης και μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος και πρόωρη ρήξη των μεμβρανών. Ωστόσο, κάθε εγκυμονούσα και θηλάζουσα γυναίκα πρέπει να μιλά τον γιατρό της πριν από τη λήψη τυχόν συμπληρωμάτων.

Πού βρίσκεται η βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και επίσης διατίθεται ως συμπλήρωμα.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε - Ένα άτομο μπορεί να βρει βιταμίνη Ε σε:

  • σπόρους, όπως σπόροι ηλίανθου ή κολοκύθας
  • φυτικά έλαια, όπως φύτρο σιταριού, ηλιοτρόπιο ή λάδι κνήμης
  • ξηρούς καρπούς, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων, των φουντουκιών και των καρυδιών
  • βούτυρο ξηρών καρπών
  • πράσινα λαχανικά, όπως σπανάκι, πράσινα γιακά και μπρόκολο
  • αβοκάντο
  • κόκκινες πιπεριές
  • μάνγκο
  • πολλά εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά, χυμούς φρούτων και μαργαρίνη

Ας δούμε αναλυτικά πόση βιταμίνη Ε βρίσκεται σε συγκεκριμένα τρόφιμα:

Τρόφιμα - Χιλιοστόγραμμα τροφίμων βιταμίνης Ε

Ηλιόσποροι (1 ουγγιά, ξηροί ψημένοι): 9.8

Ηλιέλαιο (1 κ.σ.): 5.6

Φουντούκια (1 ουγκιά, στεγνά ψημένα): 4.3

Φυστικοβούτυρο (2 κ.σ.): 2.9

Σπανάκι (1 φλιτζάνι βραστό): 1,9

Μπρόκολο (1/2 φλιτζάνι, ψιλοκομμένο και βραστό): 1,2

Μάνγκο (1/2 φλιτζάνι, κομμένο σε φέτες): 0,7

Πόση βιταμίνη Ε χρειάζεται κανείς την ημέρα;

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση της βιταμίνης Ε ποικίλλει, ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση ενός ατόμου:

Ηλικία Δόση (mg) Δόση σε φυσική μορφή (IU) Δόση σε συνθετική μορφή (IU)
1–3 6 8.94 13.32

4–8

7

10.43

15.54

9–13 11 16.39 24.42

14+

15

22.35

33.3

Pregnant 15 22.35 33.3

Nursing

19

28.31

42.18

Συμπερασματικά, η βιταμίνη Ε είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του αίματος και των αιμοφόρων αγγείων. Συμμετέχει επίσης στην έκφραση γονιδίων και τη σηματοδότηση κυττάρων.

Η καλύτερη πηγή λήψης βιταμίνης Ε είναι μια υγιεινή διατροφή που περιέχει επαρκή λίπη. Τα πλούσια σε βιταμίνη Ε τρόφιμα περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, σπόρους και φυτικά έλαια. Ωστόσο, θέματα υγείας όπως αυτά που επηρεάζουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσουν ένα άτομο στο να παρουσιάσει μια ανεπάρκεια.

Η έρευνα σχετικά με την ικανότητα της βιταμίνης Ε να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία συγκεκριμένων θεμάτων υγείας είναι ακόμη εν εξελίξει. Ωστόσο, περαιτέρω μελέτες μπορεί να επιβεβαιώσουν μερικά από τα οφέλη της για τα άτομα με καρδιακή νόσο ή την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Διάβασε επίσης: 5 αλήθειες για τις βιταμίνες που παίρνουμε καθημερινά και τι συμπλήρωμα χρειάζεσαι

Διάβασε επίσης: 5 σημαντικά και όχι τόσο γνωστά οφέλη της βιταμίνης Κ στον οργανισμό

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i