Νεφρά: Πόσο καλά τα γνωρίζεις - και τα φροντίζεις;

Η υγεία των νεφρών πρέπει να μας αφορά όλους, καθώς οποιαδήποτε βλάβη αυτών των ζωτικών οργάνων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.

Πρόβλημα στα νεφρά iStock

Συνεργάστηκε ο δρ Νικόλαος Κωτσαλάς, στρατιωτικός ιατρός και ειδικός νεφρολόγος-υπερτασιολόγος, επιμελητής της Νεφρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών

Τα νεφρά είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό για την απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών του μεταβολισμού όπως της ουρίας, της κρεατινίνης και των τοξικών προϊόντων μεταβολισμού. Όταν τα νεφρά δε λειτουργούν σωστά, προκαλούνται κατακράτηση υγρών και ηλεκτρολυτών, φαγούρα, διαταραχές ούρησης, οξεοβασικές διαταραχές, άνοδος αρτηριακής πίεσης, περικαρδίτιδα, καρδιακή ανεπάρκεια, αναιμία, διαταραχές πήξεως, ουραιμική εγκεφαλοπάθεια, αλλοιώσεις του σκελετού, αδυναμία, ανδρική ανικανότητα, μειωμένη γονιμότητα, επώδυνες μυϊκές συσπάσεις, μουδιάσματα.

Διαβάστε Επίσης

Πρόληψη

Είναι, επομένως, εξαιρετικά σημαντικό να μπορείς να αναγνωρίζεις τους παράγοντες κινδύνου. Η αυξημένη προσοχή σε παράγοντες όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης, η πρόληψη με περιοδικές συστηματικές εξετάσεις (γενική ούρων, εξέταση ουρίας και κρεατίνης ορού αίματος), η υιοθέτηση προληπτικών συμπεριφορών, όπως η αποφυγή διατροφικής πρόσληψης αλατιού και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, και η διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος είναι συνήθειες απαραίτητες προκειμένου να μπορούν τα νεφρά σου να έχουν υγεία και να επιτελούν τις εργασίες τους στο σώμα σου απρόσκοπτα.

Χρόνια νεφρική νόσος

Εκτιμάται ότι σήμερα 850 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) διαφόρων αιτιολογιών. Είναι από τα συνηθέστερα νοσήματα στον κόσμο (σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, η χρόνια νεφρική νόσος προσβάλλει το 10% του πληθυσμού), που εμφανίζει την πιο γρήγορη αύξηση ως αίτιο θανάτου. Παρά την ευρεία γνώση των επιπλοκών της νόσου, όμως, υπάρχει μια μειωμένη επαγρύπνηση αλλά και αντιμετώπισή της παγκόσμια. Και αυτό επειδή οι περισσότεροι ασθενείς παραμένουν χωρίς συμπτώματα μέχρι τη σημαντική εξέλιξη της νόσου, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν στην αιμοκάθαρση. Δυστυχώς, η μεταμόσχευση νεφρού είναι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό των ασθενών με ΧΝΝ θα μεταμοσχευθεί.

Γυναίκες και χρόνια νεφρική νόσος 

Παγκοσμίως ο αριθµός των γυναικών που πάσχουν από ΧΝΝ ανέρχεται σε 195 εκατοµµύρια και σήµερα η νόσος αποτελεί την 8η κύρια αιτία θανάτου, ούσα υπεύθυνη για 600 χιλιάδες θανάτους ετησίως. Ο κίνδυνος για ανάπτυξη ΧΝΝ στις γυναίκες είναι τουλάχιστον τόσο υψηλός όσο και στους άνδρες ή και ακόµα µεγαλύτερος. Έτσι, σύµφωνα µε ορισµένες µελέτες, η ΧΝΝ είναι περισσότερο πιθανό να εµφανιστεί στις γυναίκες µε µέση επίπτωση 14%, ενώ στους άνδρες είναι 12%. Μέχρι σήµερα έχουν αναγνωριστεί τρεις κύριες αιτίες για το παραπάνω φαινόµενο. Πρώτον, η εξέλιξη της ΧΝΝ είναι περισσότερο βραδεία στις γυναίκες σε σύγκριση µε τους άνδρες. Δεύτερον, κοινωνικοί και πολιτιστικοί φραγµοί στις γυναίκες, αλλά και η ενηµέρωσή τους σχετικά µε τη νόσο σε µικρότερο ποσοστό, τις οδηγούν σε καθυστερηµένη ένταξη σε αιµοκάθαρση, υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας τους για ΧΝΝ τελικού σταδίου και µεγαλύτερο κίνδυνο για επανεισαγωγή μέσα στον μήνα στο νοσοκοµείο σε σύγκριση µε τους άνδρες. Και, τρίτον, η άνιση πρόσβαση ανδρών και γυναικών στην περίθαλψη αποτελεί σηµαντικό ζήτηµα σε ορισµένες χώρες, στις οποίες οι πολίτες τους δεν έχουν καθολική πρόσβαση στην υγειονοµική περίθαλψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι µητέρες, όπως και οι γυναίκες σύζυγοι, είναι περισσότερο πιθανό να είναι δότες νεφρού.

Ποια παιδιά διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης ΧΝΝ

Αυτά που ανήκουν στις οµάδες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη ΧΝΝ είναι εκείνα µε:
•    Ανωµαλίες στα νεφρά ή στο ουροποιητικό σύστηµα σε προγεννητικό υπερηχογράφηµα.
•    Οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου.
•    Συµπτώµατα όπως µειωµένη ανάπτυξη, ιστορικό ουρολοίµωξης, διαταραχές στην ούρηση ή παθολογικά ευρήµατα στα ούρα.
•    Πρόωρα ή τελειόµηνα µε µικρό βάρος γέννησης.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i