Πόσο συχνά πρέπει να ουρούμε; Και γιατί πηγαίνουμε συχνότερα στην τουαλέτα όσο μεγαλώνουμε;

Το βασικό θέμα στην ουσία δεν είναι γιατί παρουσιάζουμε συχνοουρία μεγαλώνοντας, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό!

δημόσια τουαλέτα istock

Σου φαίνεται ότι τελευταία… τρέχεις συχνότερα στην τουαλέτα ή όταν είσαι έξω αποφεύγεις να πίνεις πολλά υγρά για να μην ψάχνεις τουαλέτα; Η συχνοουρία είναι ένα συχνό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, με την ανάγκη για ούρηση να είναι όχι μόνο πιο συχνή αλλά και πιο επιτακτική. "Η αιτία της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης δεν είναι απόλυτα κατανοητή, το πέρασμα του χρόνου όμως είναι ένας γνωστός παράγοντας", εξηγεί η ουρολόγος Karyn Eliber, MD. Οι αλλαγές στις συνήθειες ούρησης μπορεί να αρχίσουν ακόμη και στη δεκαετία των 40, αν και οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να παραπονιούνται για συχνοουρία στην εμμηνόπαυση.

Διαβάστε Επίσης

Πόσο συχνά θα πρέπει να ουρούμε;

Ο μέσος ενήλικας ουρεί κατά μέσο όρο επτά φορές την ημέρα, σύμφωνα με τους ειδικούς από την Κλινική Cleveland στις ΗΠΑ. Είναι φυσιολογικό κάποιες μέρες να ουρούμε συχνότερα και κάποιες άλλες λιγότερο συχνά, εάν όμως συνήθως ουρούμε περισσότερες φορές από αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. "Η ούρηση πάνω από οχτώ φορές την ημέρα και πάνω από δύο φορές τη νύχτα θεωρείται μη φυσιολογική", επισημαίνει η ουρολόγος Kelly Casperson, MD.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε την ανάγκη για ούρηση

Πηγαίνουμε συχνά στην τουαλέτα, αλλά όχι υπερβολικά συχνά

Γενικά συστήνεται να ουρούμε τουλάχιστον κάθε τρεις με τέσσερις ώρες, καθώς αν κρατάμε για περισσότερη ώρα τα ούρα μπορεί να αποδυναμωθούν οι μύες της ουροδόχου κύστης και να αυξηθεί ο κίνδυνος για λοίμωξη. "Δεν θα πρέπει να τρέχουμε στην τουαλέτα κάθε φορά που νιώθουμε ανάγκη για ούρηση. Η εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης, που σημαίνει να καθυστερούμε εσκεμμένα την ούρηση για αυξανόμενα διαστήματα, μπορεί να μειώσει με τον καιρό την συχνότητα της επιθυμίας για ούρηση"", λέει η Dr Eilber.

Δεν το παρακάνουμε με την πρόσληψη υγρών

Πίνεις πολλά μεγάλα ποτήρια νερό τη μέρα; Προσπάθησε να μοιράσεις το νερό σε μικρότερες ποσότητες στη διάρκεια της ημέρας. Είναι σημαντικό να παραμένεις ενυδατωμένη, αλλά μην το παρακάνεις με τα υγρά. Εάν δεν ιδρώνεις και δεν γυμνάζεσαι, τότε ίσως να μην χρειάζεσαι τα πολυσυζητημένα οχτώ ποτήρια νερό τη μέρα.

Περιορίζουμε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ

Και τα δύο ερεθίζουν την κύστη και αυξάνουν την επιθυμία για ούρηση. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ το βράδυ αυξάνει τις πιθανότητες να ξυπνάς πολλές φορές μέσα στη νύχτα για επίσκεψη στην τουαλέτα.

Δοκιμάζουμε τις ασκήσεις Κέγκελ

Η τακτική τους εκτέλεση συμβάλει στη μείωση της συχνοουρίας και των "ατυχημάτων". Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για ουρολοιμώξεις αφού η ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους βοηθά να αδειάζει αποτελεσματικά η κύστη κάθε φορά που ουρείς.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i