Η χρήσιμη απορία της ημέρας: Χρειάζεται να πλένω το πλυντήριο των πιάτων;

Πόσες από εσάς πλένετε το πλυντήριο των πιάτων; Εγώ θα ομολογήσω πως δεν το κάνω συχνά. Η σειρά σας!

πλυντήριο πιάτων iStock

Πρόσφατα διάβαζα ένα άρθρο σχετικά με τις εστίες μικροβίων που αναπτύσσονται σε διάφορα μέρη του σπιτιού και μου έκανε μεγάλη εντύπωση το ότι στα συχνότερα ήταν το πλυντήριο των πιάτων. Και τότε μου γεννήθηκε η απορία: Πρέπει να πλύνω άμεσα το πλυντήριο των πιάτων;

Ποτέ δεν είχα σκεφτεί πως θα χρειαζόταν, από τη στιγμή που το ίδιο το μηχάνημα υπάρχει για να καθαρίζει τα πιάτα. Τι συμβαίνει λοιπόν με αυτή την "οξύμωρη" κατάσταση;

Όπως φαίνεται, μπορεί συχνά το μηχάνημά μας να μπλοκάρει από τις ίνες φαγητών, δημιουργώντας τα ιδανικά περιβάλλοντα για τους μικροοργανισμούς. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Kelly Reynolds, τη διευθύντρια του Κέντρου  Environment, Exposure Science and Risk Assessment στην Αριζόνα, είναι επιτακτική ανάγκη να το κάνουμε. Όπως αναφέρει, διάφορα βακτήρια όπως το E.coli, το Ακινετοβακτήριο, η ψευδομονάδα, το εντεροβακτήριο και η λεγιονέλλα εμφανίζονται σε περιβάλλοντα με υγρασία, ωστόσο ένα "μπλοκαρισμένο" μηχάνημα από ίνες φαγητών τα βοηθά να αναπτυχθούν περισσότερο. 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Αν αναρωτιέσαι αν μπορεί να πάθεις κάτι από αυτούς τους μικροοργανισμούς, η αλήθεια είναι πως υπάρχει μία πιθανότητα, αν το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι αποδυναμωμένο. "Τα περισσότερα μικρόβια που βρίσκονται στο πλυντήριο των πιάτων δεν προκαλούν ασθένειες σε υγιείς πληθυσμούς, όμως οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο", εξηγεί η Reynolds, προσθέτοντας πως αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να έχουν συμπτώματα όπως κρύωμα ή γρίπη, εμετό και διάρροια. Πιο απλά, αν το πλυντήριό σου είναι γεμάτο E.coli, τότε το βακτήριο θα μολύνει το νερό που χρησιμοποιείται για να πλύνει τα πιάτα. Συνεπώς, αυτό σημαίνει πως τα πιάτα ενδέχεται να το έχουν πάνω τους.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε το πλυντήριο των πιάτων;

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το ανοσοποιητικό σου και το πόσο υγιής είσαι, είναι μια καλή ιδέα να πλύνεις το πλυντήριό σου, αν δεν το έχεις κάνει από τότε που το αγόρασες. Η Reynolds συστήνει να το κάνεις μία φορά το μήνα, έτσι ώστε να είσαι σίγουρη πως δεν θα υπάρξει καμία ανεπιθύμητη εξέλιξη. 

Πώς θα το καθαρίσεις;

Πάντα πρέπει να διαβάζεις το τι συστήνει ο κατασκευαστής για τον καθαρισμό, ωστόσο πρέπει να αποφύγεις οτιδήποτε είναι πολύ σκληρό και χημικό. Αρχικά, απομάκρυνε οτιδήποτε φαίνεται πως υπάρχει στο εσωτερικό του πλυντηρίου ή οποιοδήποτε ίχνος φαγητού έχει εγκλωβιστεί στο φίλτρο. Στη συνέχεια, μπορείς να κάνεις κάποιες άδειες πλύσεις, βάζοντας στο πορτάκι για το απορρυπαντικό λίγο ξύδι και ρίχνοντας παράλληλα λίγη μαγειρική σόδα για τις ανεπιθύμητες μυρωδιές. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i