"Τι συνέβη όταν σταμάτησα να ανεβαίνω στη ζυγαριά;": Μια αναγνώστριά μας μοιράστηκε την ιστορία της

Ένα true story, ένας φαύλος κύκλος από μετρήσεις και αριθμούς που έπρεπε να σπάσει για να διατηρήσει η αναγνώστριά μας -και πολλές από εμάς- την σωματική και την ψυχική της υγεία.

ζυγαριά iStock

Για τους περισσότερους από εμάς, ο έλεγχος του βάρους και το ανέβασμα στη ζυγαριά είναι κάτι παραπάνω από μία συνήθεια που συμβάλει στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους για λόγους καλής υγείας. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άνθρωποι για τους οποίους το καθημερινό ζύγισμα έχει γίνει κάτι σαν εμμονή. Μοιάζει σαν να γίνεται ο μοναδικός ημερήσιος σκοπός τους, που ανάλογα το αποτέλεσμα και τον αριθμό που θα δείξει η ψηφιακή οθόνη επηρεάζει τη συναισθηματική κατάστασή τους. Το ίδιο συνέβη και στη Μ., μία αναγνώστρια του Shape, η οποία αν και επιθυμούσε να μην αποκαλύψουμε το όνομά της, ήθελε να μοιραστεί την ιστορία της. 

Το καθημερινό ζύγισμα και οι "συνέπειές" του στην ψυχοσύνθεσή μου

"Μόλις τελείωσα το πανεπιστήμιο, πήρα την απόφαση πως ήρθε επιτέλους η στιγμή να αδυνατίσω. Μια ζωή ήμουν η 'χοντρούλα' στο σχολείο, κάτι που φυσικά εντυπώθηκε μέσα μου, με αποτέλεσμα ύστερα από αρκετά χρόνια που είχα το χαρακτηριστικό αυτό, να πω πως πρέπει να κάνω κάτι για τον εαυτό μου. Έτσι, αποφάσισα να ξεκινήσω γυμναστική και να αρχίσω να προσέχω τα γεύματά μου. Τότε σιγά σιγά όλα ξεκίνησαν να μεταφράζονται σε αριθμούς. Οι θερμίδες που κατανάλωνα, οι θερμίδες που έχανα στον διάδρομο και το ελλειπτικό, τα χιλιόμετρα που έτρεχα και φυσικά ο αριθμός που έδειχνε η ζυγαριά. Προσπαθούσα πολύ να αποτινάξω από πάνω μου τα παραπανίσια κιλά, με τρόπο ωστόσο που δεν ήταν ο πιο υγιεινός, όπως κατάλαβα στην πορεία.

Κάθε μέρα ανέβαινα στη ζυγαριά και αν έφτανα κοντά στον στόχο μου ήμουν πολύ χαρούμενη, αν όμως την επόμενη ημέρα η ζυγαριά έδειχνε κάποια γραμμάρια παραπάνω προσπαθούσα να δω τι έκανα λάθος. Και φυσικά τιμωρούσα τον εαυτό μου με το να περιορίζω ακόμα πιο πολύ τα γεύματά μου.

Αρχικά, ξεκίνησα μέσω ενός app να καταγράφω τι έτρωγα, πόσες θερμίδες, μερίδες, γραμμάρια και στη συνέχεια πρόσθετα τα στοιχεία του καθημερινού βάρους μου. Η διατροφή μου είχε καταντήσει να είναι χαμηλή σε θερμίδες, πράγμα που μου προκαλούσε απίστευτη κούραση και αρνητική διάθεση. Είχε γίνει κάτι σαν εμμονή, ένας φαύλος κύκλος, όπου τότε δεν είχα συνειδητοποιήσει πως ποτέ δεν θα έφτανα στο επιθυμητό αποτέλεσμα γιατί ποτέ δεν θα ήμουν ευχαριστημένη.

Τότε κατάλαβα πως δεν μπορώ να συνεχίσω έτσι και πήρα την απόφαση να μιλήσω σε έναν ειδικό. Ύστερα από πολλή συζήτηση και πολλούς μονολόγους δήθεν healthy living για τους λόγους που με είχαν οδηγήσει να μπω σε αυτή τη διαδικασία, συνειδητοποίησα πως όλα είχαν να κάνουν με τη σχέση που έχω με το σώμα μου. Όλα εκείνα τα "χοντρούλα" που είχα ακούσει στο σχολείο ήταν ο λόγος που προσπαθούσα σχεδόν με μανία να προσδιορίσω εγώ τον εαυτό μου, αλλά όχι έτσι. Τελικά τι ήταν αυτό που με πείραζε τόσο; Γιατί ήταν κακό να είμαι χοντρούλα; Το θέμα, ωστόσο, ήταν να είμαι υγιής και αυτή η διατροφή και ο τρόπος ζωής που είχα διαλέξει, σίγουρα δεν οδηγούσε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ξεκίνησα λοιπόν να κάνω πρόοδο ως προς τη σχέση που έχω με το σώμα μου και τον εαυτό μου, προσπαθώντας μέρα με τη μέρα να τον αγαπώ περισσότερο. Αφήνοντας, λοιπόν, τις δίαιτες express και ό,τι με στεναχωρούσε, σταμάτησα να κάνω περικοπές στη διατροφή μου, λαμβάνοντας τις σωστές οδηγίες ενός ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος που δεν απέκλειε τίποτα. Συνέχισα τη γυμναστική, όχι όμως με το να βλέπω τις θερμίδες να καίγονται. Προτίμησα είδη άσκησης που είχαν να κάνουν περισσότερο με τον διαλογισμό και τη σύνδεση με το σώμα μου. Αγάπη!.

Εν τέλει σταμάτησα να ανεβαίνω στη ζυγαριά και να κάνω υπολογισμούς με το μυαλό μου για το πόσα κιλά, γραμμάρια πρέπει να χάσω για να φτάσω στο επιθυμητό. Πλέον νιώθω πλήρης και καλά με τα κιλά που είμαι - χωρίς να ξέρω τον ακριβή τους αριθμό - δίνοντας στον εαυτό μου ακριβώς αυτό που χρειάζεται. Ισορροπία στη διατροφή μου, καλή υγεία και ψυχική ευεξία". 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i