Πότε είναι η κατάλληλη ώρα να πιεις νερό;

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που ενδείκνυται για την κατανάλωση νερού;

νερό iStock

Η αλήθεια είναι πως οποιαδήποτε ώρα κι αν πιεις νερό, καλό θα σου κάνει. Δεν  έχει διαφορά αν θα είναι πρωί ή βράδυ. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες αν επιλέξεις να πιεις νερό, εκτός από τα οφέλη που αναμφίβολα σου προσφέρει το ίδιο το υγρό, θα σε βοηθήσει να λύσεις κι άλλες καταστάσεις. 

Πιες νερό:

  • Όταν θα ξυπνήσεις: Είναι η καλύτερη ώρα να ενυδατωθείς από τη στιγμή που το σώμα σου έχει περάσει ένα μεγάλο διάστημα "νηστείας".
  • Όταν είσαι άρρωστη: Είναι γνωστό πως όταν είσαι άρρωστη πρέπει να ενυδατώνεσαι συχνά, δεδομένου ότι αρκετά συμπτώματα των ασθενειών προκαλούν απώλεια υγρών. Έτσι το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις με το που καταλάβεις πως καταβάλλεσαι από κάτι, είναι να ξεκινήσεις να πίνεις πολύ νερό. 
  • Όταν κάνεις γυμναστική (πριν-κατά τη διάρκεια-μετά): Κάνοντας γυμναστική είναι επόμενο να ιδρώσεις. Αυτό σημαίνει πως το σώμα σου έχει υποστεί απώλεια νερού, επομένως θα χρειαστεί να το αναπληρώσεις άμεσα.
  • Όταν νομίζεις πως πεινάς: Τις περισσότερες φορές που νομίζεις πως πεινάς, ενδέχεται απλά να διψάς. Ειδικότερα, ο εγκέφαλος αναγνωρίζει τις δύο αυτές ανάγκες ως μία, επομένως λίγο πριν φτιάξεις κάτι να φας, πιες λίγο νερό για να δεις αν σε λίγα λεπτά, η ανάγκη αυτή έχει ικανοποιηθεί. 
  • Όταν θέλεις να χάσεις βάρος: Το νερό είναι ο καλύτερος σύμμαχός σου προκειμένου να χάσεις κιλά, αφού από τη μία σε γεμίζει, ενώ από την άλλη βελτιώνει τον μεταβολισμό σου. Σύμφωνα με μία έρευνα, 50 κορίτσια έπιναν δύο ποτήρια νερό μισή ώρα πριν από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό, κάνοντας καμία αλλαγή στη διατροφή τους. Ύστερα από 8 εβδομάδες, είχαν χάσει βάρος και είχαν μειώσει τη μυϊκή τους μάζα. Παράλληλα, έδειξε πως το νερό επιτάχυνε τη λιπόλυση, τη διαδικασία που καίει το λίπος για την παραγωγή ενέργειας.
  • Πριν από την περίοδό σου: Λίγες ημέρες πριν από την περίοδο, είναι ιδανικό να πιεις αρκετό νερό, ώστε να αποφύγεις κάποια ενοχλητικά συμπτώματα που εμφανίζονται κατά την έμμηνο ρύση. Ειδικότερα, ένας από τους λόγους των πόνων περιόδου και των πονοκεφάλων είναι η αφυδάτωση. Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε πως γυναίκες που αντιμετώπιζαν δυσμηνόρροια, αυξάνοντας την ποσότητα του νερού, ειδικότερα πριν από την περίοδό τους, μειώθηκε ο κύκλος και οι πόνοι στην λεκάνη.
  • Όταν κάνεις κοιλιά κατά τη διάρκεια της ημέρας: Βρίσκεσαι στη δουλειά και συνειδητοποιείς πως η ενέργειά σου σε έχει εγκαταλείψει. Πριν καταφύγεις στην καφεΐνη ή σε άλλους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να "ξυπνήσεις", πιες ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Σύμφωνα με έρευνα, η ενυδάτωση θα επιδράσει κατευθείαν στη διάθεση, τη μνήμη και την οπτική σου αντίληψη.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i