10 πιθανά συμπτώματα καρκίνου που είναι καλό να γνωρίζουμε

Τα πιο πολλά από τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι εντελώς αθώα, ωστόσο όταν επιμένουν καλό είναι να συμβουλευτούμε το γιατρό για να αποκλείσουμε κάποιο σοβαρό νόσημα.

γιατρός εξέταση επίσκεψη istock

Λένε πως η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη - και έχουν απόλυτο δίκιο, ειδικά όταν αναφερόμαστε στον καρκίνο. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, με το που παρατηρήσουμε κάτι ασυνήθιστο στον οργανισμό μας ή στο σώμα μας να απευθυνθούμε στον κατάλληλο ειδικό, ο οποίος θα μας ενημερώσει για το αν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό ή όχι. Φυσικά, σωτήριες είναι και οι προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε στα διαστήματα που μας συστήνει ο παθολόγος μας, ανεξάρτητα από το κάτι "παράξενο" που ενδέχεται να δούμε, και οι οποίες θα μας δώσουν τις κατάλληλες πληροφορίες για την υγεία μας. Όμως, ποιες είναι οι ενδείξεις που πρέπει να σε προϊδεάσουν για να προσέξεις περισσότερο, οι οποίες μπορεί να συνδέονται με τον καρκίνο;

Διαβάστε Επίσης

Σημάδια στο δέρμα

Είτε η ελιάς σου είναι ένα καινούριο "απόκτημα" από τον ήλιο ή κάποιον σπίλο που άλλαξε σχήμα, οφείλεις άμεσα να έρθεις σε επαφή με τον δερματολόγο, ο οποίος θα αναλάβει τη σχετική εξέταση. Αν πράγματι είναι κάτι ανησυχητικό, ο γιατρός θα λάβει δείγμα από το συγκεκριμένο "σημάδι" και θα το στείλει για βιοψία. 

Κούραση

Είναι πολύ εύκολο οι εξαντλητικοί ρυθμοί της σύγχρονης ζωής να σε "εξοντώνουν", με αποτέλεσμα να νιώθεις συχνά κούραση. Ωστόσο, αν παρατηρήσεις πως όσες ώρες και να ξεκουραστείς, δεν βοηθούν την κατάσταση, τότε θα πρέπει να μιλήσεις σε κάποιον γιατρό. Αυτό δεν σημαίνει πως κάθε περίοδο που νιώθεις κούραση θα πρέπει να ανησυχήσεις. Έχε το όμως στο μυαλό σου σαν μια υποσημείωση αφού σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στη λευχαιμία ή στον καρκίνο του εντέρου ή του στομάχου, προκαλείται εσωτερικά απώλεια αίματος, η οποία ωστόσο δεν γίνεται αντιληπτή, με αποτέλεσμα ο ασθενής να νιώθει έντονη κόπωση.

Απώλεια βάρους

Δεν είναι περίεργο το να χάσεις βάρος με τη διατροφή ή τη γυμναστική - άλλωστε αυτό είναι το ζητούμενο σε κάποιες περιπτώσεις. Ωστόσο, αν το γεγονός αυτό συμβεί απότομα, τη στιγμή μάλιστα που δεν προσπαθείς για κάτι τέτοιο, πρέπει άμεσα να αναζητήσεις τις αιτίες, διότι μπορεί να συνδέεται με το πρώτο στάδιο καρκίνου στο πάγκρεας ή στο στομάχι. Για να μην τρομάξεις αν δεις στη ζυγαριά τα νούμερα να μικραίνουν έχε στο νου σου ότι άλλες πιθανές -και σίγουρα περισσότερο αθώες- αιτίες γι' αυτό μπορεί να είναι οι διαταραχές του θυρεοειδούς ή ακόμη και το έντονο στρες. 

Πυρετός και δέκατα

Όσο κι αν ο πυρετός θεωρείται ένα καλό σημάδι, με την έννοια ότι φαίνεται πως ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει μία λοίμωξη, στην περίπτωση που δεν πέφτει για ημέρες, ενώ βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, πρέπει να διερευνηθεί. Το ίδιο ισχύει για τα σταθερά δέκατα, τα οποία μπορούν επίσης να συνδέονται με εξάντληση και αίσθημα κόπωσης.

Αλλαγές στο στήθος

Δεν σημαίνει ότι κάθε αλλαγή που συμβαίνει στο στήθος σου ισούται με καρκίνο. Ωστόσο, οφείλεις να παρατηρείς και την παραμικρή διαφορά, ώστε να την αναφέρεις στον γιατρό σου. Οι προληπτικοί έλεγχοι φυσικά είναι απαραίτητοι ώστε να αποφύγεις κάθε δυσάρεστο σενάριο. Να θυμάσαι ότι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού στις πιο πολλές περιπτώσεις σημαίνει ίαση, γι' αυτό η ετήσια μαστογραφία και το υπερηχογράφημα μαστών θα πρέπει να μπουν στο πρόγραμμά σου.

Βήχας που δεν υποχωρεί

Αν δεν έχεις μόλις αναρρώσει από κάποια λοίμωξη, δεν έχεις άσθμα ή δεν είσαι καπνίστρια, ο συνεχής και ενοχλητικός βήχας μπορεί να σημαίνει και κάτι άλλο και μάλιστα ανησυχητικό. Δεν σημαίνει πως κάθε βήξιμο θα πρέπει να σε αγχώνει, ωστόσο αν παρατηρήσεις πως αυτό συνεχίζει για αρκετό καιρό, θα πρέπει να αναζητήσεις τις απαντήσεις στον ειδικό που εμπιστεύεσαι.

Διαταραχές του ουροποιητικού 

Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία άνδρες συνήθως έχουν την ανάγκη να πηγαίνουν συνεχώς στην τουαλέτα, ή ακόμα συμβαίνει να παθαίνουν δυσάρεστες διαρροές. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα διογκωμένου προστάτη αλλά και καρκίνου του προστάτη. Είναι λοιπόν απαραίτητο από μία ηλικία και μετά να προσέχουν ιδιαίτερα την πιθανότητα αυτή. Στην περίπτωση των γυναικών, το αίμα που δεν οφείλεται σε ενδεχόμενη ουρολοίμωξη ή έμμηνο ρύση είναι κάτι που πρέπει να τις ανησυχήσει, ώστε να το ψάξουν περαιτέρω.

Πρήξιμο

Συμβαίνει συχνά στις γυναίκες όταν ειδικά βρίσκονται κατά τη διάρκεια της περιόδου τους ή σε στιγμές στρες. Ωστόσο, αν το πρήξιμο δεν υποχωρεί και μάλιστα συνδυάζεται με κούραση και απώλεια βάρους, ή με αίσθηση βάρους στην κοιλιά, τότε πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί το αν τα συμπτώματα αυτά είναι πράγματι ανησυχητικά.

Πρησμένοι λεμφαδένες

Σε μία τυπική εξέταση, οι λεμφαδένες που βρίσκονται στον λαιμό και τις μασχάλες είναι από τα πρώτα πράγματα στα οποία οι ειδικοί εστιάζουν. Συνήθως, όταν είναι πρησμένοι σημαίνει ότι αντιμετωπίζεις κάποια λοίμωξη. Ωστόσο, το γεγονός αυτό μπορεί να συνδέεται και με το λέμφωμα ή τη λευχαιμία, επομένως είναι σημαντικό να το αναφέρεις στον γιατρό σου, αν το παρατηρήσεις.

Πληγές στο στόμα

Αν και οι περισσότερες αλλαγές που συμβαίνουν στο στόμα μας, δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρές, σε περίπτωση που παρατηρήσεις να έχεις βγάλει κάποια λευκά ή κόκκινα "μπαλώματα" ή πληγές που δεν επουλώνονται για εβδομάδες, οφείλεις να μιλήσεις με τον γιατρό σου. Το ίδιο πρέπει να κάνεις αν δεις πως ξαφνικά εμφανίστηκε ένα εξόγκωμα στο μάγουλο ή δυσκολεύεσαι να κουνήσεις τη γνάθο σου.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i