7 συχνά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι

Πράγματα που έχεις ως συνήθειες και δεν πίστευες πως σου κάνουν κακό.

εκπληκτη iStock

Όσο κι αν οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε πως αποφεύγουμε να κάνουμε ατασθαλίες, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, είναι σχεδόν σίγουρο πως υποπίπτουμε σε 1 από τα παρακάτω λάθη, που όλοι οι υγιείς άνθρωποι κάνουν, χωρίς να το καταλαβαίνουν. Πολλές φορές, μάλιστα, νομίζουμε πως κάνουμε το σωστό, τη στιγμή που εν τέλει είναι το ακριβώς αντίθετο. Ποια είναι αυτά; 

Καθιστική ζωή

Αναμφίβολα, η σύγχρονη ζωή έχει "αναγκάσει" πολλούς από εμάς να καθόμαστε για ώρες λόγω δουλειάς, πράγμα που σημαίνει ότι για πάνω από ένα 8ωρο δεν συντελείται κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα. Αυτό που μπορείς να κάνεις μετά τη δουλειά είναι να βρεις κάποιο είδος γυμναστικής ώστε να "αναπληρώνεις" τη χαμένη δραστηριότητα ή να κάνεις κάποια διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργασίας για να περπατάς. 

Οινόπνευμα στις πληγές

Είναι σχεδόν "αυτόματο" το να αναζητήσεις το οινόπνευμα τη στιγμή που θα κοπείς ή θα αποκτήσεις ένα μικρό τραύμα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ζημιά στο δέρμα. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, ο σωστός τρόπος για να περιποιηθείς ένα μικρό τραύμα είναι να χρησιμοποιήσεις ένα ήπιο σαπούνι και τρεχούμενο νερό. 

Πλύσιμο δοντιών

Οι περισσότεροι έχουν ως συνήθεια να πλένουν τα δόντια τους με το που φάνε. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οδοντιατρικό Σύλλογο, το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να λαμβάνει χώρα μία ώρα μετά το γεύμα. Ειδικότερα, αν κάποια από τις τροφές είναι όξινη, όπως τα φρούτα, τα ξινά γλυκά και τα αναψυκτικά, τότε υπάρχει κίνδυνος να σπάσει το σμάλτο των δοντιών, το οποίο μαλακώνει ύστερα από αυτές. Αν νιώθεις πως θες να κάνεις κάτι ύστερα από το φαγητό, μπορείς να τα ξεπλύνεις με λίγο νερό ή να μασήσεις μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη. 

Ύπνος

Ήξερες πως η έλλειψη ύπνου συνδέεται μακροχρόνια με την άνοια, τις καρδιακές νόσους, τον διαβήτη και την παχυσαρκία; Από την άλλη, βραχυπρόθεσμα καταλήγεις με κακή διάθεση και δυσκολία συγκέντρωσης, όταν δεν έχεις κοιμηθεί αρκετά το προηγούμενο βράδυ. Είναι γνωστό πως οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 7-9 ώρες βραδινού ύπνου, ώστε ο οργανισμός να λειτουργεί φυσιολογικά.

Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη

Καταναλώνοντας αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, νιώθουμε πως κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την υγεία μας. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως δεν είναι ιδιαίτερα σοφό το να καταναλώνεις τροφές που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά σε ό,τι αφορά την υγεία σου. Δεν κάνει κακό να πίνεις μία φορά στο τόσο. Το πρόβλημα εμφανίζεται αν αυτό συμβαίνει σε μόνιμη βάση. 

Κινητό πριν τον ύπνο

Θα λέγαμε πως η γενιά μας και οι νεότερες από τη δική μας έχουν "εθισμό" με την τεχνολογία και τα gadgets. Γι'αυτό και λίγο πριν κοιμηθούμε βλέπουμε τα τελευταία νέα ή βίντεο της ημέρας. Όμως, είναι κάτι που πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε, καθώς ο εγκέφαλος και το σώμα μας δεν μπορεί να ηρεμήσει εξαιτίας του μπλε φωτός που εκπέμπει η οθόνη. Ειδικότερα, το τόσο φως μπερδεύει το βιολογικό μας ρολόι και καθυστερεί την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. 

Απαντήσεις στον γιατρό

Όταν ο γιατρός σού θέτει κάποιες ερωτήσεις, δεν το κάνει για να σε κρίνει, αλλά για να έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου ζωής σου. Συνεπώς, δεν έχει νόημα να του πεις ψέματα σχετικά με τις συνήθειές σου, παρά μπορείτε να βρείτε μαζί έναν τρόπο να τις κάνετε πιο "υγιεινές".

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i