Αν έχω υψηλή πίεση, πρέπει να αποφύγω το τζίντζερ;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον συνδυασμό του συγκεκριμένου βοτάνου με την αρτηριακή πίεση.

τζίντζερ iStock

Οι άνθρωποι που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση ζουν με πολλά απαγορευτικά, είτε αυτό επηρεάζει τον τρόπο ζωής τους ή τη διατροφή τους. Μην ξεχνάμε πως η κατάσταση αυτή αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αιτίες θανάτου, η οποία μάλιστα δεν εμφανίζει συμπτώματα. Συχνά, η ρύθμιση της τιμής της πίεσης γίνεται μέσω φαρμάκων, τα οποία έχει συστήσει ο γιατρός και έχουν δραστικές ιδιότητες για την εξισορρόπηση της κατάστασής αυτής. Ισχύει, όμως, πως αν ακολουθείς μία τέτοια θεραπεία, οφείλεις να αποφύγεις το τζίντζερ;

Σύμφωνα με μελέτες, το τζίντζερ (ή αλλιώς πιπερόριζα) προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Ωστόσο, σε περίπτωση που ακολουθείς μία θεραπεία με φάρμακα για να διατηρήσεις σταθερή την αρτηριακή πίεση, τότε οφείλεις να ρωτήσεις τον γιατρό σου, αν μπορείς να το καταναλώνεις κανονικά. 

Τζίντζερ vs φάρμακα για την πίεση

Συνήθως, τα πιο γνωστά χάπια που δίνονται σε ασθενείς με υπέρταση είναι τα αντιπηκτικά. Δεδομένου, ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο για θρόμβους του αίματος, τα αντιπηκτικά βοηθούν ώστε να μειώνεται η ικανότητα της πήξης. Επειδή όμως με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το τζίντζερ, αφού χάρη στα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να μειώσει την πήξη του αίματος, ίσως η συνύπαρξη των δύο στον οργανισμό σου να μην έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. 

Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση των αποκλειστών διαύλων ασβεστίου που αναστέλλουν την είσοδο του ασβεστίου στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, ώστε να ελέγξουν την πίεση. Κάποια από αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν αμλοδιπίνη, διλτιαζέμη και βεραπαμίλη. Δεδομένου ότι το τζίντζερ έχει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες, μία εξ αυτών το να λειτουργεί όπως οι αναστολείς του ασβεστίου- όπως αναφέρει μία έρευνα στο MedlinePlus - η ταυτόχρονη χρήση ενδέχεται να προκαλέσει απότομη πτώση της πίεσης. 

Σε κάθε περίπτωση είτε ακολουθείς μία θεραπεία με φάρμακα για την πίεση ή προσπαθείς να την ελέγξεις με τη διατροφή κατά εντολή γιατρού, οφείλεις να τον συμβουλευθείς για το αν μπορείς να βάλεις στη διατροφή σου το τζίντζερ, αλλά και τις υπόλοιπες αλλαγές που θα χρειαστεί να κάνεις, αν δύσκολα θα το βγάλεις από τη ζωή σου.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i