Φοράς τα παπούτσια μέσα στο σπίτι; Μπορεί η συνήθεια αυτή να βλάπτει την υγεία σου;

Είναι πρώτη σου κίνηση μόλις μπαίνεις στο σπίτι να βγάλεις τα παπούτσια; Εάν όχι, μάθε τι λένε οι ειδικοί για το αν είναι βλαβερό ή όχι να κυκλοφορούμε με τα παπούτσια μέσα στο σπίτι.

παπούτσια iStock

Είναι σαν μια μηχανική κίνηση με το που μπεις στο σπίτι να βγάλεις τα παπούτσια σου. Είμαστε όμως κι εμείς που μπορεί να μην το σκεφτούμε, συνεχίζοντας να διασχίζουμε τα δωμάτια του σπιτιού, φορώντας τα παπούτσια που φορούσαμε όλη μέρα. Τη στιγμή που θα το θυμηθείς, ίσως να έχεις περάσει από το μπάνιο, την κουζίνα, ακόμα και το υπνοδωμάτιό σου. Γνωρίζεις πόσο κακό είναι αυτό για την υγεία σου, το οποίο φυσικά οφείλεται σε απλή αφηρημάδα; 

Με τα παπούτσια μέσα στο σπίτι: Μπορεί να είναι "επικίνδνυνο" για την υγεία μας;

Ακόμα κι αν δεν πάτησες κάποια βρωμιά ή περιττώματα σκύλου, αυτό δεν σημαίνει πως τα παπούτσια σου δεν κουβαλούν σκουπίδια - που μάλιστα δεν φαίνονται. Σύμφωνα με τον παθολόγο, Kishor Gangani, από το Τέξας, "αρκετές έρευνες έχουν καταλήξει στο ότι τα παπούτσια είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών". Το E.coli, είναι ένα από τα πιο συχνά βακτήρια που μπορεί να προκαλέσει στομαχικούς πόνους, διάρροια και εμετούς στον άνθρωπο. Σύμφωνα με μία έρευνα από το 2008 που πραγματοποιήθηκε μέσω του Cleaning Industry Research Institure, 96% των συμμετεχόντων είχαν τεράστια επίπεδα βακτηρίων στα ολοκαίνουρια παπούτσια τους ύστερα από 2 εβδομάδες χρήσης. 

Από την άλλη, ένα από τα πιο επικίνδυνα βακτήρια που μπορεί να βρεθεί πιο συχνά στο κάτω μέρος του παπουτσιού, παρά σε ένα κάθισμα τουαλέτας είναι το Clostridium difficile. Ειδικότερα, σύμφωνα με μία μελέτη από το 2014. το C. diff, όπως ονομάζεται διαφορετικά, ενδέχεται να προκαλέσει διάρροια ή πυρετό σε υγιείς ανθρώπους και να έχει σοβαρές επιπλοκές σε άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό. 

Μην ξεχνάς επίσης πως με το να φοράς τα παπούτσια μέσα στο σπίτι μεταφέρεις αυτά τα βακτήρια σε όλα τα σημεία του σπιτιού και συγκεκριμένα στα πλακάκια. Αυτό σημαίνει πως ένα μωρό ή ένα σκυλί μπορεί να προσβληθεί από τα μικρόβια, όπως κι εσύ πατώντας ξυπόλητη στα μέρη αυτά. Αξίζει να σημειωθεί πως όσο και να προσπαθείς να απολυμάνεις τις περιοχές που ακούμπησες, συγκεκριμένα το C. diff είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, σε σημείο μεγάλης πιθανότητας μόλυνσης. 

Ξεκίνα σήμερα μια καλή συνήθεια

Αρχικά, πρέπει να κάνεις συνήθειά σου το να βγάζεις τα παπούτσια σου πριν μπεις στο σπίτι, τοποθετώντας μία παπουτσοθήκη στην είσοδο. Με αυτό τον τρόπο, θα θυμάσαι να το κάνεις, ακόμα κι αν είσαι αφηρημένη, μέχρι να σου γίνει μηχανικά. Από την άλλη, αν το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να μείνεις ξυπόλητη ή με παντόφλες-σαγιονάρες, μπορείς να αγοράσεις παπούτσια, τα οποία να τα φοράς αποκλειστικά στο σπίτι. Ήξερες όμως το ότι να πατάς ξυπόλητη κάνει καλό στη υγεία σου και αυξάνει τη δύναμη των μυών του ποδιού και την κινητικότητα των αρθρώσεων; Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει, η Alissa Kuizinas, ποδίατρος από τη Μασαχουσέτη. 

Όποια επιλογή κι αν κάνεις, ένα είναι το σίγουρο. Τα παπούτσια που φόρεσες έστω και μία φορά έξω, είναι απαγορευτικά για να κυκλοφορείς με αυτά στο σπίτι σου. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i