Πώς θα βελτιώσεις την υγεία του εντέρου σου με φυσικό τρόπο

Ποιες αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορούν να βοηθήσουν στη λειτουργία του εντέρου σου;

έντερο - μικροβίωμα iStock

Είτε πάσχεις από εντερικές διαταραχές, είτε όχι, ένα είναι σίγουρο. Οφείλεις να διατηρείς την υγεία του εντέρου σου, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο όργανο είναι υπεύθυνο για τις σημαντικότερες λειτουργίες του οργανισμού σου, δίνοντας "στέγη" σε τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς.

Επομένως, είτε έχεις απευθυνθεί σε κάποιον γαστρεντερολόγο για αλλαγές που έχεις παρατηρήσει, είτε όχι, η υγεία του εντέρου σου πρέπει να βρίσκεται στη λίστα των προτεραιοτήτων σου που αφορούν τη γενικότερη εικόνα σου. Ήξερες, λοιπόν, πως μπορείς να διατηρήσεις ή και να βελτιώσεις την κατάσταση της υγιούς εντερικής σου χλωρίδα με φυσικό τρόπο;

Αρχικά, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως δεν γίνεται να "θεραπεύσεις" το έντερό σου, ακόμα κι αν εκατομμύρια αναρτήσεις στα social media και διάφορα προϊόντα που κυκλοφορούν, υπόσχονται θεραπεία του εντέρου. Απλά πρόκειται για μία φράση που έχει καθιερωθεί, εξυπηρετώντας τις ανάγκες του μάρκετινγκ. Όπως εξηγεί και ο γαστρεντερολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Missouri, Matthew Bechtold, το σωστό είναι να μιλάμε για βελτίωση της κατάστασης και όχι για θεραπεία. 

Τρόποι για να βελτιώσεις την υγεία του εντέρου σου

Αν αντιληφθείς πως κάτι δεν πάει με καλά με την υγεία του εντέρου σου, το πρώτο πράγμα που οφείλεις να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις με τον γαστρεντερολόγο σου. Αν ωστόσο νιώθεις πως θα ήθελες γενικά να βελτιώσεις την εικόνα του εντέρου σου, μπορείς με φυσικά tips να προσπαθήσεις να βοηθήσεις την κατάσταση. 

Ενυδάτωση

Όπως εξηγεί και ο γιατρός Bechtold, η επαρκής ενυδάτωση αποτελεί σημαντική για τη γενικότερη υγεία του εντέρου. Άλλωστε, πολλές από τις εντερικές δυσλειτουργίες συνδέονται με την έλλειψη νερού.

Διατροφή

Αναμφίβολα, η διατροφή συνδέεται άρρηκτα με την εντερική υγεία, γι' αυτό οφείλεις να προσέχεις ιδιαίτερα αυτά που τρως. Προσπάθησε να αποφύγεις τα τρόφιμα που έχουν περάσει από επεξεργασία, τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στην περιοχή του εντέρου. Αντίθετα, σύμφωνα με έρευνες, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα τρόφιμα ολικής άλεσης περιλαμβάνουν αρκετά αντιοξειδωτικά συστατικά που χαρίζουν αντιφλεγμονώδη δράση. Παράλληλα, τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που προωθούν την ανάπτυξη των φιλικών βακτηρίων στο έντερο και τη συχνή κίνησή του. 

Φυσική δραστηριότητα

Πέρα όμως από τη διατροφή και η φυσική άσκηση βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει το στρες, αλλά και να συμβάλλει στην κινητικότητα του εντέρου. "Η φυσική δραστηριότητα βοηθά το έντερο, προωθώντας την κινητικότητα στο στομάχι και το λεπτό έντερο. Με βελτιωμένη κινητικότητα, μειώνονται οι πιθανότητες για πρήξιμο, δυσκοιλιότητα και καούρες", αναφέρει ο δρ Bechtold. 

Ύπνος

Ο επαρκής ύπνος δεν συμβάλλει μόνο στην προστασία του οργανισμού από τις ιώσεις και το κοινό κρύωμα, αλλά αποτελεί μια healthy ρουτίνα για την υγεία του εντέρου. Σύμφωνα με μία έρευνα του 2021, ο ελάχιστος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, με αποτέλεσμα να προκληθούν φλεγμονές και άλλα προβλήματα στην περιοχή, πράγμα που οφείλεται στο σύστημα επικοινωνίας του εντέρου και του εγκεφάλου.

Να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες πρακτικές δεν βοηθούν σε όλες τις εντερικές διαταραχές. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, οφείλεις να επικοινωνήσει με τον γιατρό σου, ο οποίος θα σε καθοδηγήσει ανάλογα με την κατάστασή σου. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i