Μήπως το σώμα σου γερνάει πριν από σένα; 6 αποκαλυπτικά σημάδια

Μάθε εδώ μερικές… ύπουλες ενδείξεις ότι το σώμα μας μεγαλώνει ενώ εμείς παραμένουμε νέες (!) που καλό είναι να έχουμε υπόψη και υπό έλεγχο.

γυναίκες εμμηνόπαυση φούσκωμα τζιν istock

Όλοι θέλουμε να μεγαλώσουμε με υγεία και να διατηρούμε τις δεξιότητές μας αλλά και την ενέργεια και το κέφι μας για τη ζωή. Οι παρακάτω ενδείξεις αποτελούν σύμφωνα με τους ειδικούς "καμπανάκια" ότι το σώμα μας γερνάει πιο γρήγορα από εμάς. Τα καλά νέα είναι ότι εφόσον το συνειδητοποιήσουμε μπορούμε να κάνουμε πράγματα για να καθυστερήσουμε το χρόνο.

Μήπως το σώμα σου γερνάει πιο γρήγορα από σένα;

Το αγαπημένο σου τζιν είναι πιο στενό στη μέση και πιο φαρδύ στα πόδια

Η συσσώρευση λίπους γύρω από την περιοχή της μέσης είναι μια ένδειξη το σώμα σου γερνάει γρήγορα. Πρόσθεσέ το αυτό στην απώλεια μυών και οστικής μάζας που επίσης συνοδεύουν τη γήρανση, κάνοντας τους μυς των μηρών να συρρικνώνονται και το ύψος σου να μειώνεται, και θα καταλάβεις γιατί τα παντελόνια σου δεν σου "κάθονται" πια σωστά. Αν και πρέπει να πούμε ότι το παντελόνι σε αυτή την περίπτωση είναι η μικρότερη από τις ανησυχίες σου, καθώς οι παραπάνω ενδείξεις μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα υγείας όπως το μεταβολικό σύνδρομο και η αρθρίτιδα. Επιπλέον, οι γυναίκες που αναπτύσσουν σωματότυπο "μήλο", με επιπλέον κιλά στη μέση και αδύνατα πόδια, έχουν διπλάσιες πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα συγκριτικά με γυναίκες που έχουν το περισσότερο λίπος στα πόδια και τους γλουτούς, βρήκε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Heart Journal. Ευτυχώς, με λίγο πιο προσεκτική διατροφή και άσκηση μπορείς να αντιστρέψεις αυτή την εικόνα και μαζί να προστατέψεις την υγεία σου.

Δεν μπορείς να βάλεις μια 10κιλη τσάντα με τροφή για τον σκύλο σου στο καρότσι του σούπερ μάρκετ

Η μυική δύναμη σχετίζεται άμεσα με το πώς μεγαλώνουμε, καθώς όσο μεγαλώνουμε χάνουμε μυική μάζα και σταδιακά γινόμαστε πιο αδύναμοι, εξηγεί ο Barry Sears, PhD, συγγραφέας της σειράς βιβλίων Zone Diet και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Inflammation Research Foundation. Ωστόσο μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή τη φυσική διαδικασία. Μπορείς να αυξήσεις τη δύναμή σου και να χτίσεις μυική μάζα κάνοντας ασκήσεις με βάρη ή άλλες ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Διαβάστε Επίσης

Σταμάτησες να τρως τουρσιά επειδή δεν μπορείς να ανοίξεις το βάζο

Η μειωμένη δύναμη λαβής στα χέρια μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για απώλεια της ανεξαρτησίας, ακόμη και για θάνατο σε μικρότερη ηλικία, λέει η Maria Cole, φυσιοθεραπεύτρια. Μελέτη στην επιθεώρηση Lancet βρήκε ότι άνθρωποι με μειωμένη δύναμη λαβής ήταν κατά 16% πιο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία συγκριτικά με συνομηλίκους τους που η λαβή τους παρέμεινε δυνατή και σταθερή κατά τη διάρκεια της μελέτης. "Απαιτείται επιπλέον έρευνα για να προσδιοριστεί εάν η βελτίωση της δύναμης λαβής στα χέρια θα βελτιώσει την υγεία μας" σχολιάζει. "Μην περιμένεις να γίνουν τα χέρια σου αδύναμα για να κάνεις κάτι. Χρησιμοποίησε βάρη για την ενδυνάμωση των πήχεων και ασκήσεις για τα χέρια, όπως πιέσεις μπάλας, για να αποτρέψεις την αδυναμία".

Έχεις περισσότερες ρυτίδες από την κολλητή σου από το λύκειο

Ένα χαρακτηριστικό σημάδι γήρανσης είναι οι ρυτίδες και η χαλάρωση του δέρματος και ο ρυθμός με τον οποίο τα αποκτάς μπορεί να δείχνει ότι γερνάς πιο γρήγορα απ’ όσο θα έπρεπε για την ηλικία σου. Τα γονίδιά σου μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο, όμως ένας μεγάλος παράγοντας για τις ρυτίδες και το χαλαρό δέρμα είναι ο τρόπος της ζωής σου, σύμφωνα με τον Anthony Youn, MD, πλαστικό χειρουργό και συγγραφέα πολλών βιβλίων αναφορικά με τη γήρανση. "Η διατροφή σου μπορεί σίγουρα να επηρεάσει το πόσο γρήγορα γερνάς" λέει. "Υπάρχουν μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές τροφές, όπως πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, έχει ως αποτέλεσμα πιο υγιές δέρμα και λιγότερες ρυτίδες συγκριτικά με μια διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά, επεξεργασμένες τροφές και ζάχαρη". Το κάπνισμα, η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο και η κατανάλωση αλκοόλ επιταχύνουν επίσης τα σημάδια της γήρανσης στο δέρμα, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Εάν σε αυτές τις παρατηρήσεις αναγνωρίζεις τις δικές σου συνήθειες, ίσως είναι ώρα να τις αντιστρέψεις!

Βρίσκεις δικαιολογίες για να μη βγεις το βράδυ με τους φίλους σου

Η κατάθλιψη δεν αυξάνεται απαραίτητα με την ηλικία αλλά μπορεί να την υποδαυλίζει η πρόωρη γήρανση, λέει η κοινωνική λειτουργός Karol Ward. "Οι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν κατάθλιψη όταν έχουν κακή υγεία και δεν μπορούν να έχουν την ίδια διάθεση και κουράγιο για να συμμετέχουν σε κοινωνικές ή φυσικές δραστηριότητες", εξηγεί. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να βρίσκουν δικαιολογίες για να αποφεύγουν εξόδους με φίλους επειδή νιώθουν ότι δεν μπορούν πια να ακολουθήσουν στον ίδιο ρυθμό. "Το να πείτε την αλήθεια για το πως νιώθετε, στους ανθρώπους που εμπιστεύεστε, είναι ένας καλός τρόπος να καταπολεμήσετε τα συναισθήματα της απομόνωσης και της κατάθλιψης", προτείνει.

Αποκτάς πιο συχνά μελανιές

Ένα σημαντικό και συχνά υποτιμημένο σημάδι πρόωρης γήρανσης είναι ότι παθαίνεις συχνότερα και πιο εύκολα μελανιές και αυτές αργούν περισσότερο να φύγουν, επισημαίνει ο Adam Friedman, MD, καθηγητής και επίτιμος πρύτανης Δερματολογίας στην Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας George Washington. "Μία ένδειξη φωτογήρανσης στις περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο είναι οι εύκολες μελανιές, μια κατάσταση που προκύπτει από τη χρόνια βλάβη στις υποστηρικτικές δομές γύρω από τις μικρές φλέβες του δέρματος" εξηγεί. "Ακόμη και ο πιο απλός τραυματισμός οδηγεί στη ρήξη τους και το δέρμα που είναι λεπτό από τη χρόνια έκθεση στον ήλιο δεν προσφέρει πολλή προστασία στις φλέβες". Ως αποτέλεσμα, αποκτάς πιο εύκολα μελανιές. Ακόμη κι αν μέχρι τώρα δεν είχες πειστεί να αποφεύγεις τον ήλιο τις ζεστές ώρες της ημέρας και να φοράς κάθε μέρα αντηλιακό, ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξεις συνήθειες!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i